Navigaatiovalikko

Ei ole mitään sivuja, mitä näytetään nykyisellä tasolla.

Ammattilaiset kuva

Toisiolaki

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä koskevat pyynnöt

Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (552/2019) mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa syntyneiden henkilötietojen käytön seuraavissa tarkoituksissa: tilastointi, tieteellinen tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, opetus, tietojohtaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisohjaus ja -valvonta ja viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävä.

Aineistoneuvonta

Aineistoneuvonta aineistoneuvonta(at)siunsote.fi opastaa käytettävissä oleviin rekistereihin, rekistereiden tietosisältöihin, tietojen soveltuvuuden arviointiin ja rekisteritietojen tilaukseen liittyvissä asioissa.

Kerro viestissäsi mitä toisiolainmukaista käyttötarkoitusta asiasi koskee ja yhteystietosi.

Mikäli olet hakemassa Findatan tietolupaa, ja tarvitset Siun sotelta arvion poimintojen toteutettavuudesta ja poimintaan liittyvistä kustannuksista, käytäthän Findatan poimintakuvauslomaketta.

Lisätietoja käytettävissä olevista rekistereistä löydät sivulta Henkilötietojen käsittely kohdasta Tietosuojaselosteet.

Ohjeistuksen biopankkia koskevien pyyntöjen osalta löydät Itä-Suomen Biopankin verkkosivuilta.

Tietoluvat

Siun sote voi yksittäistapauksissa antaa tietoluvan toisiolaissa tarkoitettuihin rekisteritietoihin, kun tietoja käytetään tieteellisen tutkimuksen, tilastoinnin, opetuksen tai viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävän tarkoituksessa ja tietoja pyydetään vain Siun soten rekistereistä.

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata myöntää tietoluvat silloin, kun tietoja tarvitaan usealta eri rekisterinpitäjältä tai jos tarvitaan Kanta-palveluihin tallennettuja tietoja tai tietoja yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjän rekisteritietoja.

Tieteellinen tutkimus

Siun soten rekisteritietojen käyttöön tieteellisessä tutkimuksessa tarvitaan tietolupa (38 §). Tietolupaa haetaan Siun soten tutkimuslupakäytäntöjen mukaisesti.

Opetus

Siun soten rekisteritietojen käyttöön opetustarkoituksessa ja valmistettaessa opetusmateriaaleja tarvitaan tietolupa (39 §). Lisätietoja tietoluvan hakemisesta saat aineistoneuvonnasta.

Viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävä

Siun soten rekisteritietojen käyttöön viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävätarkoituksessa tarvitaan tietolupa (40 §). Lisätietoja tietoluvan hakemisesta saat aineistoneuvonnasta.

Asiakirja- ja tietopalvelumaksut

Aineistojen luovuttaminen sekä kustannusarvion antaminen toisiolain mukaiseen käyttöön on maksullista. Hinnasto on kuvattu dokumentissa: Asiakirja- ja tietopalvelumaksut (pdf).

Tietosuojaselosteet linkki

Miten käsittelemme tietojasi

somejako