Diabetes pääkuva

Diabeteksen hoito

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii diabeetikolta päivittäistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauden hoitoa. Omahoito on siten keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Diabeteksen hoitoon kuuluvia palveluja ovat lääkärin, diabeteshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin ja jalkaterapeutin vastaanotot. Joskus tarvitaan myös vuodeosastolla hoitojaksoa. Erikoissairaanhoidossa on lisäksi moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.

Hoidamme tyypin 2 diabeetikoita pääsääntöisesti terveysasemilla. Tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavia hoidamme erikoissairaanhoidon diabetesosaamiskeskuksessa, joka palvelee sekä keskussairaalassa että maakunnan terveysasemilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Tyypin 2 diabetes

Saat terveysasemalta omahoidon ohjauksen ja seurannan. Terveysasemien vastaanotolle et tarvitse lähetettä. Tarvittaessa arvioimme yksilöllisesti, jos hoitosi on tarpeen siirtää terveysasemalta diabetesosaamiskeskukseen.

Seurantaa vaativan sairauden hoidon aloittamiseksi, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi. Kartoitamme yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarpeen sekä sovimme sairauden omahoidon tavoitteista.

Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan 1–2 vuoden välein. Terveysasemalle on hyvä olla yhteydessä oman syntymäpäivän aikoihin, mikäli muunlaista suunnitelmaa ei ole tehty. Vastaanotolle voit aina halutessasi ottaa mukaan omaisen tai läheisen.  

Tyypin 1 diabetes ja vaikeahoitoinen tyypin 2 diabetes

Saat diabetesosaamiskeskuksesta hoidon ja seurannan. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään pääsääntöisesti monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Diabetesosaamiskeskuksen keskussairaalan palveluihin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen.

Keskussairaalalla tarjoamme seuraavat palvelut:

  • tyypin 1 diabeteksen hoidon alkuohjaus ja seuranta (1-2 v ajan) vastasairastuneelle
  • diabeteksen insuliinipumppuhoito
  • raskauden ajan hoito ja seuranta tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksessa
  • diabeetikon jalkaongelmien arvio diabetesjalkatyöryhmässä

Toimi näin

Jos olet tyypin 2 diabeetikko tai olet epävarma oman hoitosi järjestämisestä, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Jos olet diabetesosaamiskeskuksen asiakas, ota yhteyttä oman alueesi diabeteskeskuksen palvelunumeroon. Jos omalla terveysasemallasi ei ole vielä diabetesosaamiskeskuksen palvelua, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

PTV-sisältö

Pohjois-Karjalan keskussairaala

Pohjois-Karjalan keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala, joka on jo pitkään ollut yksi Suomen tuottavimmista keskussairaaloista. Sairaalan hoidon laatu ja potilasturvallisuus ovat kansallisissa vertailuissa huippuluokkaa.

Keskussairaalasta löytyvät kaikki tärkeimmät erikoisalat avosydänkirurgiaa ja neurokirurgiaa lukuun ottamatta.


Pääsisäänkäynti muuttunut väliaikaisesti

Pääsisäänkäynti on siirtynyt peruskorjauksen ajaksi H-siipeen sairaalan sisäpihalle, Tikkarinteen puolelle.

Jos saavut autolla, pysäköi parkkihalliin, josta on opasteet väliaikaiselle sisäänkäynnille. H-siiven sisäänkäynnin edessä on lyhyeen pysäköimiseen tarkoitettuja paikkoja saattoliikenteelle.


Päivystyksen sisäänkäyntiin peruskorjaus ei vaikuta. J-rakennuksessa olevan päivystyksen sisäänkäynnin kautta saapuvat päivystyspotilaiden lisäksi synnyttäjät ja lastenkeskuksen asiakkaat, kuten tähänkin saakka.


Asiakaspysäköinti

Pysäköintitalo sijaitsee heti sairaalan sisääntulotien vasemmalla puolella. Sairaalan alueella on muutamia pysäköintipaikkoja myös ulkoalueilla. Pääsisäänkäynnin ja päivystyksen edessä on 30 minuutin pysäköintipaikkoja saatto- ja hakuliikenteelle. Sairaalan alueella pysäköinti on pääasiassa maksullista. Alueella on vain muutama maksuton kiekkopaikka ja koko alue on pysäköinnin valvonnan piirissä. Invalidipaikkoja on ulkoalueilla muun muassa pääsisäänkäynnin luona sekä pysäköintitalon 2. kerroksessa.


Pääaulassa on odotustilaa, ilmoittautumispiste ja vahtimestarien neuvonta/infopiste.

Palvelun kielet: suomi, englanti.

Diabeteksen hoito
Sisätautien poliklinikka, A-talo, 6. kerros, avoinna arkisin klo 7.30—15.30. Ilmoittautuminen 1. kerroksen pääaulassa.

Käyntitiedot

Muut yhteystiedot

Siun soten terveysasemat Yhteystiedot

Siun soten terveysasemat

Diabetesosaamiskeskus - nosto

Diabetesosaamiskeskus

Siun soten diabetesosaamiskeskus on erikoissairaanhoidon alainen yksikkö, jonka toiminta on hajautettu keskussairaalan diabetespoliklinikan lisäksi maakunnan terveysasemille. Diabetesosaamiskeskuksen toiminta on käynnistynyt osassa terveysasemia ja laajenee vaiheittain vuosien 2022-2023 aikana muillekin terveysasemille.

Diabetesosaamiskeskus tarjoaa hoidon tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastaville. Tyypin 2 diabeetikot saavat omahoidon ohjauksen ja seurannan pääasiassa terveysasemilta hoitajien ja lääkärien vastaanotoilta. Osalla terveysasemista on tyypin 2 diabeetikoille erillinen diabeteshoitajan palvelunumero. Kaikki yhteystiedot löydät tältä sivulta kohdasta puhelinasiointi.     

Tyypin 2 diabetes asiakkaan hoito- ja palveluketju - Linkki

diabetestalo linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

diabetestalo.fi

somejako