Anestesia- ja leikkaussalitoiminta pääkuva

Anestesia- ja leikkaustoiminta

Anestesia- ja leikkaustoiminta on jakaantunut kahteen eri toimipisteeseen: anestesia- ja leikkausosastoon sekä päiväkirurgiseen yksikköön. Leikkaussaleja on 17.

Anestesia- ja leikkausosasto

Anestesia- ja leikkausosasto on päivystävä leikkausosasto, jossa hoidamme kaikkien erikoisalojen potilaita nukutuksessa tai puudutuksessa.

Suurin osa potilaistamme tulee leikkausosastolle suunnitellusti. Kaikki ennalta suunnitellut leikkaukset tehdään arkisin päiväsaikaan.

Kiireelliset ja päivystykselliset leikkaukset tehdään silloin, kun potilaan hyvä hoito sitä vaatii, tarvittaessa myös yöllä. Päivystysleikkauksen tarve ja ajankohta päätetään aina potilaskohtaisesti.

Toimenpiteet tehdään leikkaussaleissa. Leikkauksen jälkeen potilas toipuu heräämössä muutamien tuntien ajan. Sen jälkeen hänet siirretään jatkohoitoon vuodeosastolle tai päiväkirurgiseen yksikköön.

PÄIKI eli päiväkirurgia

Päiväkirurgialla tulet sairaalaan toimenpideaamuna ja kotiudut samana päivänä, mikäli vointisi sen sallii.

Toipuminen toimenpiteestä on yleensä nopeaa. Nukutusaineet ja puudutusaineet valitaan niin, että ne vaikuttavat mahdollisimman lyhyen ajan.

Toimenpiteen jälkeinen seuranta ja kotiutus toteutetaan päiväkirurgian heräämössä.

LEIKO eli leikkaukseen kotoa

Ennen suunniteltua leikkausta olet käynyt etukäteen tarvittavissa tutkimuksissa ja saanut toimenpiteeseen valmistavan ohjauksen.

Toimenpidepäivän aamuna saavut suoraan kotoa LEIKO-yksikköön, jossa sinut valmistellaan leikkausta varten ja vaihdetaan potilasvaatteet. Usein leikkaava lääkäri käy vielä tervehtimässä sinua ennen toimenpidettä.

Leikkaukseen pääsyä odotellessa voit katsoa televisiota, lukea omia kirjoja tai käyttää omia tietoteknisiä laitteita esimerkiksi kuunnella musiikkia kuulokkeilla.

Leikkausosaston henkilökunta hakee sinut leikkaussaliin.

HERKO eli heräämöstä kotiin

Joissakin toimenpiteissä on tarpeen seurata vointiasi yhden yön yli sairaalassa. Kotiutus tapahtuu silloin yleensä seuraavana aamuna klo 10 mennessä.

Yhteystiedot

Puhelinasiointi

Palvelupaikat

  • Pohjois-Karjalan keskussairaala
  • Tikkamäentie 16
  • 80210 Joensuu

  • Anestesia- ja leikkausosasto sijaitsee sairaalan E-siiven 2. kerroksessa. LEIKO-yksikkö sijaitsee sairaalan E -siiven 2. kerroksessa, leikkaussalien läheisyydessä. Päiväkirurginen yksikkö sijaitsee sairaalan G -rakennuksen 1. kerroksessa. Päikin sisäänkäynti on Tikkarinteen puolelta K-kerroksesta. Saattaja voi pysäköidä lyhytaikaisen asiakaspysäköinnin paikoille PÄIKI:n sisäänkäynnin lähellä. PÄIKI on avoinna ma–pe klo 7–20.
Verkkoasiointi

Leikkaukseen terveyskylän linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

Terveyskylän leikkaukseen.fi logo.

Kivunhallintatalo terveyskylän linkki

Tietoa, tukea ja ohjeita

Terveyskylän kivunhallintalon logo.

Leikkaus ja anestesia lisätietoja linkit

somejako