Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ympäristöterveydenhuolto selvitti keväällä 2025, millaista porkkanaraastetta päiväkotien, koulujen ja ikääntyneiden ruokapalvelujen asiakkaiden lautasille päätyy. Valvontahankkeen taustalla oli huoli siitä, että pitkään varastoidut edellissyksyn porkkanat ovat aiheuttaneet viime vuosina ruokamyrkytysepidemioita Suomessa.
Valvontahankkeessa tutkittiin yhteensä 13 porkkanaraastenäytettä eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Näytteitä otettiin kohteista, joissa ruokailee ruokamyrkytysten riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, kuten lapsia ja vanhuksia. Näytteistä etsittiin muun muassa Yersinia-bakteeria, kolibakteeria (E. coli) sekä hiiva- ja homepitoisuuksia. Lisäksi havainnoitiin keittiöiden hygieniaa ja haastateltiin henkilökuntaa porkkanaraasteen käsittelystä.
Kaikkien tutkittujen näytteiden laatutaso oli hyvä:
Yersinia pseudotuberculosis ‑bakteeria ei löytynyt yhdestäkään näytteestä, ja myös hiiva‑, home- ja kolibakteeritasot pysyivät sallituissa rajoissa. Tämä on hyvä uutinen, toteaa ympäristöterveyssuunnittelija Jaana Ryhänen.
Sen sijaan toisesta Yersinia-suvun bakteerista, Yersinia enterocoliticasta, löytyi jälkiä yhdeksästä näytteestä. Tutkimuksessa käytetty PCR-menetelmä on erittäin herkkä ja tunnistaa hyvin pienetkin pitoisuudet. Pelkkä PCR-tulos ei kuitenkaan kerro, onko kyseessä ihmiselle haitallinen kanta. Tällaisia löydöksiä voi ilmetä myös muuten hyvälaatuisista porkkanoista.
PCR-tulos ei yksin tarkoita, että raaste olisi ollut vaarallista. Noin 20–40 % hyväkuntoisistakin porkkanoista antaa PCR:llä positiivisen tuloksen. Sairastumisia ei ole raportoitu, eikä tuotteita ole tarvinnut vetää pois, Jaana Ryhänen täsmentää.
Huomiota varastointiin, hygieniaan ja laatuun
Tutkimus toi esille myös kehityskohteita. Säilytys- ja tarjoilulämpötiloissa oli joissain kohteissa poikkeamia, ja huomiota on tärkeää kiinnittää jatkossakin porkkanoiden varastointiolosuhteisiin, käsittelyvaiheiden hygieniaan ja porkkanoiden laatuun.
Ympäristöterveydenhuollon valvonnassa kiinnitetään jatkossa huomiota alueella olevien porkkanaraasteen valmistajien ja toimittajien omavalvontasuunnitelmiin sekä erityisesti näytteenottosuunnitelmiin ja näytteenoton toteutumiseen.
Koko tutkimusraportti on luettavissa verkkosivuiltamme: Porkkanaraasteen mikrobiologinen laatu, valvontahanke 2025 (pdf)
Ympäristöterveydenhuollon tehtävänä on suojella väestön terveyttä elinympäristön ja elintarvikkeiden mahdollisilta terveyshaitoilta. Kyse on kuntien lakisääteisestä tehtävästä, jota Pohjois-Karjalassa hoitaa Siun sote kuntien kanssa solmitun sopimuksen perusteella.
Yersinia pseudotuberculosis ‑bakteeria ei löytynyt yhdestäkään näytteestä, ja myös hiiva‑, home- ja kolibakteeritasot pysyivät sallituissa rajoissa.