“Vaikka sairaudet ovat ottaneet paljon, ne ovat paljon myös antaneet”

Kokemus­asian­tun­tijat Tessa Hellsten-Rajahalme ja Erno Rajahalme istuvat pirtin­pöydän ääressä ja makus­te­levat valtaisaa kiitol­li­suuden tunnetta. He kokevat saaneensa kaksi lotto­voittoa: elinsiirrot ja avioliiton. Ilman sairauksia ja tehtyjä elinsiirtoja paris­kunta ei olisi toden­nä­köi­sesti koskaan tavannut. Lisäksi elämässä kulkee mukana kiitol­lisuus tunte­mat­tomia luovut­tajia kohtaan.

Olemme saaneet elinsiirrot tunte­mat­tomien luovut­tajien ansiosta. Parhaiten osoitamme kiitol­li­suutta siten, että elämme niin hyvää elämää kuin pystymme.

Kitee­läisen omako­ti­talon tuvassa juuri lämmi­tetty uuni hehkuu kuumana. Nykyisin Helsin­gissä asuva paris­kunta on viettä­mässä viikkoa talossa, joka oli aikanaan Rajahalmeen mummola, nykyisin hänen vanhem­piensa koti. Pohjois-Karja­lasta kotoisin oleva Rajahalme käy vaimonsa kanssa joka kuukausi alueella tapaa­massa sukulai­siaan ja ystäviään sekä työteh­tävien vuoksi. Paris­kunta on omistanut elämänsä ihmisten tietoi­suuden lisää­mi­selle, ja he molemmat työsken­te­levät kokemus­asian­tun­ti­joina. Tällä kertaa he ovat maakun­nassa työasioissa, sillä heillä on osuus Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan henki­löstön koulu­tuk­sessa.

Erno ja Tessa istuvat tuvassa uunin edessä.

Kaksi erilaista tarinaa kohtasi

Kesän alussa 2014 perus­terve Erno Rajahalme sairastui niin sanotusti pysty­jaloin. Hän alkoi saada epämää­räisiä oireita, kuten päänsärkyä, turvo­tusta ja pahoin­vointia. Lopulta ilmeni, että hänellä on vakava munuaisten vajaa­toi­minta. Siitä alkoivat niin sairaa­lassa kuin kotonakin tehtävät dialyysit. Samalla käynnistyi vaikea kausi, jonka aikana ilmeni muitakin terveyteen liittyviä ongelmia. Rajahal­meella muun muassa todettiin määrit­tä­mätön epilepsia.

Sairas­ta­vuuteni oli niin rajua, että päätin tehdä tarinastani niin julkisen kuin mahdol­lista. Sen vuoksi olen nykyisin näissä tehtä­vissä.

Rajahalme kävi kokemus­asian­tun­ti­ja­val­men­nuksen, jotta pystyisi toimimaan tehtä­vässä mahdol­li­simman hyvin. Huhti­kuussa 2018 lopulta saapui odotettu puhelu.

Kello oli 16.42, kun lääkäri soitti, että Helsin­gissä olisi munuaista tarjolla. Minulle oli sanottu, että elinsiirto tulee ratkai­semaan terveyteen liittyvät ongelmat, ja niin kävi. Esimer­kiksi epilep­sia­lääk­keitä ei enää tarvita. Olen saanut valtavan suuren lahjan.

Erno Rajahalme sairastui äkilli­sesti, kun taas Tessa Hellsten-Rajahalme pitkällä aikavä­lillä. Hänellä todettiin 1‑vuotiaana tyypin 1 diabetes. Sairauteen liittyvät ongelmat alkoivat teini-iässä, jolloin vastuu hoidosta siirtyi vanhem­milta hänelle itselleen.

En huoleh­tinut itsestäni riittä­västi enkä käynyt lääkä­rissä vuosiin. Jälki­käteen olen ymmär­tänyt, että minulla oli vakava hoito­vä­symys. Silloin sellai­sesta ei juuri puhuttu, Tessa Hellsten-Rajahalme muistelee.

Kesällä 2014 hänen toinen nilkkansa turposi ja lääkä­riksi valmis­tunut sisar alkoi kysellä voinnista, minkä jälkeen Hellsten-Rajahalme lopulta hakeutui uudestaan lääkäriin.

Munuai­sarvot olivat korkealla, ja minulla todettiin munuaisten vajaa­toi­minta ja siitä johtuva anemia. Se tuntui maail­man­lo­pulta.

Hän alkoi hoitaa sairauk­siaan ja käydä säännöl­li­sesti lääkä­rissä. Lopulta keväällä 2018 hän pääsi elinsiir­to­lis­talle. Puoli­sonsa tavoin hän muistaa kellonajan, jolloin odotettu puhelu saapui. Syksyllä 2018 hän sai yöllä kello 01.37 tietää, että hän mahdol­li­sesti pääsisi elinsiirtoon. Seuraavana aamuna tutki­musten jälkeen kävi ilmi, että haima ja munuainen sovel­tuivat hänelle. Elinsiirron jälkeen veren­paine- ja koles­te­ro­li­lääkkeet sekä insuliini ovat jääneet pois, ja hänen sokeriar­vonsa ovat täysin viitear­voissa.

Olen oppinut arvos­tamaan itseäni enkä enää kohtelisi itseäni niin huonosti kuin aikanaan. Alkuun en halunnut kertoa tarinaani kenel­lekään, koska häpesin etten ollut hoitanut itseäni. Nykyisin haluan olla avoin, jotta tarinastani voisi olla jolle­kulle hyötyä.

Käsikädessä

Myös Hellsten-Rajahalme on koulut­tau­tunut kokemus­asian­tun­ti­jaksi. Kaksikko tapasi Suomessa ensim­mäistä kertaa marras­kuussa 2018 ystävänsä kautta mutta tutustui toisiinsa paremmin syksyllä 2019 ollessaan Munuais- ja maksa­liiton edustajina Oslossa järjes­te­tyssä konfe­rens­sissa. Lopulta ystävyys muuttui rakkau­deksi, ja keväällä 2020 parisuhde julkis­tettiin.

Vaikka sairaudet ovat ottaneet paljon, ne ovat paljon myös antaneet, Tessa Hellsten-Rajahalme sanoo ja katsoo miestään.

Tietä­vätkö läheiset kantasi elinluo­vu­tukseen?

Suomessa noin 500 ihmistä odottaa pääsyä elinsiirtoon, sillä siirret­tä­vistä elimistä on jatkuva pula. Erityi­sesti vuosittain vietet­tä­vällä elinsiir­to­vii­kolla nostetaan esille sitä, kuinka tärkeää on ilmaista oma elinluo­vu­tus­tah­tonsa. Ihminen voi toimia lain mukaan elinluo­vut­tajana, jos ei ole sitä elämänsä aikana kieltänyt. Asian varmis­ta­mi­seksi lähei­siltä kysytään, onko heillä käsitystä mahdol­lisen luovut­tajan kannasta elinluo­vu­tukseen.

Kysymys elinluo­vu­tuk­sesta johdattaa ihmiset isojen asioiden äärelle. Päätös voi olla lähei­sille vaikea, joten omasta tahdosta kannattaa keskus­tella etukäteen. Tietä­vätkö läheisesi sinun elinluo­vu­tus­tahtosi? Ilmai­se­malla oman elinluo­vu­tus­tah­tonsa voi kertoa, saako elimiä, kudoksia ja soluja käyttää kuoleman jälkeen toisten henki­löiden sairauden hoitoon. Oman tahtonsa voi ilmaista esimer­kiksi Omakanta-palve­lussa, olipa vastaus elinluo­vu­tuk­selle kyllä tai ei. Sen lisäksi asia kannattaa ottaa läheisten kanssa puheeksi.

Elinluovutuskoordinaattorit

Pohjois-Karjalan keskus­sai­raala toimii muiden keskus­sai­raa­loiden tavoin luovu­tus­sai­raalana, ja elin- ja kudos­luo­vutus on osa keskus­sai­raa­loiden normaalia toimintaa. Elinsiir­to­toi­minta puolestaan on Suomessa keski­tetty HUSiin. Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa työsken­te­levien elinluo­vu­tus­koor­di­naat­to­reiden Monna Merosen (kuvissa oik.) ja Jaana Tanskasen työhön kuuluu muun muassa elinluo­vu­tukseen liittyvän osaamisen lisää­minen sairaalan henki­lös­tölle. Teema­viikon aikana keskus­sai­raalan henki­lös­tölle järjes­tetään ajoittain koulu­tus­ta­pahtuma, joka osaltaan lisää henki­löstön tietoi­suutta ja osaamista elinluo­vu­tuk­sesta. Tämän vuoden koulu­tuk­sessa on myös kokemus­asian­tun­ti­joiden osuus, josta vastaavat Tessa Hellsten-Rajahalme ja Erno Rajahalme.

Sairaalan henki­löstön lisäksi tärkeänä tehtävänä on lisätä Pohjois-Karjalan asukkaiden tietoi­suutta elinluo­vu­tuk­sesta.

Herät­te­lemme ihmisiä pohtimaan omaa kantaansa elinluo­vu­tukseen. Haluai­sinko minä ottaa vastaan elimen, jos tervey­den­tilani sitä vaatisi? Tai haluai­sinko toimia elin- ja kudos­luo­vut­tajana? Sairaus, jonka ainoa hoito­muoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa, Monna Meronen ja Jaana Tanskanen kertovat.

Kannus­tamme ennen kaikkea ottamaan asian omien läheisten kanssa puheeksi, elinluo­vu­tus­koor­di­naat­torit muistut­tavat.

Tiesitkö, että: