Turvakoti

Mikäli parisuhteessasi on tilanteita, missä pelkäät oman tai lapsesi turvallisuuden puolesta, voi olla, että turvakoti on palvelu, jota tarvitset.

Turvakodille voi tulla ilman erillistä lähetettä kotikuntaan, ikään, sukupuoleen tai erityistarpeisiin katsomatta, mikäli olet perhe- tai lähisuhdeväkivallan uhri tai koet sen uhkaa. Voit tulla turvakodille joko yksin tai yhdessä lastesi kanssa. Turvakodilla oleminen on asiakkaille maksutonta.

Mikä on turvakoti

Turvakoti tarjoaa apua, tukea ja neuvontaa tilanteen selvittelyyn ja väkivallan kierteen katkaisemiseen. Turvakodilla työskentelee sosiaalityöntekijän ja kuuden ohjaajan moniammatillinen tiimi.

Turvakodilla jokaisella asiakasperheellä on oma huone. Lisäksi siellä on yhteiset keittiö-, oleskelu- ja kodinhoitotilat. Käytössäsi on myös sauna, liikuntasali ja muita tiloja aktiiviseen ajankäyttöön.

Voit viettää turvakodilla itsenäistä elämää yhdessä lastesi kanssa. Mikäli turvallisuustilanne ja välimatka kotikuntaasi sen sallii, voit jatkaa opiskelua tai työn tekoa ja lapset voivat käydä koulussa tai päivähoidossa.

Turvakodilla oleminen on aina vapaaehtoista. Voit koska tahansa lähteä pois, pitää yhteyttä läheisiin ihmisiisi ja tavata heitä myös turvakotijakson aikana.

Turvakotiin lähteminen

Lähtöpäätöksen tekeminen on aina vaikeaa ja sen kypsyttely voi viedä aikaa. Päätös on usein kuin askel tyhjyyteen. Meillä kaikilla on kuitenkin oikeus olla turvassa ja elää ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Päätöksen jälkeen ensimmäinen askel on soittaa turvakodille. Puhelun jälkeen moni asia voi kuitenkin unohtua, tässä lista useimmista:

  • Lähdön valmistelu kannattaa tehdä huolellisesti. Jos voit, lähde silloin, kun puolisosi ei ole kotona. Tarvittaessa saat tukea ja turvaa konkreettiseen lähtötilanteeseen.
  • Mikäli et saa järjestettyä kyytiä turvakodille, ilmoita tästä turvakodin ohjaajalle.
  • Turvakodille ei voi tulla lemmikkieläimen kanssa. Turvakodin henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa löytämään lemmikillesi turvallisen hoitopaikan.

Mukaan turvakodille tarvitset

  • omat ja lastesi henkilökohtaiset vaatteet
  • henkilökohtaiset lääkkeet, reseptit ja Kela-kortin
  • pankkitunnukset on hyvä ottaa mukaan
  • henkilökohtaiset tavarat, kuten päiväkirjat.

Yhteystiedot

Joensuun turvakoti

Väisälänkatu 4
80170 Joensuu

Yhteydenotot ympäri vuorokauden
Puh. 013 330 6008 tai
turvakoti(at)siunsote.fi

Palveluesimies
Tiina Nevalainen
Puh.013 330 6002
tiina.h.nevalainen(at)siunsote.fi