Navigaatiovalikko

Ei ole mitään sivuja, mitä näytetään nykyisellä tasolla.

Päiväkuntoutus kuva

Vapaaehtoistoiminta

Oletko pohtinut vapaaehtoisena toimimista tai kenties jo ollut mukana vapaaehtoistyössä? Tule rohkeasti mukaan Siun soten vapaaehtoistoimintaan, osallistua voi monilla tavoilla.

Vapaaehtoiselta ei vaadita erityistaitoja. Tärkeintä on olla ihmisenä ihmisen rinnalla. Toimintaan osallistuminen ei edellytä pitkäaikaista sitoutumista, sekin on tosin mahdollista. Toiminta on maksutonta vapaaehtoiselle ja toiminnan kautta apua saavalle.

Mitä vapaaehtoiset tekevät

Ikäihmisten palveluissa Joensuussa on erilaisia vapaaehtoistehtäviä.

Vapaaehtoinen voi olla kotona asuvan ikäihmisen apuna ja seurana

 • ulkoillessa tai asioimassa esimerkiksi vaateostoksilla tai kirjastossa.
 • lukemalla, pelaamalla, laittamalla ruokaa, leipomalla tai siistimällä kotia ikäihmisen kanssa.
 • ohjaamalla palvelukeskuksissa kokoontuvia harrastepiirejä, ulkoilu- tai kuntosaliryhmiä.

Hoivakodeissa ja palveluasumisen yksiköissä asuvat ikäihmiset tarvitsevat apua päivittäisten askareiden suorittamisessa. Vapaaehtoistehtäviä ovat muun muassa

 • ulkoiluapu
 • yhdessä leipominen
 • seurusteleminen ja kuunteleminen
 • yhteisissä tapahtumissa avustaminen
 • lehtien lukeminen ja pelien pelaaminen
 • erilaisten aktiviteettien järjestäminen asiakkaille ja asiakkaiden kanssa.

Terveyskeskussairaaloissa eli terveyskeskusten osastoilla asiakkaat tarvitsevat apua päivittäistoiminnoissa. Henkilökohtaista seuraa kaivataan myös henkilöille, jotka eivät pysty itse puhumaan vaan ilmaisevat itseään muun muassa eleillään.

Kaiken toiminnan ei tarvitse liittyä suoranaisesti asiakkaaseen. Mielellään kuulemme toiveita ja ideoita vapaaehtoistoiminnasta. Kerro rohkeasti myös, jos tiedät jonkin paikan, jossa haluaisit toimia vapaaehtoisena tai jossa vapaaehtoisia kaivattaisiin.

Miten vapaaehtoiseksi pääsee

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi verkkopalvelussa. Voit myös jättää viestin vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille. Vastaamme yhteydenottoihin kolmen vuorokauden kuluessa.

Ilmoittautumisen jälkeen kutsumme sinut kaikille kiinnostuneille yhteiseen perehdytyshaastatteluun. Haastattelussa käymme läpi toiveitasi ja odotuksiasi toiminnalle sekä yleisiä käytäntöjä ja mahdollisia paikkoja tai tehtäviä.

Laadimme sopimuksen, jos sopiva paikka löytyy ja päätät osallistua toimintaan. Vakuutuksesi vapaaehtoistoiminnassa tulee voimaan, kun sopimus on tehty. Saat perehdytysmateriaalin, joka auttaa toiminnassa alkuun.

Yksikön toimintaan sinut perehdytetään siinä yksikössä, jossa toimit. Yksittäisten asiakkaiden kanssa toimiessasi perehdytys tapahtuu yksilöllisesti.

Vakuutus

Siun sotella on voimassaoleva vapaaehtoinen tapaturmavakuutus. Vakuutus on voimassa kuntayhtymän järjestämässä vapaaehtoistoiminnassa. Ilmoittautuneet vapaaehtoistyöntekijät tehdessään vapaaehtoistyötä kuuluvat vakuutuksen piiriin. Vakuutuksen piiriin eivät kuitenkaan kuulu työmatkat.

Vapaaehtoisten koulutus ja virkistys

Vapaaehtoistoiminta on itsessään virkistävää ja antoisaa. Osoituksena toiminnan tärkeydestä ja merkittävyydestä olemme koonneet erilaisia tuen ja kiittämisen muotoja.

 • Kokoamme vertaisryhmiä, joissa toimijat voivat jakaa kokemuksiaan.
 • Annamme ohjausta ja neuvontaa yksilöllisesti tarvittaessa.
 • Järjestämme yhteistyössä eri tahojen kanssa erilaisia koulutuksia.
 • Järjestämme vuosittain muutamia yhteisiä retkiä tai tapahtumia, joita olet toivottavasti mukana suunnittelemassa.

Vapaaehtoistoiminta Ilmoittautuminen vapaaehtoistoimijaksi ja vapaaehtoistoimintaan

Yhteystiedot Vapaaehtoistoiminta

Yhteystiedot

Riitta Janhunen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Ti–to klo 10–12
Puh. 013 330 7830
riitta.janhunen(at)siunsote.fi

somejako