Uni

Unen aikana aivot puhdis­tuvat kuona-aineista ja elimistö palautuu.

Uni on elimis­tölle vält­tä­mä­töntä lepoaikaa. Unen aikana aivot puhdis­tuvat kuona-aineista ja elimistö palautuu. Virkeänä jaksaa myös liikkua ja kiin­nittää enemmän huomiota terveel­li­siin ruokai­lu­tot­tu­muk­siin, mikä edistää nukah­ta­mista ja unen laatua.​

Tila­päinen unet­to­muus kuuluu normaa­liin elämään. Unta tukevien elämän­ta­pojen lisäksi voit ennal­taeh­käistä unet­to­muutta erilai­silla unen­huollon keinoilla. Unen­huol­lolla tarkoi­te­taan työkaluja ja mene­telmiä, joiden avulla voimme edistää hyvän unen synty­mistä. Sen tarkoi­tuk­sena on tukea nukah­ta­misen ja unessa pysymisen perus­e­del­ly­tyksiä. Sen keskei­sempiä meka­nis­meja ovat: ​

  • unirytmin sään­nöl­lis­tä­minen ​
  • riittävä palau­tu­minen työstä ja vapaa-ajalla ​
  • rauhoit­tu­minen ja rentou­tu­minen ​
  • unta ja vireyttä tukevat elämän­tavat ja olosuh­teet ​
  • hyvä sänky ja makuu­huo­neen rauhoit­ta­minen vain nukku­mista varten

Nukutko riit­tä­västi?

Jos koet olevasi väsynyt, voit arvioida tilan­net­tasi uneen liit­ty­vällä testillä. Uniliiton testi auttaa sinua arvioi­maan, nukutko riit­tä­västi ja onko unesi riittävän laadu­kasta. Tutustu testiin:

Harjoit­tele unta tukevia tapoja

Uusia unta tukevia tapoja tulee harjoi­tella, niiden pelkkä lukeminen ja tiedos­ta­minen eivät riitä. Harjoit­telu voi alussa tuntua raskaalta, mutta se tuo nopeasti takaisin menetetyn ajan, kun hyvä­no­lon­tunne ja vireys­tila nousevat. Nukum­mehan kolman­neksen elämäs­tämme. ​

Verkossa toimi­valta elin­ta­paoh­jauksen polulta saat vinkkejä, mitä uusien tapojen suun­nit­te­lussa ja toteu­tuk­sessa tulisi ottaa huomioon. Löydät polulta vinkkejä myös hyvää unta edis­tä­vistä toimista.

Saat tukea ja vinkkejä hyvään uneen myös digi­taa­listen palve­lu­jemme kautta. Hyvin­voinnin digipolku sisältää maksut­toman Nuku paremmin- itse­hoi­to­ma­te­ri­aalin, jonka tarkoi­tuk­sena on auttaa sinua ymmär­tä­mään ja paran­ta­maan unesi laatua ja määrää.

Itse­hoi­to­ma­te­ri­aa­lissa pereh­dy­tään unen­huol­toon, jolla tarkoi­te­taan nukku­mis­tot­tu­muk­siin ja elämän­ta­poihin liittyvää unen laatua ja vireys­tasoa lisäävää ohjeis­tusta. Ohjeis­tuksen tavoit­teena on sään­nöl­listää unirytmiä sekä ennal­taeh­käistä unta häirit­seviä sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä.

Näihin tavoit­tei­siin pääse­minen edel­lyttää unet­to­muu­desta kärsi­vältä aiempaa tietoi­sempaa suhtau­tu­mista valve­ai­kaan, elämän­ta­pa­va­lin­toihin sekä nukah­ta­mi­seen ja unen­ai­kai­siin toimin­toihin. Melko pienil­läkin toimilla voit hyötyä suuresti.

Mate­ri­aalit ja vinkit ovat käytet­tä­vissä ajasta ja paikasta riip­pu­matta digi­taa­listen palve­lujen kautta. Voit käyttää hyvin­voinnin digi­pol­kuja tunnis­tau­tu­neena sekä tieto­ko­neella että mobii­li­so­vel­luksen kautta.

Järjes­töjen ja muiden toimi­joiden tarjoa­maan tukeen ja toimin­taan voit tutustua Miunhyvinvointi.fi-sivustolla. Sivusto kokoaa yhteen paikkaan Pohjois-Karjalan alueen hyvin­vointia ja terveyttä edistävät palvelut ja toiminnan.

Saatat olla kiin­nos­tunut myös näistä

Lapsi­per­heet

Koului­käiset

Opiskelijat​

Toimintaa hyvin­voinnin tueksi

Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvin­vointia edistävää toimintaa ja vertai­syh­tei­söjä Pohjois-Karja­lassa.

Piirroskuva: kaksi henkilöä miettii asioita jotka liittyvät elämäntapoihin.