Raha- ja digi­pe­laa­minen

Omasta pelaa­mi­sesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida sään­nöl­li­sesti omaa tilan­netta.

Raha­pe­laa­minen on pelaa­mista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoista vasti­ketta. Suurin osa suoma­lai­sista pelaa raha­pe­lejä maltil­li­sesti ilman haittoja. Kuitenkin osalle raha­pe­laa­minen voi aiheuttaa erilaisia haittoja. Pahim­mil­laan runsas raha­pe­laa­minen voi johtaa ongel­mal­li­seen pelaa­mi­seen tai raha­pe­li­riip­pu­vuu­teen.

Raha­pe­laa­misen kiel­teiset vaiku­tukset liittyvät usein talouteen, suoriu­tu­mi­seen opin­noissa tai työelä­mässä sekä fyysiseen ja psyyk­ki­seen tervey­teen. Riski­tason raha­pe­laa­minen tarkoittaa pelaa­mista, joka aiheuttaa yksit­täisiä haittoja. Se edeltää usein varsi­naisen raha­pe­lion­gelman kehit­ty­mistä. ​

Digi­pe­laa­minen on viih­teel­listä pelaa­mista digi­taa­li­sella lait­teella, kuten tieto­ko­neella, peli­kon­so­lilla tai mobii­li­lait­teella. Parhaim­mil­laan digi­pe­laa­minen on mukavaa ajan­vie­tettä, jossa voi oppia monia tärkeitä ja hyödyl­lisiä taitoja.

Digi­pe­laa­misen ongel­mal­li­suutta pohdit­taessa tärkeäksi nousee pelaajan oma henki­lö­koh­tainen kokemus tilan­teesta. Pelkkä peliaika ei kerro pelaa­misen ongel­mal­li­suu­desta.

Ongel­mal­li­seen digi­pe­laa­mi­seen voi liittyä erilaisia psyko­so­si­aa­lisia hyvin­voinnin ongelmia, kuten masen­nusta ja ahdis­tusta, univai­keuksia sekä sosi­aa­lisen vuoro­vai­ku­tuksen vähyyttä ja arjen hallin­taan liittyviä haasteita. Lisäksi voi olla myös fyysisiä oireita, kuten tuki- ja liikun­tae­linten haittoja ja väsymystä. ​

Tunnista riski­pe­laa­minen

Riski­tason pelaa­minen on tärkeää tunnistaa varhai­sessa vaiheessa haittojen ehkäi­se­mi­seksi. Omasta pelaa­mi­sesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida sään­nöl­li­sesti omaa tilan­netta. ​

​Voit arvioida omaa tilan­net­tasi raha- ja digi­pe­laa­misen suhteen testien avulla. Alla olevat testit auttavat sinua arvioi­maan aiheut­taako raha- tai digi­pe­laa­mi­sesi tällä hetkellä haittaa sinulle. ​Tutustu testeihin:

Raha­pe­laa­minen voi aiheuttaa haittaa myös pelaajan lähei­sille. Alla olevalla testillä voit arvioida aiheu­tuuko sinulle haittoja toisen ihmisen raha­pe­laa­mi­sesta. Tutustu testiin:

Kun huoli herää

Joskus pelaa­mi­sesta voi muodostua ongelma. Ongel­mal­li­seksi pelaa­mista kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain tervey­del­listä, talou­del­lista tai sosi­aa­lista haittaa, tai pelaa­minen on luon­teel­taan sellaista, että se altistaa jatkues­saan näille riskeille.​

Voit ottaa raha- tai digi­pe­laa­misen puheeksi matalalla kynnyk­sellä missä tahansa tervey­den­huollon tai sosi­aa­li­huollon yksikössä asioi­des­sasi. Mikäli pelaa­minen aiheuttaa sinulle tai lähei­sel­lesi ongelmia ja koet tarvit­se­vasi apua, ota yhteyttä Siun soten palve­luihin.

Palve­lujen yhteys­tiedot on koottu ehkäi­sevän päih­de­työn polkuun. Yhtey­den­ot­to­tavat ovat asiak­kaalle ja lähei­selle suun­na­tussa osiossa Mihin voin ottaa yhteyttä? ‑otsikon alla. Yhteys­tiedot on jaoteltu iän ja asian kiireel­li­syyden mukaan.

Ehkäi­sevän päih­de­työn polulta löydät myös runsaasti lisä­tietoa raha- ja digi­pe­laa­mi­seen liittyen.

Saatat olla kiin­nos­tunut myös näistä

Lapset, nuoret ja perheet​

Toimintaa hyvin­voinnin tueksi

Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvin­vointia edistävää toimintaa ja vertai­syh­tei­söjä Pohjois-Karja­lassa.

Piirroskuva: kaksi henkilöä miettii asioita jotka liittyvät elämäntapoihin.