Päihteet

Päih­teiden riski­käyttö on tärkeää tunnistaa varhai­sessa vaiheessa haittojen ehkäi­se­mi­seksi.

Päihteitä ovat erilaiset keskus­her­mos­toon vaikut­tavat aineet, kuten alkoholi, kannabis ja muut huumausai­neet sekä lääk­keiden käyttö päih­ty­mis­tar­koi­tuk­sessa. Päih­teiden käytöllä on monen­laisia vaiku­tuksia ihmisten tervey­teen ja hyvin­voin­tiin. Päih­tei­siin voi syntyä riip­pu­vuus, jonka puhkea­mi­seen vaikut­tavat monet yksi­löl­liset tekijät. Riip­pu­vuus voi olla fyysistä tai psyyk­kistä, tai molempia. Päih­teiden käytöstä voi aiheutua haittoja sekä päihteitä käyt­tä­ville itselleen, että heidän lähi­pii­ril­leen. ​

Alkoholi on käytetyin päihde Suomessa. Alkoholi vaikuttaa kaik­kialla elimis­tössä. Vähäi­sestä alko­ho­lin­käy­töstä ei yleensä aiheudu suurempia haittoja perus­ter­veille aikui­sille henki­löille. Alai­käi­sille tai raskaana oleville alko­ho­lin­käyttö ei ole koskaan turval­lista. Myös ikään­ty­neet ovat alttiimpia alkoholin haitoille iän myötä elimis­tössä tapah­tu­vien muutosten takia. Huumausai­neiden käyttö tai eri päih­teiden yhteis­käyttö on aina riski­käyttöä.

Tunnista riski­käyttö

Päih­teiden riski­käyttö on tärkeää tunnistaa varhai­sessa vaiheessa haittojen ehkäi­se­mi­seksi. Omasta päih­teiden käytöstä on hyvä olla tietoinen ja arvioida sään­nöl­li­sesti omaa tilan­netta. ​

Alla olevilla päih­teiden käyttöön liit­ty­villä testeillä voit kartoi­tettaa tämän hetkistä tilan­net­tasi. ​Tustustu testeihin:

Lisää testejä löydät ehkäi­sevän päih­de­työn polul­tamme. Testit ovat asiak­kalle suun­na­tussa Tunnista-osiossa.

Kun huoli herää

Joskus päih­teiden käytöstä voi muodostua ongelma. Ongel­mal­li­seksi päih­teiden käyttöä kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain tervey­del­listä, talou­del­lista tai sosi­aa­lista haittaa, tai päih­teiden käyttö on luon­teel­taan sellaista, että se altistaa jatkues­saan näille riskeille.​ Ongel­mal­li­sesta päih­tei­den­käy­töstä aiheutuu usein haittaa myös lähiym­pä­ris­tölle, jolloin apua voi ja kannattaa hakea myös läheisen näkö­kul­masta. Myös läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksa­mi­sesta.​

Voit ottaa päih­teiden käytön puheeksi matalalla kynnyk­sellä missä tahansa tervey­den­huollon tai sosi­aa­li­huollon yksikössä asioi­des­sasi. Mikäli päihteet aiheut­tavat sinulle tai lähei­sel­lesi ongelmia ja koet tarvit­se­vasi apua, ota yhteyttä Siun soten palve­luihin.

Siun soten palvelut eri ikäisille ja erilai­siin tilan­tee­isiin on koottu ehkäi­sevän päih­de­työn polkuun. Yhtey­den­ot­to­tavat ovat asiak­kaalle ja lähei­selle suun­na­tussa osiossa Mihin voin ottaa yhteyttä? ‑otsikon alla. Yhteys­tiedot on jaoteltu iän ja asian kiireel­li­syyden mukaan.

Saatat olla kiin­nos­tunut myös näistä

Lapset, nuoret ja perheet​

Aikuiset

Voit ottaa päih­teiden käytön puheeksi matalalla kynnyk­sellä missä tahansa tervey­den­huollon tai sosi­aa­li­huollon yksikössä asioi­des­sasi.

Toimintaa hyvin­voinnin tueksi

Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvin­vointia edistävää toimintaa ja vertai­syh­tei­söjä Pohjois-Karja­lassa.

Piirroskuva: kaksi henkilöä miettii asioita jotka liittyvät elämäntapoihin.