Palvelustrategia ja palveluverkko
Kuvakaruselli sote-uudistus blogi
Palvelustrategia ja palveluverkko
Mistä on kyse?
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman valmistelu ja päätöksenteko on käynnissä.
- Palvelustrategiassa määritetään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen tavoitteet ja reunaehdot palvelujen järjestämiselle.
- Palveluverkkosuunnitelma konkretisoi tavoitteet. Siinä määritellään, missä ja millä tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuotetaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.
- Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma ovat osa Siun soten strategiakokonaisuutta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös Pelastuslaitoksen palvelutasopäätös.
Palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma ulottuvat 15 vuoden päähän eli pitkälle 2030-luvulle saakka.
Aluevaltuusto päättää palvelustrategiasta ja palveluverkkosuunnitelmasta 22.6.2023.
Tutustu palvelustrategiaan ja palveluverkkosuunnitelmaan:
- Palvelustrategia (pdf)
- Palveluverkon skenaariot. (pdf) Tulevaisuuslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi skenaariota 2b.
- Vaikutustenarviointi (pdf)
- Kustannusarviot eri skenaarioista (pdf)
- Palvelujen tuottamisen menetelmät ja kriteerit (pdf)
Esitys hyvinvointialueen palvelustrategiasta ja palveluverkkosuunnitelmasta on julkaistu tulevaisuuslautakunnan 2.6. kokouksen esityslistalla: Tulevaisuuslautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat.
Valmistelun ja päätöksenteon aikataulu
- Lokakuu 2022: Aluevaltuusto päätti 11.10.2022 palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman laatimisen käynnistämisestä.
- Joulukuu 2022: Tulevaisuuslautakunta päätti valmistelun periaatteista. Laaja taustamateriaali koottu valmistelua varten.
- Tammikuu–maaliskuu 2023: Valmistelua viranhaltijatyönä. Tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittelyä sekä skenaarioiden laatimista.
- Huhtikuu 2023: Lausuntokierros 13.4.–16.5. Käsittelyt työyhteisöissä, toimielimissä, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa sekä asukkaiden verkkoaivoriihet.
- Toukokuu 2023: Lausuntojen käsittely ja huomioiminen palvelustrategiassa sekä palveluverkkosuunnitelmassa.
- Kesäkuu 2023: päätöksenteko
- 2.6. tulevaisuuslautakunnan esitys
- Hyvinvointialuejohtajan esitys aluehallitukselle
- 13.6. aluehallituksen esitys aluevaltuustolle
- 22.6. aluevaltuusto päättää palvelustrategiasta ja palveluverkkosuunnitelmasta
Lausuntokierros
Kaikille avoin lausuntokierros palvelustrategialuonnoksesta ja palveluverkkoskenaarioista oli avoinna 13.4.–16.5.2023. Verkkokyselyt sulkeutuivat 2.5. Lausuntokierroksella arvioitavana olivat palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman luonnokset:
- Palvelustrategialuonnos (pdf)
- Palveluverkon skenaariot (pdf)
- Palvelujen tuottamisen menetelmät ja kriteerit (pdf)
Arvioitavana olleita palveluverkon tulevaisuudennäkymiä eli skenaarioita on avattu alla olevalla videolla:
(sivun sisältö jatkuu videon jälkeen)
Oikeaan palveluun, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa
Palvelustrategialla toteutetaan palvelulupaustamme ja varmistetaan, että asiakas pääsee oikeaan palveluun, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.
Palvelustrategian keskeinen asia on toimiva ja monikanavainen asiakasohjaus. Asiakas voi ottaa yhteyttä hänelle sopivimmalla tavalla, asiakkaan tarpeet selvitetään heti ja varmistetaan, että asiakas saa tarpeensa mukaista apua ja palvelua.
Lisäksi huomioidaan pitkäaikaisasiakkaat ja varmistetaan hoidon jatkuvuus.
(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Palvelukonsepti. Toimiva ja monikanavainen asiakasohjaus helpottavat yhteydensaantia ja asiakas ohjataan hänen tarpeitaan vastaavaan palveluun.
Palvelut ovat tarjolla kaikille, toteuttamistapa voi vaihdella
Valmistelua on ohjannut ajatus siitä, että palveluverkko vastaa pohjoiskarjalaisten palvelutarvetta. Sama palvelu voi olla tarjolla toisaalla sosiaali- ja terveysasemalla, toisaalla kotiin vietävänä palveluna, toisaalla liikkuvana palveluna sekä sähköisenä palveluna.
Palveluja tuotetaan eri tavoin siten, että otetaan huomioon asiakkaan tarve ja kyky käyttää erilaisia palvelumuotoja. Palveluverkko on monikanavainen, yhdenvertainen ja dynaaminen:
- Meillä on olemassa erilaisia tapoja tuottaa sama palvelu. Monikanavainen palveluverkkomme koostuu sähköisistä palveluista, kotiin annettavista palveluista, liikkuvista palveluista, sosiaali- ja terveysasemilla annettavista palveluista sekä keskitetysti hyvinvointialueella tai Itä-Suomen yhteistoiminta-alueella annettavista palveluista.
- Palvelumme eivät ole samanlaiset kaikkialla, mutta niillä alueilla, joissa väestön palvelutarve on samanlainen, palvelut ovat samanlaiset ja niitä tehdään samanlaisella konseptilla.
- Palvelujen tuottamistavan valintaan luodaan kriteerit, joiden perusteella alueen palvelut muuttuvat, kun väestön palvelutarve muuttuu.
(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveysasema. Palveluverkkosuunnitelmassa määritellään, mitkä palvelut löytyvät ihan kaikilta sosiaali- ja terveysasemilta sekä kriteerit sille, miten muiden palvelujen tuotantotapa muuttuu väestön palvelutarvetta vastaavasti.
Palveluverkon eri skenaariot
Palveluverkkosuunnitelmaa varten on laadittu erilaisia vaihtoehtoisia malleja siitä, millainen sosiaali- ja terveysasemien verkosto toteuttaisi hyvinvointialueen strategian tavoitteita palvelujen saatavuudesta, saavutettavuudesta ja oikea-aikaisuudesta, henkilöstön riittävyydestä ja kustannusvaikuttavuudesta.
Skenaarioita sosiaali- ja terveysasemien verkostosta on laadittu painottaen eri tavoin saatavuutta (palvelua on tarjolla) ja palvelun saavutettavuutta (palvelupaikka on lähellä).
Hyvinvointialueen koko palveluverkko kattaa myös muun muassa erilaiset asumispalveluyksiköt, pelastusasemat sekä sosiaalitoimen palvelupisteet.
Henkilöstö ja toimialueet ovat mukana valmistelussa
Aluehallitus ohjaa valmistelua hyvinvointialuestrategian näkökulmasta. Tulevaisuuslautakunta osallistuu valmisteluun ja vastaa palveluverkon arvioinnista.
Hyvinvointialuejohtaja on nimennyt projektiryhmät palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman valmistelemiseen. Projektiryhmissä on mukana kaikkien toimialueiden ja henkilöstöjärjestöjen edustajia.
Valmistelussa hyödynnetään asukas- ja henkilöstökyselyjen tuloksia, joita on saatu strategiavalmistelun aikana sekä Siun soten kehittämishankkeissa. Henkilökunta, asukkaat ja päätöksentekijät ovat eri vaiheissa mukana valmistelussa sekä skenaarioiden ja suunnitelmien arvioinnissa.
Palvelustrategia materiaalit
Lisätietoa
- Valmistelun taustamateriaali, väestömuutokset ja palvelutarpeen kasvu Pohjois-Karjalassa (pdf)
- Palvelustrategian yleisesittely (sisältö päivitettävänä) (pdf)
- Tulevaisuuslautakunta