Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuuston päätökset 23.4.2024

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten alue­val­tuuston 23.4.2024 kokouksen pöytä­kirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa.

§ 1 Kokouksen lail­li­suuden ja päätös­val­tai­suuden totea­minen

Todettiin lail­li­sesti kool­le­kut­su­tuksi ja päätös­val­tai­seksi. Paikalla oli 50 varsi­naista valtuu­tettua ja 9 vara­val­tuu­tettua, yhteensä 59 valtuu­tettua.

§ 2 Pöytä­kirjan tarkas­ta­minen

Valittiin pöytä­kir­jan­tar­kas­ta­jiksi Virve Mikkonen ja Juha Mustonen.

§ 3 Eron­pyyntö Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuuston jäse­nyy­destä – Törmälä Anssi

Alue­val­tuusto myönsi Anssi Törmä­lälle eron alue­val­tuuston jäse­nyy­destä. Puheen­joh­taja kutsui Reijo Korte­laisen alue­val­tuuston varsi­nai­seksi jäseneksi.

Anssi Törmä­lälle myön­net­tiin samalla ero alue­val­tuuston vaali­lau­ta­kun­nasta ja tilalle valittiin Reijo Korte­lainen.

§ 4 Eron­pyyntö Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuuston jäse­nyy­destä – Partanen Ella

Alue­val­tuusto myönsi Ella Parta­selle eron alue­val­tuuston jäse­nyy­destä. Puheen­joh­taja kutsui Anniina Kontio­korven alue­val­tuuston varsi­nai­seksi jäseneksi.

Alue­val­tuusto totesi Ella Partasen vara­jä­se­nyyden vaali­lau­ta­kun­nassa päät­ty­neeksi ja valitsi Anniina Kontio­korven Niko Kerosen uudeksi vara­jä­se­neksi jäljellä olevaksi toimi­kau­deksi.

§ 5 Alue­vaa­li­lau­ta­kunnan vara­pu­heen­joh­tajan nimeä­minen

Alue­val­tuusto nimesi alue­vaa­li­lau­ta­kunnan vara­pu­heen­joh­ta­jaksi Anneli Kainu­laisen.

§ 6 Hyvin­voin­tia­lueen avaavan taseen hyväk­sy­minen

Hyväk­syt­tiin.

Hyvin­voin­tia­lueen avaava tase muodostuu Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen kuntayh­tymän taseesta (tilin­päätös 31.12.2022) sekä kunnilta hyvin­voin­tia­lu­eelle siir­ty­neistä vastuista ja omai­suu­desta. Avaavan taseen loppusum­maksi muodostui 437 913 960,11 euroa ja perus­pää­omaksi 28 629 731,03 euroa.

§ 7 Pääoma­lainan antaminen Polkka – Pohjois-Karjalan tuki­pal­velut oy:lle / Pyyntö konser­nioh­jeen kohdan 5.5 asia­koh­tien 12 ja 18 mukaisen ennak­ko­kä­si­tyksen anta­mi­sesta – Polkka – Pohjois-Karjalan tuki­pal­velut oy

Alue­hal­li­tuksen esitys hyväk­syt­tiin sillä puheen­joh­tajan tekemällä täyden­nyk­sellä, että alue­val­tuusto valtuuttaa alue­hal­li­tuksen päät­tä­mään pääoma­lainan tarkem­mista ehdoista ja hyväk­sy­mään velka­kirjan. Hyvin­voin­tialue antaa Polkka Oy:lle 1,5 milj.€ suuruisen omapää­omaeh­toisen pääoma­lainan. Lainalle lasketaan 4 %:n vuotuinen kiinteä korko.

Pääoma­lainan myön­tä­minen vaatii inves­toin­ti­suun­ni­telman 2024–27 muut­ta­misen, joka on hyväk­syt­tävä alue­val­tuus­tossa sekä minis­te­riössä.

§ 8 Inves­toin­ti­suun­ni­telman (2024–2027) muut­ta­minen

Hyväk­syt­tiin. Inves­toin­ti­suun­ni­telma lähe­te­tään sosiaali- ja terveys­mi­nis­te­riöön ja tiedoksi muihin minis­te­riöihin ohjeen mukai­sesti.

§ 9 Asia­kas­maksut 2024 – Eläin­lää­kin­tä­huollon asia­kas­mak­sujen tarkis­ta­minen

Hyväk­syt­tiin.

Eläin­lää­kin­tä­huollon asia­kas­mak­suja tarkis­te­taan kustan­nusten katta­mi­seksi. Klinik­ka­mak­suihin otetaan käyttöön nykyistä yksin­ker­tai­sempi luokit­telu ja perus­käynnin, toimen­pi­teel­lisen käynnin ja päivys­ty­sai­kana tapah­tuvan käynnin korkeammat klinik­ka­maksut. Hevoskli­nikan klinik­ka­maksu pidetään nykyisen suurui­sena. Keski­tetyn yhtey­den­ot­to­pal­velun hinnat eivät muutu. Tarkis­tetut asia­kas­maksut tulevat voimaan 1.7.2024 alkaen. Tarkis­tetut asia­kas­maksut ovat linjassa eläin­lää­kin­tä­huol­to­lain kanssa.

Alue­val­tuusto merkitsi myös tiedok­seen ympä­ris­tö­ter­vey­den­huollon jaoston kannan­oton siitä, että koro­tus­paine klinik­ka­mak­sujen vuosit­tai­selle tarkas­te­lulle säilyy edelleen.

§ 10 Lasten ja nuorten hyvin­voin­ti­suun­ni­telma

Suun­ni­telma hyväk­syt­tiin.

Lasten ja nuorten hyvin­voin­ti­suun­ni­telma perustuu lasten­suo­je­lu­la­kiin. Suun­ni­telma sisältää tiedot lasten ja nuorten kasvuo­loista sekä hyvin­voinnin tilasta, lasten ja nuorten hyvin­vointia edis­tä­vistä sekä ongelmia ehkäi­se­vistä toimista ja palve­luista, lasten­suo­jelun tarpeesta, lasten­suo­je­luun varat­ta­vista voima­va­roista, lain mukaisten tehtävien hoita­mi­seen käytet­tä­vissä olevasta lasten­suo­jelun palve­lu­jär­jes­tel­mästä, yhteis­työn järjes­tä­mi­sestä eri viran­omaisten sekä yhtei­söjen ja laitosten välillä ja suun­ni­telman toteut­ta­mi­sesta ja seuran­nasta.

§ 11 Alueel­linen opis­ke­lu­huol­to­suun­ni­telma

Suun­ni­telma hyväk­syt­tiin.

Alueel­linen opis­ke­lu­huol­to­suun­ni­telma tehdään valtuus­to­kausit­tain hyvin­voin­tia­lueen vastuulla olevien opis­ke­lu­huol­to­pal­ve­lujen järjes­tä­mi­seksi. Suun­ni­telma on laki­sää­teinen.

§ 12 Pohjois-Karjalan sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma

Suun­ni­telma hyväk­syt­tiin.

Sammu­tus­ve­si­suun­ni­tel­malla osoi­te­taan se, miten sammu­tus­veden saata­vuu­desta on huoleh­dittu. Sammu­tus­ve­si­suun­ni­telma on pelas­tus­lain mukainen pakol­linen suun­ni­telma.

§ 13 Suomen kestävän kasvun ohjelman lisä­ra­hoi­tus­ha­kemus RRP 4 ‑hank­keelle vuosille 2024–2025

Hyväk­syt­tiin puheen­joh­tajan esit­tä­mällä tarken­nuk­sella, että valtuusto toteaa, että STM ei ole myöntänyt hyvin­voin­tia­lueen hakemaa rahoi­tusta pilari 4:n inves­toin­tien 1 ja 4 osalta.

Hyte-tarjo­tin­rat­kai­sussa ei tässä vaiheessa lähdetä mukaan kansal­li­seen Tarmoa-ratkai­suun, vaan tarjotin raken­ne­taan verk­ko­si­vujen teknistä toteu­tusta hyödyn­täen. Hyvin­voin­tialue ei hae mukaan Kanta-pilottiin hoitoon­pää­sy­tie­tojen seuran­nasta.

§ 14 Vasta­sel­vi­tykset Itä-Suomen hallinto-oikeu­delle Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuuston lausun­toon asioissa 1593/2023 ja 1597/2023 (alue­val­tuusto 22.6.2023 § 44)

Merkit­tiin tiedoksi Juuan ja Tohma­järven kuntien tekemät vasta­sel­vi­tykset hallinto-oikeu­delle.

§ 15 Valtuus­toa­loite 5.10.2023 – Välit­tä­misen Pohjois-Karjalan malli nuorten tueksi (Keskustan alue­val­tuus­to­ryhmä)

Vastaus hyväk­syt­tiin ja asia todettiin loppuun käsi­tel­lyksi.

Vastauk­sessa todetaan, että aloite on luon­teel­taan sellainen, että se sopisi hyvin perhe­kes­kus­ver­koston kautta toteu­tet­ta­vaksi yhtei­sö­vai­kut­ta­vuus­aloit­teeksi.

§ 16 Valtuus­toa­loite 5.10.2023 – Tulos­i­don­naisen ateria­tuen käyt­töön­otto – Reinikka Erik ym.

Vastaus hyväk­syt­tiin ja asia todettiin loppuun käsi­tel­lyksi.

Vastauk­sessa todetaan, että asia­kas­mak­su­lain­sää­däntö ohjaa maksujen perintää, ja kotiin kulje­tetun ateria­pal­velun muut­ta­minen tulos­i­don­nai­seksi aiheuttaa lisä­re­surs­si­tar­vetta ja moni­mut­kaistaa palve­lu­pro­sessia. Aloi­te­vas­tauk­seen on pyydetty kommentit vanhus- ja vammais­neu­vos­toilta, joista kumpikaan ei kannata tulos­i­don­naisen ateria­tuen käyt­töön­ottoa.

§ 17 Valtuus­toa­loite 12.9.2023 – Lasten­suo­jelun jälki­huollon ikäraja säily­tet­tävä 25:ssä ikävuo­dessa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Vihreiden alue­val­tuus­to­ryhmä ym.

Vastaus hyväk­syt­tiin ja asia todettiin loppuun käsi­tel­lyksi.

Vastauk­sessa todetaan, että lasten­suo­jelun toteut­ta­misen tulee perustua voimassa olevaan lain­sää­dän­töön, johon myös valtion­ra­hoitus perustuu. Siun sotessa jälki­huollon järjes­tä­minen toteu­te­taan työi­käisten sosi­aa­li­pal­ve­luista eikä muutos aiheuta kohtuu­tonta tilan­netta jälki­huol­lossa oleville nuorille.

§ 18 Valtuus­toa­loite 5.10.2023 – Verk­ko­pal­ve­lujen asioin­ti­piste yhdessä kuntien ja valtion­hal­linnon kanssa – SDP alue­val­tuus­to­ryhmä

Vastaus hyväk­syt­tiin ja asia todettiin loppuun käsi­tel­lyksi.

Vastauk­sessa todetaan, että vuoden 2024 kunta­ta­paa­mi­sissa hyvin­voin­tia­lueen edustajat voivat tiedus­tella kuntien haluk­kuutta yhteis­pal­ve­lu­pis­teiden perus­ta­mi­seen tai laajen­ta­mi­seen sekä neuvot­te­lujen käyn­nis­tä­mi­seen.

§ 19 Valtuus­toa­loite 5.10.2023 – Eläin­lää­kin­tä­huolto turvat­tava koko maakun­nassa – Keskustan alue­val­tuus­to­ryhmä

Vastaus hyväk­syt­tiin ja asia todettiin loppuun käsi­tel­lyksi.

Vastauk­sessa todetaan, että vuoden 2024 talous­ar­vion puit­teissa kunnan- ja kaupun­gi­ne­läin­lää­kä­reiden perus­palkka on nostettu Suomen eläin­lää­kä­ri­liiton suosit­te­le­malle vähim­mäis­ta­solle. Lisäksi sijaisten rekry­toin­tiin ja vastaan­ot­to­ti­lojen asian­mu­kais­ta­mi­seen on pystytty vastaa­maan. Koko­nai­suu­tena muihin aloit­teessa esitet­tyihin asioihin on miele­kästä paneutua osana uuden eläin­lää­kin­tä­huol­to­lain voimaan­tu­loon (1.1.2026) valmis­tau­tu­mista.

§ 20 Kokouk­seen jätetyt valtuus­toa­loit­teet

Merkit­tiin tiedoksi kokouk­sessa jätetyt valtuus­toa­loit­teet ja lähe­tet­tiin ne alue­hal­li­tuk­selle valmis­tel­ta­vaksi. Kokouk­sessa jätetyt valtuus­toa­loit­teet:
– Aloite roma­ni­nä­kö­kulman huomioi­mi­seksi hyvin­voin­tia­lueen palve­luissa – Erik Reinikka ym.
– Esite ikään­ty­neiden palve­luista toimi­pis­teistä saata­vaksi – KD valtuus­to­ryhmä, Liike Nyt
– Anonyymin rekry­toinnin käyttöön ottaminen – Vihreiden alue­val­tuus­to­ryhmä
– Hyvin­voin­tia­lueen kiin­teis­tö­stra­te­gian valmis­telun aloit­ta­minen – Keskustan valtuus­to­ryhmä

Alue­val­tuusto merkitsi lisäksi tiedoksi Vasem­mis­to­liiton valtuus­to­ryhmän ilmoi­tuksen uudelleen järjes­täy­ty­mi­sestä. Puheen­joh­ta­jana toimii Anni Järvinen ja vara­pu­heen­joh­ta­jana Alia Dannen­berg.

§ 21 Kokouksen päät­tä­minen

Puheen­joh­taja päätti kokouksen klo 15.21.

Lisä­tie­toja:

alue­val­tuuston puheen­joh­taja Merja Mäkisalo-Ropponen, [email protected]

hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen, [email protected], puh. 013 330 8590