Väkijoukko kuvakaruselli

Koronavirus toimintaohjeet

For information in English, please visit www.siunsote.fi/en/web/english/corona.

Selkokieli: Koronaviruksesta selkokielellä (thl.fi).

Koronavirus aiheuttaa yleensä äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireet voivat vaihdella hyvin lievistä vakavaan, sairaalahoitoa vaativaan tautiin.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai epäilet saaneesi koronavirustartunnan, voit tehdä kotitestin. Lisäksi voit täyttää hengitystietulehduksen oirearvion Omaolo-palvelussa: www.omaolo.fi.

Koronavirustaudin hoito

Koronavirus rinnastetaan muihin hengitystieinfektioihin, eikä juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ole enää tarvetta.

Useimmiten koronavirusinfektiota voi hoitaa kotona, kuten muitakin hengitystieinfektioita. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa.

Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon: terveysasemalle tai Päivystysapuun 116117. Välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuoltoon, jossa voidaan tarvittaessa aloittaa lääkehoito koronavirusoireiden hoitoon.

Arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Vaikka perheessä olisi koronatartunta, voivat muut perheenjäsenet mennä normaalisti esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin, jos he ovat itse oireettomia.

Koronavirus

Suojaudu tartunnoilta ja ehkäise niiden leviämistä

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi tartunnoilta:

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit käyttää kasvomaskia.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta.
  • Yski tai aivasta nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Arvioi riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.
 

THL:n verkkosivut: käsienpesu ja yskiminen

 

somejako