Asiointi kuva

Hoitotahto ja elinluovutustahto

Hoitotahto ja elinluovutustahto

Hoitotahto ja elinluovutustahto ovat tahdonilmaisuja, joiden avulla voit kertoa ennakkoon oman tahtosi siitä, millaista hoitoa haluat tai et halua, ja miten suhtaudut elimiesi ja kudostesi luovuttamiseen oman kuolemasi jälkeen.

Hoitotahto

Hoitotahdon avulla voit kertoa omaa hoitoasi ja hoivaasi koskevan tahtosi ennakkoon siltä varalta, ettet pysty sitä myöhemmin ilmaisemaan.

Hoitotahdossa voit kieltää esimerkiksi elvytyksen tai tietynlaisten hoitojen antamisen. Tahtosi sitoo terveydenhuollon henkilökuntaa.

Voit myös kertoa hoitoasi ja hoivaasi koskevia toiveita. Lisäksi voit hoitotahdon avulla kertoa, kenelle saa luovuttaa sinun hoitoasi koskevia tietoja ja kuka saa tehdä päätöksiä hoidostasi, jos et siihen itse enää pysty.

On tärkeää, että hoitotahtosi on sinua hoitavan henkilökunnan tiedossa ja että hoitotahtoasiakirja löytyy helposti silloin kun sitä tarvitaan:

  • Voit tallentaa hoitotahdon verkossa Omakanta-palveluun. Hoitotahto tallentuu silloin valtakunnalliseen potilastietokantaan. Tulosta hoitotahto myös itsellesi.
  • Voit pyytää sinua hoitavaa henkilökuntaa liittämään tiedon potilasasiakirjoihisi.
  • Voit kantaa lompakossasi hoitotahtokorttia, joka muistuttaa hoitotahdon olemassaolosta.
  • Kerro läheisillesi, että olet tehnyt hoitotahdon.

Elinluovutustahto

Suomessa on vuodesta 2010 lähtien ollut voimassa laki, jonka mukaan jokainen ihminen on mahdollinen elinluovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt. Aiemmin elinten luovuttamiseen tarvittiin lupa omaiselta, jos vainajalla ei ollut elinluovutuskorttia. Kysymme kuitenkin mahdollisen elinluovuttajan omaisilta henkilön mahdollista omaa kantaa asiaan. Kerrothan siis tahdostasi myös omaisillesi.

 

Voit kertoa oman kantasi elinluovutusta kohtaan usealla tavalla:

Katso ohjeet hoitotahdon ja elinluovutustahdon tekemiseen Omakannassa:

 

somejako