Etusivu Asiakkaan opas Ohjeet Asiakkaan ja potilaan oikeudet Tyyty­mät­tö­myys palveluun tai hoitoon

Tyyty­mät­tö­myys palveluun tai hoitoon

Jos et ole tyyty­väinen saamaasi palveluun, hoitoon tai kohteluun, yritä ensi­si­jai­sesti selvittää asia kyseisen yksikön työn­te­ki­jöiden tai heidän esimie­hensä kanssa. Voit myös tehdä muis­tu­tuksen, kantelun, vaara­ti­lan­neil­moi­tuksen tai vahin­koil­moi­tuksen. Sosiaali- ja poti­las­asia­miehet auttavat sinua tarvit­taessa.

Avoin palaute

Voit antaa avointa palau­tetta toimin­nas­tamme palau­te­lo­mak­keella. Jos haluat, että otamme sinuun yhteyttä, jätä yhteys­tie­tosi palau­te­lo­mak­keelle.

Muistutus

Jos olet tyyty­mätön sosiaali- ja tervey­den­huollon palveluun, hoitoon tai kohteluun, voit tehdä muis­tu­tuksen. Muis­tu­tuksen voi tehdä toisen henkilön puolesta myös hänen laillinen edus­ta­jansa.

Muis­tu­tuksen voit tehdä verkossa tai Siun soten kirjaa­moon toimi­tet­ta­valla muis­tu­tus­lo­mak­keella.

Sosiaali- tai poti­las­asia­mie­heltä saat tarvit­taessa apua muis­tu­tuksen teke­mi­sessä.

Pyrimme antamaan muis­tu­tuk­seen vastauksen yhden kuukauden kuluessa. Muis­tu­tuk­seen annettuun vastauk­seen ei saa hakea muutosta valit­ta­malla.

Kantelu

Sinulla on oikeus tehdä hallin­to­kan­telu, jos olet tyyty­mätön sosiaali- tai tervey­den­huol­los­sa­saa­maasi hoitoon tai palveluun. Myös omainen voi tehdä kantelun toisen puolesta. Kahta vuotta vanhem­masta asiasta tehtyä hallin­to­kan­telua ei tutkita, ellei siihen ole erityistä syytä.

Lisä­tie­toja kante­lusta on Alue­hal­lin­to­vi­raston, Valviran tai Edus­kunnan oikeus­asia­miehen verk­ko­si­vuilla.

Vaara­ti­lan­neil­moitus

Jos koet, että omassa tai omaisesi hoidossa tai palve­lussa on tapah­tunut virhe tai vaara­ti­lanne, tee vaara­ti­lan­neil­moitus.

Poti­las­va­hin­koil­moitus

Poti­las­va­kuu­tus­keskus (PVK) huolehtii keski­te­tysti tervey­den­huollon yhtey­dessä aiheu­tu­neista henki­lö­va­hin­goista (hoidosta johtuvat haitat ja virheet) poti­las­va­hin­ko­lain mukai­sesti. Lisä­tie­toja saat poti­las­asia­vas­taa­valta tai Poti­las­va­kuu­tus­kes­kuksen verk­ko­si­vuilta.

Lääke­va­hin­koil­moitus

Voit hakea korvausta lääke­va­hin­ko­va­kuu­tuk­sesta, jos lääke on aiheut­tanut sinulle yllät­tävän hait­ta­vai­ku­tuksen. Korvaus­kä­sit­tely aloi­te­taan täyt­tä­mällä vahin­koil­moi­tus­lo­make ja lähet­tä­mällä se postitse Suomen Keski­näi­selle Lääke­va­hin­ko­va­kuu­tus­yh­tiölle. Lue lisää Suomen Keski­näisen Lääke­va­hin­ko­va­kuu­tus­yh­tiön verk­ko­si­vuilta.

Vahin­gon­kor­vauksen hakeminen esine­va­hin­goissa

Hyvin­voin­tialue on vahin­gon­kor­vaus­lain 3. luvun mukai­sessa korvaus­vas­tuussa, jos sen työn­te­kijä aiheuttaa virheel­lään tai laimin­lyön­nil­lään esine­va­hinkoa asiak­kaalle tai poti­laalle. Edel­ly­tyk­senä on, että virheel­li­sellä teolla tai laimin­lyön­nillä ja omai­suuden vahin­goit­tu­mi­sella tai katoa­mi­sella on syy-yhteys. Voit tehdä vahin­gon­kor­vaus­ha­ke­muksen sähköisen asioin­ti­pal­velun kautta tai vahin­gon­kor­vaus­lo­mak­keella, joka toimi­te­taan Siun soten kirjaa­moon.

Yhteys­tiedot

Kirjaamon postio­soite:

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote
Kirjaamo
Tikka­mäentie 16
80210 Joensuu