Työn­var­jos­tus­päi­vänä tutus­tut­tiin unelma-ammattiin – työn seuraa­minen auttaa tunnis­ta­maan omia vahvuuksia ja toiveita

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote osal­listui Job Shadow Dayhin eli työn­var­jos­tus­päi­vään torstaina 23.5.2024. Päivään osal­lis­tut­tiin laajasti ympäri maakuntaa. 

Työn­var­jos­tus­päivä on tarkoi­tettu henki­löille, joiden on vaikea työl­listyä esimer­kiksi elämän­ti­lan­tees­taan, sairau­des­taan tai vammas­taan johtuen. Teema­päivän aikana vaikeasti työl­lis­tyvät henkilöt pääsevät tutus­tu­maan haavei­densa työhön sekä seuraa­maan ja kokei­le­maan alan työteh­täviä. Päivä auttaa tunnis­ta­maan omia vahvuuksia ja kannustaa kurot­ta­maan kohti omia unelmia.  

Päivän tavoit­teena on lisätä tietoutta osatyö­ky­kyisten henki­löiden työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sista sekä nostaa esiin vaikeasti työl­lis­ty­vien henki­löiden osaaminen ja moti­vaatio työtä kohtaan. Päivän aikana pyritään myös luomaan hyviä kohtaa­misia työn­var­jos­ta­jien ja työnan­ta­jien välille.

Siun sote oli teema­päi­vässä mukana sekä lähet­tä­vänä että vastaa­not­ta­vana tahona. Siun soten vammais­pal­velut tukivat asiak­kaita unel­ma­työ­paikan löytä­mi­sessä ja selvit­tivät yhdessä asiak­kaiden kanssa mahdol­li­suuksia päästä seuraa­maan päivän ajaksi työtä. Lisäksi Siun sote oli mahdol­lis­ta­massa vaikeasti työl­lis­ty­vien henki­löiden unelmia ja vastaa­notti työn­var­jos­tajia myös omiin palve­lui­hinsa.

Työn­var­jos­tajat seura­sivat esihen­ki­lö­työtä Joen­suussa – Millais­tahan on olla pomo?

Siun soten vammais­pal­ve­lujen toimis­tosta Joen­suusta kuuluu iloista keskus­telua. Anniina Hirvonen ja Jere Hirvonen ovat tulleet seuraa­maan palve­lue­si­hen­kilö Nina Rautiaisen työpäivää. Työn­var­jos­tajat ovat pohtineet, millaista on olla pomo ja mitä työ pitää sisällään.

Aamu­päivän aikana on pohdittu vammais­pal­ve­lujen päivä­toi­minnan arvioin­tiin ja kehit­tä­mi­seen liittyviä kysy­myksiä. Työn­var­jos­tajat ovat miet­ti­neet yhdessä esihen­kilön kanssa taitoja, joita työ- ja päivä­toi­minnan ohjaa­jalla tulisi olla. Listaan on kirjoi­tettu muun muassa piirteet mukava, kiva ja avulias. Seuraa­vaksi pohditaan, millainen on hyvä esihen­kilö.

– Hyvä esihen­kilö on mukava ja antaa sopivasti palkkaa, Jere Hirvonen pohtii.

– Luotet­tava, vaitio­lo­vel­vol­linen ja sosi­aa­linen. Liian sosi­aa­linen ei kuiten­kaan saa olla, muuten keskit­ty­minen voi vaikeutua ja työt voi jäädä tekemättä, Anniina Hirvonen täydentää.

Jutustelu keskeytyy hetkeksi, kun Rautiaisen puhe­li­meen tulee viestejä. Työn­var­jos­tajat ihmet­te­levät, miten paljon viestejä ja puheluja esihen­ki­lö­työssä tulee.

– Nina, sinulle tuli taas viesti. Mitähän tapahtuu, jos ei heti vastaa, Jere Hirvonen pohtii. 

Rautiainen kertoo, etteivät kaikki asiat ole niin kiireel­lisiä, että niihin tulisi reagoida heti. Työtä tehdessä oppii tunnis­ta­maan ne asiat, joihin tulee reagoida heti ja puoles­taan ne, joihin voi vastata myöhemmin. 

Esihen­ki­lö­työn seuraa­minen on ollut työn­var­jos­ta­jista kiin­nos­tavaa. Päivä on ollut jo tähän mennessä onnis­tunut, mutta työn­var­jos­ta­jilla on vielä toiveita loppu­päi­välle.

– On ollut mukavaa päästä seuraa­maan Ninan työtä, Anniina Hirvonen kiittelee.

– Kun päivän työt on tehty, voitai­siin kuunnella lopuksi lauluja. Myös taukoja pitää muistaa pitää. Mitähän meillä on tänään ruokana, keit­tiö­töis­täkin kiin­nos­tunut Jere Hirvonen pohtii.

Työn­var­jos­tus­päi­vänä osatyö­ky­kyiset henkilöt pääsevät työpai­koille kokei­le­maan erilaisia työteh­täviä ja näyt­tä­mään taitojaan. Teema­päivä on hyvä hetki pysähtyä miet­ti­mään työn merki­tystä ja omia unelmia. 

– Työ on tärkeää, että saa vähän ylimää­räistä rahaa. Haaveilen myös siitä, että pääsisin levy-yhtiöön töihin. Räppärin työ on yksi unelmani, Jere Hirvonen miettii. 

– Työl­lis­ty­minen on hyvin yksi­löl­listä ja siihen vaikuttaa työn­te­kijän elämän­ti­lanne. Minä sain juuri töitä ja työs­ken­telen Utran työ- ja päivä­toi­min­tayk­sikön keit­tiössä. Se on opin­to­jani vastaavaa työtä. Keit­tiötyö on tuntunut omalta, vaikka alkuun se jännitti. Olen päässyt oppimaan uusia taitoja, kodin­hoi­ta­jaksi valmis­tunut Anniina Hirvonen iloitsee.

Myös työnan­tajan näkö­kul­masta päivä on ikimuis­toinen. Työpai­koilla tarvitaan erilaisia työn­te­ki­jöitä ja erilaista osaamista. Päivän hyvät kohtaa­miset voivat mahdol­listaa yhteis­työn tekemistä jatkos­sakin.

– Päivä on ollut tosi kiva. On tärkeää, että vaikeasti työl­lis­tyvät henkilöt pääsevät teema­päi­vänä osaksi työyh­teisöä ja voivat näin oppia työelä­mästä sekä tunnistaa omia vahvuuk­siaan, Rautiainen painottaa.

– Job Shadow Day tuo asiak­kaiden unelmia esille. On hienoa, että työnan­tajat lähtevät päivään mukaan. Hyvät kohtaa­miset rohkai­sevat sekä työn­var­jos­tajia että työnan­tajia jatkos­sakin yhteis­työhön. Tokihan sitä toivoisi, että tämmöisten päivien kautta löytyisi täsmä­töitä, joita vaikeasti työl­lis­tyvät henkilöt pääsi­sivät tekemään jatkos­sakin, Rautiainen toivoo.

Job Shadow Day on Vates-säätiön koor­di­noima teema­päivä, mikä järjes­te­tään vuosit­tain. Lisä­tietoa päivästä voi lukea Vatesin sivuilta: Job Shadow Day | Vates.