Tiukka talous haastaa hyvin­voin­tia­lueita – Palve­lustra­tegia ohjaa Siun soten tule­vai­suuden ratkai­suja

Hyvin­voin­tia­lueiden kuluvalle vuodelle saama rahoitus on jäämässä pienem­mäksi kuin niiden järjes­tä­mis­vas­tuulla olevien sosiaali‑, terveys- ja pelas­tus­pal­ve­luiden todel­liset kustan­nukset ovat. Hyvin­voin­tia­lueiden osavuo­si­kat­sausten vertai­lussa Pohjois-Karjalan alijää­mäen­nuste on kuitenkin tällä hetkellä toiseksi pienin.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten toisessa osavuo­si­kat­sauk­sessa kuluvan vuoden enna­koi­daan päätyvän 22,5 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Alijäämää on Pohjois-Karja­lassa kerty­mässä noin 2,5 prosenttia budje­tista, muilla Itä-Suomen yhteis­työ­alueen hyvin­voin­tia­lueilla alijäämä on arviolta noin kuusi prosenttia. Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueiden muodos­ta­malla Itä-Suomen yhteis­työ­alu­eella sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen kuluihin on varattu yhteensä noin neljä miljardia euroa, mutta kustan­nusten enna­koi­daan nousevan noin 250 miljoonaa euroa rahoi­tusta suurem­miksi.

– Talous­haas­teista huoli­matta ajattelen, että vaikeudet ovat Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella edelleen voitet­ta­vissa. Meillä on pohjalla useamman vuoden tarkka talou­den­pito ja onnis­tuimme hyvin tämän vuoden talous­suun­nit­te­lussa yhteis­työssä alue­hal­li­tuksen kanssa. Näiden seurauk­sena meille myön­net­tiin ainoana hyvin­voin­tia­lu­eena Suomessa lainan­ot­to­val­tuutta ensi vuodelle. Palve­lustra­tegia- ja palve­lu­verk­ko­pää­tökset on myös tehty, mikä antaa meille selkeän suunnan toiminnan ja talouden tasa­pai­not­ta­mi­selle, arvioi hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen.

Suurimmat syyt alijää­mien kasvuun niin Pohjois-Karja­lassa kuin muillakin hyvin­voin­tia­lueilla löytyvät yleisestä kustan­nusten noususta. Sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen palk­ka­rat­kaisut nostavat henki­lös­tö­ku­luja ja osto­pal­ve­lujen hinnat ovat kallis­tu­neet jyrkästi. Talous­ar­vion ylitykset rasit­tavat erityi­sesti ikäih­misten asumis­pal­ve­lujen ja vuokra­työ­voiman kustan­nuksia.

Katse rohkeasti tule­vai­suu­teen

Hyvin­voin­tia­lueita ohjaava lain­sää­däntö edel­lyttää, että niiden talouden tulee olla tasa­pai­nossa vuoteen 2026 mennessä. Tämä edel­lyttää nopeita toimen­pi­teitä, joilla kustan­nuksia saadaan karsittua, mutta samalla turvataan palve­lujen saatavuus ja laatu.

– Keskeinen haaste kaikilla hyvin­voin­tia­lu­eella on henki­löstön saatavuus. Meidän on tunnus­tet­tava talouden ja henki­löstön riit­tä­vyyden haasteet, ja otettava rohkeasti käyttöön uuden­laisia tapoja tuottaa palveluja, toteaa Leivonen.

Itä- ja Keski-Suomen hyvin­voin­tia­lue­joh­tajat ja alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat kokoon­tuivat viime viikon lopulla keskus­te­le­maan yhteis­työ­alueen talous­nä­ky­mistä ja yhteis­työstä kustan­nus­haas­teiden selät­tä­mi­seksi. Yhteinen näkemys oli, että vaikeassa tilan­teessa on olen­naista säilyttää rohkeasti näkymä tule­vai­suu­teen.

Hyvin­voin­tia­lueet tekevät tiivistä yhteis­työtä ja kustan­nus­sääs­töjä haetaan muun muassa työnjaon ja yhteis­han­kin­tojen kautta. Alueen yhteiset työryhmät laativat suun­ni­telman muun muassa poti­las­tie­to­jär­jes­telmän osalta. Suun­ni­tel­mien on määrä valmistua alku­vuonna 2024.

Yhteis­työ­alueen tapaa­mi­sessa kävi myös selväksi, että pelkäs­tään toiminnan tehos­ta­mi­sella ei kustan­nusten noususta johtuvia talous­on­gelmia ratkaista:

– Omien toimien ja hyvän yhteis­työn lisäksi tarvitaan myös kansal­lisia ratkai­suja hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tuksen turvaa­mi­seksi. Valtion on huoleh­dit­tava, että laki­sää­teisten tehtävien hoitoon tarvit­tava rahoitus on riittävä, tai vaih­toeh­toi­sesti purettava velvoit­teita. Tässä meillä on edelleen tärkeä vaikut­ta­misen ja edun­val­vonnan paikka sekä yhtei­sesti hyvin­voin­tia­lueina kuin Pohjois-Karja­lankin näkö­kul­masta, toteaa alue­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Juha Mustonen.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten osavuo­si­kat­saus käsi­tel­lään alue­hal­li­tuk­sessa 31.8. Kokous­asia­kirjat löytyvät osoit­teesta http://​dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net/​V​a​t​e​J​u​l​k​/​c​g​i​/​D​R​E​Q​U​E​S​T​.​P​H​P​?​p​a​g​e​=​m​e​e​t​i​n​g​&​i​d​=​2​0​2​3​100265.