Siun soten orga­ni­saatio ja johta­mis­jär­jes­telmä uudis­tuvat

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote tiivistää toimia­lue­ra­ken­net­taan ja uudistaa johta­mis­jär­jes­tel­määnsä. Toimia­lue­ra­ken­teen muut­ta­mi­sesta päätet­tiin alue­hal­li­tuk­sessa 21.9.2023. Muutokset ovat tulossa voimaan vuoden 2024 alusta lukien.

Siun soten toimia­lueiden määrä vähenee kymme­nestä seit­se­mään. Suurin muutos koskee erilaisia hallinnon ja tuki­pal­ve­lujen tehtäviä, jotka kootaan nykyisen viiden toimia­lueen sijaan kahteen toimia­lu­ee­seen: konser­ni­pal­ve­luihin ja hallin­to­pal­ve­luihin. Palve­lu­tuo­tannon järjes­tä­mi­sestä vastaavia toimia­lueita ovat ensi vuoden alusta alkaen terveys- ja sairaan­hoi­to­pal­velut, ikään­ty­neiden palvelut, perhe- ja sosi­aa­li­pal­velut, pelas­tus­laitos ja turval­li­suus­pal­velut sekä ympä­ris­tö­ter­vey­den­huolto.

Orga­ni­saa­tio­ra­ken­teen muutok­sista seuraa tarve päivittää hyvin­voin­tia­lueen hallin­to­sääntöä toimia­lue­joh­ta­jien vastuiden osalta. Hallin­to­sään­nöstä päättää alue­val­tuusto loka­kuussa.

Toimia­lueiden sisäisten muutosten ja johta­mis­jär­jes­telmän uudis­ta­misen valmis­telua jatketaan. Toimia­lueiden jakau­tu­mi­sesta palve­lua­luei­siin päättää voimassa olevan hallin­to­säännön mukai­sesti hyvin­voin­tia­lue­joh­taja sen jälkeen, kun toimia­lue­ra­kenne ja hallin­to­sääntö on hyväk­sytty ja suun­ni­telmat käsitelty hyvin­voin­tia­lueen yhteis­työ­ryh­missä.

Orga­ni­saa­tio­ra­ken­teen ja johta­mis­jär­jes­telmän uudis­ta­mi­sella varmis­te­taan hyvin­voin­tia­lueen stra­te­gia­ko­ko­nai­suuden toimeen­pano sekä aiempaa tehok­kaampi tuki ja ohjaus palve­lu­tuo­tannon toimia­lueille. Nyt päätetyt muutokset tukevat osaltaan myös hyvin­voin­tia­lueen talouden tasa­pai­not­ta­mista vuoden 2025 loppuun mennessä.

Talous­ar­vio­ke­hyk­sestä, inves­toin­ti­suun­ni­tel­masta ja palve­lustra­te­giaa koske­vista vali­tuk­sista päätet­tiin esitysten mukai­sesti

Alue­hal­litus hyväksyi kokouk­ses­saan hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2024 talous­ar­vio­ke­hyksen. Vuoden 2024 lopul­linen valtion­ra­hoitus varmistuu vasta joulu­kuussa. Alue­hal­li­tuksen päätöksen mukai­sesti hyvin­voin­tia­lu­eella tavoi­tel­laan ensi vuonna nolla­tu­losta, mihin pääse­minen edel­lyttää noin 15 miljoonan euron suuruisia säätöjä tai lisä­tu­loja. Tuot­ta­vuuden paran­ta­mista tavoi­tel­laan panos–hyöty-ajattelulla pikem­minkin kuin perin­tei­sellä juus­to­höy­lä­mal­lilla.

- Laki edel­lyttää, että hyvin­voin­tia­lueet saavat talou­tensa tasa­pai­noon viimeis­tään vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä edel­lyttää sote-palve­lujen rohkeaa ja suun­ni­tel­mal­lista uudis­ta­mista, ottaen huomioon asuk­kaiden tarpeet ja käytet­tä­vissä olevat voima­varat, tiivistää hyvin­voin­tia­lue­joh­taja Kirsi Leivonen.

Alue­hal­litus päätti esittää hyvin­voin­tia­lueen inves­toin­ti­suun­ni­telman hyväk­sy­mistä alue­val­tuus­tolle. Inves­toin­ti­suun­ni­tel­massa on mukana muun muassa asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmän uudis­ta­minen sekä juhan­nuksen alla hyväk­sytyn palve­lu­verk­ko­suun­ni­telman toimeen­panon kannalta keskeisiä inves­toin­teja muun muassa tiloihin ja kalustoon. Inves­toin­ti­suun­ni­telma viedään alue­val­tuuston päätet­tä­väksi loka­kuussa, ja sen hyväksyy valtio­va­rain­mi­nis­teriö.

- Saimme ainoana hyvin­voin­tia­lu­eena ensi vuodelle lainan­ot­to­val­tuutta, ja se antaa meille nyt erio­maisen mahdol­li­suuden inves­toida palve­lu­verk­koon ja parantaa lähi­pal­ve­luita, toteaa alue­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Juha Mustonen.

Alue­hal­litus käsitteli kokouk­ses­saan palve­lustra­te­giasta ja palve­lu­ver­kosta tehdyt alue­va­li­tukset. Alue­hal­litus päätti antaa vali­tuk­sista hallinto-oikeu­delle lausunnot, joissa pyydetään hylkää­mään vali­tukset sekä niihin liittyvät täytän­töön­pa­no­kiel­to­vaa­ti­mukset.

Alue­hal­li­tuksen pöytä­kirja julkais­taan Siun soten verk­ko­si­vuilla Dynasty-verk­ko­pal­ve­lussa.