Siun sote testaa tehos­te­tusti anonyymiä työnhakua

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa on ollut käytössä anonyymi työnhaku jo useamman vuoden ja sitä on käytetty määri­tel­lyissä virka­hauissa. Elokuussa 2024 anonyymin työnhaun toimi­vuutta kokeil­laan tehos­te­tusti lähes kaikissa Siun soten vaki­naisten virkojen ja tehtävien hauissa.

– Haluamme turvata aidosti kaikille tasa-arvoisen kohtelun rekry­toin­nissa. Valinta tehdään koulu­tuksen, osaamisen sekä työko­ke­muksen perus­teella, kommentoi rekry­toin­ti­pääl­likkö Heli Sivonen.

Anonyy­millä rekry­toin­nilla varmis­te­taan, että työn­ha­kijat arvioi­daan pelkäs­tään heidän osaa­mi­sensa ja koke­muk­sensa perus­teella, ilman että henki­löl­li­syy­teen liittyvät tekijät, kuten nimi, ikä, sukupuoli tai etninen tausta, vaikut­tavat rekry­toin­ti­pää­tök­siin.

– Pois­ta­malla henki­lö­koh­taiset tiedot hake­muk­sista vähen­nämme tiedos­ta­mat­to­mien ennak­ko­luu­lojen vaiku­tusta rekry­toin­ti­pro­ses­siin. Tämä johtaa oikeu­den­mu­kai­sem­piin päätök­siin, Sivonen jatkaa.

Anonyy­missä työn­ha­ku­pro­ses­sissa työn­ha­kijaa ohjeis­te­taan pois­ta­maan kaikki henkilöön viit­taavat tunnis­tet­tavat tiedot kuten muun muassa nimen, synty­mä­ajan, suku­puolen ja valokuvat. Rekry­toivat esihen­kilöt keskit­tyvät ainoas­taan hakijan työ- ja koulu­tus­his­to­riaan sekä muihin amma­til­li­siin saavu­tuk­siin ja taitoihin. Anonyy­mius päättyy haas­tat­te­luun valit­se­mi­seen. Työhaas­tat­telu tehdään tyypil­li­sesti kasvo­tusten ja joissakin tapauk­sissa esimer­kiksi Teamsillä.

– Anonyymi rekry­tointi vaatii hieman vaivaa työn­ha­ki­jalta. Monella on esimer­kiksi ansio­luet­telo valmiina ja sitä joutuu muok­kaa­maan, Sivonen mainitsee.

Anonyymin työnhaun tehos­tetun testauksen tulosten perus­teella tehdään päätöksiä vuoden 2025 työn­ha­ku­muo­toihin.

– Tarkoi­tuk­se­namme on kehittää työnhakua jatku­vasti ja tehdä siitä mahdol­li­simman helppoa ja tasa­puo­lista haki­joille, Sivonen sanoo.