Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote rekrytoi kansainvälisiä työntekijöitä – ”tavoitteenamme on riittävä, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö”
19.10.2023

Siun sote rekrytoi kansainvälisiä työntekijöitä – ”tavoitteenamme on riittävä, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö”

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote rekrytoi kansainvälisiä työntekijöitä henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. Kansainvälisellä rekrytoinnilla tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden palkkaamista ulkomailta.

– Pula sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä koskettaa myös Siun sotea. Kansainvälinen rekrytointi on yksi keino vastata meitä haastavaan henkilöstöpulaan, henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen kertoo.

Kansainvälisen rekrytoinnin keinoja on monenlaisia. Siun sotessa kansainvälinen rekrytointi on keskittynyt pitkälti hoito- ja hoivatyöntekijöiden rekrytointiin, joista on lukumäärällisesti suurin henkilöstöpula. Lisäksi lääkärirekrytointeja on toteutettu Virossa ja Latviassa. Tulevaisuudessa lääkärirekrytointeja on tavoitteena toteuttaa myös laajemmin Euroopan alueella.

– Tavoitteenamme on riittävä, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Ja nämä kaikki kulkevat käsikkäin. Kun on riittävästi osaavaa henkilöstöä, edesauttaa se henkilöstön hyvinvointia, Manninen kertoo.

Kansainvälisiä hoito- ja hoivatyöntekijöitä Siun soteen oppisopimuksella 

Siun sotessa on pyritty tukemaan henkilöstön riittävyyttä rekrytoimalla kansainvälistä hoito- ja hoivahenkilöstöä oppisopimuksella. Valtaosa kansainvälisistä hoito- ja hoivatyöntekijöistä sijoittuu työskentelemään ikäihmisten asumispalveluihin.

Viime vuonna Siun sote palkkasi myanmarilaisia hoito- ja hoivatyöntekijöitä oppisopimuksella. Kokemukset rekrytoinnista ovat olleet positiivisia ja Siun sote on jatkanut kansainvälistä rekrytointia. Ensi vuonna Siun soteen on tulossa hoito- ja hoivatyöntekijöitä Kosovosta ja Filippiineiltä.

Ulkomailta rekrytoiduilta työntekijöiltä edellytetään riittävää suomen kielen osaamista sekä sosiaali- ja terveysalan koulutusta. Työntekijät saavat lähtömaassaan koulutuksen, mikä perehdyttää heidät alaan, suomen kieleen ja kulttuuriin. Suomeen saavuttuaan työntekijät opiskelevat työn ohessa oppisopimuksella lähihoitajiksi.

– Euroopan ulkopuolella kouluttaudutaan usein ”caregiver”-tutkintoon eikä tutkinto vastaa täysin Suomen lähihoitajan tutkintoa. Siksi kansainväliset hoito- ja hoivatyöntekijät työskentelevät hyvinvointialueellamme oppisopimuksella, Manninen tarkentaa.

Kansainvälisen rekrytoinnin tavoitteena on, että hoito- ja hoivatyöntekijät jäisivät töihin Siun soteen ja heidän kanssaan saataisi solmittua pitkät työsopimukset. Kansainvälisen rekrytoinnin prosesseja kehitetään jatkuvasti niin, että työntekijät viihtyisivät ja sopeutuisivat mahdollisimman hyvin uuteen ympäristöön. 

– Työntekijöiden viihtyvyys on ensiarvoisen tärkeää. Teemme myös yhteistyötä kuntien kotouttamispalvelujen kanssa ja huolehdimme, että kansainvälisiä työntekijöitä on samassa työyksikössä vähintään kaksi, jolloin sopeutuminen uuteen ympäristöön on helpompaa, Manninen kertoo.

Lisäksi on tärkeää perehdyttää uudet työntekijät huolella ja tukea heidän integroitumistansa osaksi työyhteisöjä. Jokaisella työntekijällä tulisi olla tunne, että kuuluu työyhteisöön omana itsenään. 

– Erilaisuus ja erilaiset tavat ajatella on rikkaus työyhteisöissä. Voimme oppia toinen toiseltamme ja kehittää näin toimintaamme, Manninen muistuttaa.

Siun sotessa kansainvälistä rekrytointia toteutetaan eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteistyötä on jo tehty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa ja tulevissa rekrytoinneissa tehdään yhteistyötä myös Temporen kanssa. Lisäksi Siun sote on mukana Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden kilpailutuksessa, jossa haetaan kansainvälisen rekrytoinnin palveluntuottajaa, joka tuo hoito- ja hoivahenkilöstöä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisista maista. 

– Meidän on oltava avarakatseisia, jotta voimme ratkaista tulevaisuuden haasteet henkilöstön riittävyydessä. Jokainen työntekijä on meille yhtä tärkeä kulttuurisesta taustastaan riippumatta, Manninen kiteyttää.  

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)