Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Job Shadow Day mahdollistaa hyviä kohtaamisia - ikimuistoinen päivä työnseuraajille ja työnantajille
Aye Mya Mya Phyo (vas.) ja Jonna Kuivalainen olivat tutustumassa Ilomantsin pelastusasemalla pelastajan työhön. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Aye Mya Mya Phyo (vas.) ja Jonna Kuivalainen olivat tutustumassa Ilomantsin pelastusasemalla pelastajan työhön. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
26.05.2023

Job Shadow Day mahdollistaa hyviä kohtaamisia - ikimuistoinen päivä työnseuraajille ja työnantajille

Siun sote osallistui Vatesin koordinoimaan Job Shadow Day -tapahtumaan torstaina 25.5.2023. Job Shadow Day eli työnvarjostuspäivä on teemapäivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivä tarjoaa vaikeasti työllistyville mahdollisuuden päästä seuraamaan haaveidensa työtä.

Päivän tarkoituksena on mahdollistaa hyviä kohtaamisia työnantajien ja työnseuraajien välille. Tavoitteena on nostaa esiin erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Työn seuraaminen auttaa myös vaikeasti työllistyviä tunnistamaan itselleen sopivia työtehtäviä.

Siun sote oli mukana mahdollistamassa tutustumisen unelma-ammattiin. Siun soten vammaispalvelut toimivat asiakkaiden tukena unelmatyöpaikan löytämisessä. Lisäksi myös Siun sote vastaanotti työnseuraajia. Tapahtumaan osallistuttiin laajasti ympäri Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta.

– Esimerkiksi Ilomantsista päivään osallistui 27 työnseuraajaa. Meillä on pitkät perinteet, että osallistamme myös maahanmuuttajia mukaan varjoilemaan eli seuraamaan unelmien työtä. Vammaispalvelujen asiakas ja maahanmuuttaja voivat lähteä työparina seuraamaan työtä, työ- ja päivätoiminnan ohjaaja Satu Ikonen kertoo.

Intoa ja iloa Ilomantsin pelastuslaitoksella – ”ihmisten auttaminen on ehdottomasti minun juttuni”

Jonna Kuivalainen ja Aye Mya Mya Phyo olivat tutustumassa Ilomantsin pelastusasemalla pelastajan työhön. Päivän alussa tunnelma pelastusasemalla oli odottavainen ja innostunut.

– Lähden päivään hyvillä fiiliksillä. Toivottavasti päivä tuo mukanaan hyviä muistoja, Kuivalainen pohtii päivän aluksi.

– Minulla on odottavaiset tunnelmat. On mielenkiintoista päästä tutustumaan pelastajan työhön, sillä kulttuurierot maiden välillä on suuria. Maassani nämä tehtävät ovat miehille ja pelastajat sammuttavat ainoastaan tulipaloja. Oli yllättävää, että Suomessa pelastajat hoitavat myös ensihoidon tehtäviä, Myanmarista Suomeen muuttanut Phyo jatkaa.

Job Shadow Dayn työpaikat etsitään työnseuraajien toiveiden mukaisesti. Kuivalaisen ja Phyon haaveena oli päästä seuraamaan pelastajan työtä yhden päivän ajaksi.

– Kiinnostus pelastajan työtä kohtaan syntyi jo lapsena. Tältä päivältä odotan erityisesti uuden oppimista. Aika paljon tiedänkin jo, sillä olen ollut mukana vapaapalokunnan toiminnassa, Kuivalainen kertoo.

Päivän aikana Kuivalainen ja Phyo pääsivät tutustumaan muun muassa paloauton varustukseen sekä harjoittelemaan rasvapalon sammutusta.

– Mukava päästä mukaan toteuttamaan unelmia! Tämä on ikimuistoinen päivä niin työnseuraajille kuin myös minullekin, vs. palomestari Maki Rimpiläinen kertoo.

– On hienoa nähdä työnseuraajien kiinnostus työtä kohtaan. Tämä on työnseuraajille merkittävä päivä, jota muistellaan kauan. Ja pääseehän tässä itsekin oppimaan uutta, työnseuraajien mukana ollut ohjaaja Hannu Räty kertoo.

Työnvarjostuspäivä oli työnseuraajien mielestä onnistunut. Päivä vahvisti, että työ, jossa pääsee auttamaan toisia, on itselle merkityksellistä.

– Työnvarjostuspäivä pelastuslaitoksella oli mukava ja toi vaihtelua arkeen. Voisin nähdä itseni tulevaisuudessa töissä palolaitoksella. Ihmisten auttaminen on ehdottomasti minun juttuni, Kuivalainen pohtii.

– Päivä oli mielenkiintoinen ja innostava. Haluan auttaa muita ihmisiä, opiskella lisää ja harjoitella alan tehtäviä, Phyo kertoo.

Päivä toimii starttina työelämään

Työnvarjostuspäivän yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä tietoisuutta osatyökykyisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista. Työnvarjostuspäivä voi toimia ensiaskeleena kohti palkkatyötä.

– Vaikka Job Shadow Day ei ole työnhakua, voi päivä poikia myös työkokeilupaikkoja ja kesätöitä. Yhteistyöverkostoja luomalla ja asenteita muovaamalla edistämme asiakkaidemme työllistymismahdollisuuksia, Ikonen kertoo.

Päivän aikana keskitytään vaikeasti työllistyvien henkilöiden vahvuuksiin. Päivän iskulause ”Sopiva työ on hyvä startti” kuvastaa, miten päivän aikana voidaan hakea onnistumisen kokemuksia ja sopivia startteja työelämään.

– Päivän parasta antia oli haaveiden toteuttaminen sekä iloisuus ja onnellisuus, mikä toteutuneista haaveista ja onnistumisista syntyi, Ikonen kiteyttää.

Kuvateksti: Vs. palomestari Rimpiläinen esittelee työnseuraajille paloauton varustusta. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)