Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Etäpalvelut monipuolistavat päivätoiminnan sisältöjä vammaispalveluissa
Työ- ja päivätoiminnan ohjaaja Saara Tuomi (vas.) ja vertaisohjaaja Anniina Hirvonen ovat kokeneet päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut toimiviksi. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.
Työ- ja päivätoiminnan ohjaaja Saara Tuomi (vas.) ja vertaisohjaaja Anniina Hirvonen ovat kokeneet päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut toimiviksi. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.
20.01.2023

Etäpalvelut monipuolistavat päivätoiminnan sisältöjä vammaispalveluissa

Siun soten vammaispalvelujen päivätoiminnassa on kehitetty etätoimintaa reilun kahden vuoden ajan. Etätoiminta käynnistettiin koronapandemian myötä, kun toimintakeskukset jouduttiin hetkellisesti sulkemaan. Etätoiminnalla pyrittiin tuomaan päiväaikanen toiminta asiakkaan luo kotiympäristöön. Päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut nousivat suureen suosioon asiakkaiden keskuudessa ja toiminta juurrutettiin osaksi päivätoiminnan palveluja.

– Koronapandemia haastoi meidät ajattelemaan uudella tavalla. Otimme valtavan digiloikan toimintaa käynnistäessä. Se kannatti, sillä toiminnasta tuli todella suosittua, työ- ja päivätoiminnan ohjaaja Saara Tuomi kertoo.

Päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut ovat ryhmämuotoista toimintaa digilaitteen välityksellä. Etäpalveluihin kuuluu avoin ja suljettu toiminta. Avoin etäpäivätoiminta on nimensä mukaisesti kaikille avointa ja ohjelmaa järjestetään koko toimintakauden ajan viikoittain. Avoimen toiminnan rinnalla järjestetään suljettuja ryhmiä ja kursseja, jotka kokoontuvat tietyn teeman parissa. Suljettuihin etäpalveluihin kuuluu myös etätyöhönvalmennusta työhön liittyvien kurssien ja vertaistukiryhmätoiminnan muodossa.

– Päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut sisältävät samanlaisia asioita, mitä päivätoiminnassa tehdään. Toiminta voi olla esimerkiksi liikuntaa, musiikkia, askartelua tai uutisten lukua. Uutistenlukutuokiot ovat olleet erityisen tärkeitä nyt, kun on paljon huolta herättäviä uutisia, työ- ja päivätoiminnan ohjaaja Leena Koljonen-Sorsa kertoo.

– Olemme kehittäneet toimintaa jatkuvasti. Ensin juurrutimme kaikille avoimen etätoiminnan pysyväksi toiminnaksi. Tämän jälkeen lähdimme kehittämään kurssi- ja ryhmämuotoista toimintaa. Huomasimme, että asiakkaita kiinnosti tietyt teemat, kuten digitaidot, ensiapu tai seksuaalisuus. Lähdimme rakentamaan kursseja näiden teemojen ympärille, Koljonen-Sorsa jatkaa.

Etäpäivätoiminnan tarjonta ja sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaiden toiveita kartoitetaan säännöllisesti muun muassa kyselyillä. Lisäksi sisältöä ohjaavat asiakkailta saadut palautteet, joita kysytään jokaisen etäryhmän ja -kurssin päättyessä.

Etätoiminta tavoittaa jo koko Siun soten alueen työ- ja päivätoimintayksiköt ja toimintaan osallistuu satoja asiakkaita viikossa. Seuraavaksi toimintaa laajennetaan vammaispalvelujen asumisyksiköihin.

– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä etätoimintaan ja tykänneet erityisesti siitä, että pääsevät etäyhteyksien myötä tapaamaan tuttaviaan myös muista toimintakeskuksista, Koljonen-Sorsa kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvateksti: Päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut ovat saavuttaneet suuren suosion asiakkaiden keskuudessa. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.

Yhdessä sovitut käytänteet selkeyttävät toimintaa - ”Meillä ei kokousteta pöydän alla”


Päiväaikaisen toiminnan etäpalvelut tukevat asiakasta itsenäisessä elämässä ja vuorovaikutuksessa. Kokoontuvat ryhmät ovat pääsääntöisesti pienryhmiä, joissa jokainen asiakas tulee huomioiduksi.

– Harjoittelemme etäryhmissä erilaisia vuorovaikutustaitoja, esimerkiksi oman vuoron odottamista ja puheenvuoron pyytämistä, Tuomi kertoo.

Etätoiminnassa tulee sopia yhdessä toimintatavoista, jotta palvelu toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Päiväaikaisen toiminnan etäpalveluissa on muun muassa sovittu, että kamerat ja mikrofonit pidetään auki.

– Olemme sopineet käytänteistä yhdessä ja ne toimivat loistavasti. Nauramme usein asiakkaiden kanssa, että meillä ei kokousteta pöydän alla. Tarkoitamme tällä sitä, että kaikki käyttävät kameraa ja pitävät mikkiä auki. Meille on tärkeää, että näemme ja kuulemme toinen toisemme, Koljonen-Sorsa kertoo.

Asiakkaat osallistuvat etätoimintaan pääosin omilta laitteiltaan ja omista kodeistaan. Etätoiminta mahdollistaa osallistumisen ympäri maakuntaa ja palvelee myös asiakkaita, jotka eivät fyysisistä tai psyykkisistä syistä kykene tulemaan toimintakeskuksiin.

– On ihanaa, että olemme etätoiminnalla tavoittaneet nämä ihmiset. Saavutettavuus on huomattavasti parempi, kun voimme mahdollistaa osallistumisen omasta kodista, Koljonen-Sorsa iloitsee.

Etätoiminnan suurena hyötynä on toiminnan monipuolisuus.

– Asiakas voi mielenkiinnon kohteidensa mukaan valita, millaiseen toimintaan osallistuu ja toivoa itseä kiinnostavia kurssisisältöjä. Asiakkaiden toiveista olemme järjestäneet muun muassa kotisiivouskurssin, jossa harjoitellaan kodin siivoamista kotoa löytyvillä välineillä, Koljonen-Sorsa kertoo.

– Panostamme toiminnan laatuun. Tavoitteenamme on, että saisimme tarjottua asiakkaille yhä enemmän heidän toiveidensa mukaan laadittuja kursseja, Tuomi täydentää.

Oman intohimon myötä vertaisohjaajaksi

Kurssien ohjaukseen osallistuvat työ- ja päivätoiminnan ohjaajien lisäksi asiakkaat itse. Yksi vertaisohjaaijsta on Anniina Hirvonen, joka ohjaa viikoittain etäpäivätoiminnassa reggaen alalajina tunnettua dancehall-tanssia.

– Olen harrastanut tanssia vuosia ja minulla on paljon kokemusta tanssijana. Olen oppinut vuosien varrella paljon ja nyt pääsen jakamaan oppimaani myös muille, Hirvonen kertoo.

Vertaisohjaaja suunnittelee ja rakentaa etätuokion sisällön sekä vastaa tunnin ohjaamisesta. Työ- ja päivätoiminnan ohjaaja on tarvittaessa vertaisohjaajan tukena.

– Ohjaaminen on minulle mieluista tekemistä. Otan tunnit rennosti eikä ohjaaminen jännitä. Olen myös oppinut ottamaan vastaan palautetta tunneistani, sillä haluan myös itse kehittyä ohjaajana, Hirvonen kertoo.

– Tunnille osallistujilla voi olla esimerkiksi esteitä omassa elämässä. Silloin täytyy soveltaa ja keksiä helpotettuja versioita tanssiliikkeistä. Esimerkiksi tuolitanssi on koettu toimivaksi, Hirvonen pohtii.

Kuka tahansa voi halutessaan toimia vertaisohjaajana. Tuntien sisällöt rakentuvat vertaisohjaajan taitojen ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.

– Vertaisohjaajana toimiminen lähtee liikkeelle intohimosta. Rakastan tanssimista ja sen ohjaaminen on vienyt sydämeni, Hirvonen kertoo hymyillen.

– Kannustamme asiakkaitamme ohjaamaan etätoimintaa. Kokemukset vertaisohjauksesta ovat olleet erittäin myönteisiä, Tuomi tiivistää.

Kuvateksti: Vertaisohjaaja Anniina Hirvonen ohjaamassa dancehall-tanssia. Kuva: Siun sote / Odessa Koskelo.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)