Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ravitsemusterapeutit muistuttavat ennakoinnin ja suunnittelun tärkeydestä säännöllisen ja monipuolisen ravitsemuksen toteuttamisessa ja ylläpitämisessä. Arjen aikataulujen mukaan suunnitellut ja mahdollisesti jopa osittain ennakkoon valmistetut ateriat helpottavat terveellisten valintojen tekoa.
Kesällä syödään usein joustavammin ja käydään esimerkiksi ravintoloissa, kesäjuhlissa tai jäätelökioskilla. Tämä on mukavaa ja oikein hyvä asia, sillä joustavuus, sosiaalisuus ja ruokailo ovat tärkeitä elementtejä syömisessä. Syksyn tullen arjen usein erilaiset aikataulut panevat meidät miettimään, miten ruokailut toteutetaan koulujen, töiden ja harrastusten väleissä sekä miten arjen aterioista saisi monipuolisia ja ravitsevia, ravitsemusterapeutti Miina Peltola pohtii.
Arjen pyörteessä säännöllisestä ja monipuolisesta ruuasta huolehtiminen saattaa tuntua työläältä ja stressaavaltakin. Ravitsemusterapeutit kuitenkin muistuttavat, että jo pienillä ja yksinkertaisilla asioilla saa aikaan suurta vaikutusta.
Lopulta terveyttä edistävät ateriat saadaan koostettua yksinkertaisestikin. Ruokailuiden suunnittelu sekä ennakoiminen ovat avainasemassa, jos halutaan lisätä sujuvuutta ruuanlaittoon arjessa. Jopa niinkin yksinkertainen asia kuin kauppalistan laatiminen etukäteen on yllättävän toimiva keino. Kun jo kauppalistaa laatiessa suunnittelee, mitä kullakin aterialla syödään, on helpompi muistaa ostaa kaikki aterian osat – kuten esimerkiksi kasvikset, kala, liha tai kasviproteiinin lähde sekä peruna, täysjyvälisäke tai ‑pasta, Peltola sanoo.
Peltola vinkkaa myös ruokien valmistamisesta etukäteen useammalle päivälle, jolloin ruokaa ei tarvitse joka päivä valmistaa alusta alkaen. Moni ruoka säilyy myös jääkaapissa pari päivää.
Arjen ruokailuissa sujuvuus on tärkeää. Ruokailuiden hyvää ennakoimista on esimerkiksi se, että jääkaapista tai pakastimesta löytyy valmiina ateria – joko itse valmistettu tai ostettu valmisateria – siltä varalta, ettei arjen kiireiden keskellä ehdi laittaa ruokaa. Arkiruokailuiden sujuvuutta lisää suunnitelmallisuus, mutta myös varautuminen yllättäviin tilanteisiin, Peltola toteaa.
Kasviksia mukaan aterioille
Nykyisen ravitsemussuosituksen mukaan jokaisen tulisi syödä päivässä 800 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Peltolan kokemuksen mukaan juuri kasvisten vähäinen määrä tai unohtaminen ovat usein haaste aterioillamme. Kasvisten lisäämisessä Peltola kannustaa myös yksinkertaisuuteen ja helppouteen.
Kasvisten kanssa saa mennä sieltä, missä aita on matalalla. Tärkeintä on, että kasviksia tulee syötyä, ei se, miten hienolta salaattilautanen näyttää. Esimerkiksi valmiiksi pestyt naposteluporkkanat, etukäteen pilkotut kurkut ja tomaatit, omena tai käyttövalmis salaattisekoituspussi ovat oikein hyviä valintoja aterialle. Monipuolisuutta voi lisätä, kun arki antaa siihen tilaa. Yksittäisen aterian kohdalla ei kuitenkaan kannata jäädä asiaa liikaa murehtimaan. Tärkeintä on, että kasvikset eivät jää kokonaan syömättä.
Peltola vinkkaa, että kaupasta löytyy monenlaisia valmisaterioita ja pakastekasviksia, joista saa valmistettua helposti ja nopeasti aterian.
Aina ei tarvitse tehdä kaikkea alusta alkaen itse. Sallivuus on hyvä muistaa myös ruoanlaitossa. Pakastekasvikset ja ‑vihannekset helpottavat paljon ruoanlaittoa ja ovat myös hyvä valinta. Valmisruuat ovat nopeita arjen pelastajia. Erilaisissa valmisruuissa on toki eroavaisuuksia, mutta esimerkiksi valmisruoan, sekä muidenkin elintarvikkeiden, etiketistä löytyvä Sydänmerkki on helppo tapa varmistua ruuan hyvistä ravintoarvoista.
Kannattaa muistaa, että kokonaisuus ja monipuolisuus pitkällä ajalla ratkaisee. Jos tänään ei ole mennyt ruokailut ihan kohdilleen tai syöminen on ollut kovin yksipuolista, se ei kaada kokonaisuutta. Huomenna on uusi päivä ja voi tehdä uudenlaisia valintoja aterioiden suhteen.
Kaipaatko tukea terveellisen ruokavalioon?
Siun sotessa on kehitetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja. Palveluilla pyritään kannustamaan ihmisiä huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan ennakoiden.
Siun soten digitaalisten palvelujen Syö terveellisemmin ‑digipolku sisältää suomalaisiin ravitsemussuosituksiin pohjautuvaa tietoa terveyttä edistävästä ruokavaliosta. Polulta saa myös käytännön työkaluja ja vinkkejä terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseen. Digipolkua käytetään tunnistautuneena Siun soten digitaalisiin palveluihin joko tietokoneella tai puhelimen sovelluksella. Lisätietoa digitaalisista palveluista löytyy osoitteesta siunsote.fi/digi.
Siun soten tekee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Yhteistyössä kehitetty Miunhyvinvointi.fi-verkkosivusto kokoaan yhteen paikkaan hyvinvointia tukevan toiminnan Pohjois-Karjalan alueella. Sivustolta voit hakea esimerkiksi itsellesi sopivaa toimintaa ja tukea ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Ravitsemukseen liittyvä toiminta löytyy kootusti Terveelliset elintavat ‑teeman alta: Terveelliset elintavat (Miunhyvinvointi.fi)