Aurinkoinen ja kuuma sää on tuonut etenkin ikääntyneitä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten yhteispäivystykseen. Kuluvan viikon aikana helteen uuvuttamia ikääntyneitä on hoidettu päivystyksessä useita päivässä.
Ikääntyneiden ja monisairaiden yleistila laskee nopeasti elimistön kuivahtaessa. Monien sairauksien lääkkeet altistavat kuumuuden aiheuttamalle kuivumiselle. Sydänoireita ja kaatumisia on ollut monilla. Lonkkamurtuma voi olla iäkkäälle hengenvaarallinen. Sydänoireet ja suolatasapainon muutokset vaativat usein sairaalahoitoa, kertoo 24/7 akuuttikeskuksen palvelupäällikkö, ylilääkäri Terhi Savolainen.
Helteellä on tärkeää huolehtia omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Erityisen tärkeää on huolehtia ikääntyneistä ja sairaista, joilla ei ole mahdollisuutta hakeutua viileään omatoimisesti. Asuntojen lämpötilat nousevat helteellä nopeasti.
Sukulaisen voi hakea kuumasta asunnostaan, vaikka mökin viileyteen vierailulle tai käydä yhdessä kauppa- tai kirjastoreissu pitkän kaavan mukaan, sillä näissä julkisissa tiloissa on usein viileämpää, sanoo ikääntyneiden palvelujen vs. toimialuejohtaja Hannele Komu.
Asuntoa kannattaa pyrkiä myös viilentämään pitämällä kaihtimet ja verhot kiinni ja lasitettujen terassien ikkunat auki, jotta asunto kuumenisi mahdollisimman vähän.
Öisin ilma on viileämpää, joten asuntoa kannattaa viilentää pitämällä ikkunoita auki yöllä. Parhaan viilennyksen saa, jos asuntoon saa läpivedon eri puolilla asuntoa olevilla ikkunoilla. Viilennystä saa myös käymällä suihkussa tai vaikka pukemalla päälle kosteat vaatteet, Komu sanoo.
Asunnon ja oman olon viilentämisen lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja ravinnosta helteellä. Ikääntymisen myötä janon ja nälän tunne usein vähenee, ja kuumuus vähentää tunnetta entisestään.
Janoa ei kannatakaan jäädä odottamaan vaan hellepäivinä voi vaikka aamulla varata itselleen tai ikääntyneelle läheiselle jääkaappiin viileää juomista valmiiksi laseihin sopiva määrä joka tunnille. Näin juomaa tulee helpommin nautittua tasaisesti päivän mittaan. Vesi ja laimea mehu ovat hyviä juomia helteellä. Muista myös syödä riittävästi, jotta elimistön suolatasapaino säilyy hikoilusta huolimatta normaalina, Savolainen muistuttaa.
Tarkkaile omaa ja läheisten hyvinvointia
Kova kuumuus ja hikoilu voivat aiheuttaa elimistölle neste- tai suolavajausta ja tästä voi olla seurauksena eriasteisia lämpösairauksia, jolloin oireina voi olla esim. väsymystä, heikotusta, huonovointisuutta, päänsärkyä tai elimistön lämpötilan nousua.
Jos oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä viilennyksen ja nesteytyksen jälkeen, tai jos perussairauden oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Neuvoa voi kysyä myös digitaalisten palvelujen kautta Sairastuminen, oire tai terveyshuoli ‑chatistä osoitteessa siunsote.fi/digi.
Terveysasemien yhteystiedot löydät osoitteesta siunsote.fi/palvelu/laakarin-tai-hoitajan-vastaanotto
Jos oireet ovat hankalia ja harkitset lähtöä päivystykseen, soita ensin päivystysapuun, puh. 116 117.
Henkeä uhkaavassa tilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
Muista nämä asiat helteellä:
- Viilennä sisätilat.
- Vältä kuumia paikkoja ja vältä suoraa auringonpaistetta.
- Juo riittävästi ja syö kevyesti.
- Viilennä kehoa.
- Huolehdi muista.