Helle tuo päivys­tyk­seen etenkin ikään­ty­neitä – pidetään huolta lähei­sistä

Aurin­koinen ja kuuma sää on tuonut etenkin ikään­ty­neitä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten yhteis­päi­vys­tyk­seen. Kuluvan viikon aikana helteen uuvut­tamia ikään­ty­neitä on hoidettu päivys­tyk­sessä useita päivässä.

Ikään­ty­neiden ja moni­sai­raiden yleistila laskee nopeasti elimistön kuivah­taessa. Monien sairauk­sien lääkkeet altis­tavat kuumuuden aiheut­ta­malle kuivu­mi­selle. Sydä­noi­reita ja kaatu­misia on ollut monilla. Lonk­ka­mur­tuma voi olla iäkkäälle hengen­vaa­ral­linen. Sydä­noi­reet ja suola­ta­sa­painon muutokset vaativat usein sairaa­la­hoitoa, kertoo 24/7 akuut­ti­kes­kuksen palve­lu­pääl­likkö, ylilää­käri Terhi Savo­lainen.

Helteellä on tärkeää huolehtia omasta ja läheisten hyvin­voin­nista. Erityisen tärkeää on huolehtia ikään­ty­neistä ja sairaista, joilla ei ole mahdol­li­suutta hakeutua viileään omatoi­mi­sesti. Asuntojen lämpö­tilat nousevat helteellä nopeasti.

Suku­laisen voi hakea kuumasta asun­nos­taan, vaikka mökin viiley­teen vierai­lulle tai käydä yhdessä kauppa- tai kirjas­to­reissu pitkän kaavan mukaan, sillä näissä julki­sissa tiloissa on usein viileämpää, sanoo ikään­ty­neiden palve­lujen vs. toimia­lue­joh­taja Hannele Komu.

Asuntoa kannattaa pyrkiä myös viilen­tä­mään pitämällä kaihtimet ja verhot kiinni ja lasi­tet­tujen terassien ikkunat auki, jotta asunto kuumenisi mahdol­li­simman vähän.

Öisin ilma on viileämpää, joten asuntoa kannattaa viilentää pitämällä ikkunoita auki yöllä. Parhaan viilen­nyksen saa, jos asuntoon saa läpivedon eri puolilla asuntoa olevilla ikku­noilla. Viilen­nystä saa myös käymällä suihkussa tai vaikka pukemalla päälle kosteat vaatteet, Komu sanoo.

Asunnon ja oman olon viilen­tä­misen lisäksi on tärkeää huolehtia riit­tä­västä nestey­tyk­sestä ja ravin­nosta helteellä. Ikään­ty­misen myötä janon ja nälän tunne usein vähenee, ja kuumuus vähentää tunnetta enti­ses­tään.

Janoa ei kanna­ta­kaan jäädä odot­ta­maan vaan helle­päi­vinä voi vaikka aamulla varata itselleen tai ikään­ty­neelle lähei­selle jääkaap­piin viileää juomista valmiiksi laseihin sopiva määrä joka tunnille. Näin juomaa tulee helpommin nautittua tasai­sesti päivän mittaan. Vesi ja laimea mehu ovat hyviä juomia helteellä. Muista myös syödä riit­tä­västi, jotta elimistön suola­ta­sa­paino säilyy hikoi­lusta huoli­matta normaa­lina, Savo­lainen muis­tuttaa.

Tarkkaile omaa ja läheisten hyvin­vointia

Kova kuumuus ja hikoilu voivat aiheuttaa elimis­tölle neste- tai suola­va­jausta ja tästä voi olla seurauk­sena erias­teisia lämpö­sai­rauksia, jolloin oireina voi olla esim. väsymystä, heiko­tusta, huono­voin­ti­suutta, pään­särkyä tai elimistön lämpö­tilan nousua.

Jos oireet ovat voimak­kaita tai eivät hellitä viilen­nyksen ja nestey­tyksen jälkeen, tai jos perus­sai­rauden oireet pahenevat, ota yhteyttä tervey­den­huol­toon.

Neuvoa voi kysyä myös digi­taa­listen palve­lujen kautta Sairas­tu­minen, oire tai terveys­huoli ‑chatistä osoit­teessa siunsote​.fi/digi.

Terveys­a­se­mien yhteys­tiedot löydät osoit­teesta siunsote​.fi/​p​a​l​v​e​l​u​/​l​a​a​k​a​r​i​n​-​t​a​i​-​h​o​i​t​a​j​a​n​-​v​a​s​t​a​anotto

Jos oireet ovat hankalia ja harkitset lähtöä päivys­tyk­seen, soita ensin päivys­tys­a­puun, puh. 116 117.

Henkeä uhkaa­vassa tilan­teessa tulee aina soittaa hätä­nu­me­roon 112.

Muista nämä asiat helteellä:

  • Viilennä sisätilat.
  • Vältä kuumia paikkoja ja vältä suoraa aurin­gon­pais­tetta.
  • Juo riit­tä­västi ja syö kevyesti.
  • Viilennä kehoa.
  • Huolehdi muista.

Avainsanat: