Ikään­ty­neiden asiointia moni­puo­lis­te­taan digi­taa­li­silla palve­luilla

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote laajentaa digi­taa­lisia palveluja ikään­ty­neiden asioin­tiin. Omais- ja perhe­hoi­to­keskus Onnelissa on otettu käyttöön digi­taa­linen asioin­ti­lo­make. Digi­taa­lisia palveluja kehi­te­tään perin­teisten asioin­ti­pal­ve­lujen rinnalle, jotta asiakkaat voivat valita itselleen parhaan tavan asioida.

Digi­taa­linen asiointi omais- ja perhe­hoi­to­kes­kuk­sessa tarkoittaa tällä hetkellä käytän­nössä sitä, että asiakas voi olla yhtey­dessä keskuk­seen myös verk­ko­lo­mak­keella. Digi­taa­linen palvelu on tarkoi­tettu kiireet­tö­mään asioin­tiin. Ammat­ti­lainen ottaa yhteyttä asiak­kaa­seen kolmen arki­päivän sisällä. Digi­taa­linen asiointi tunnis­tau­tu­neena on tieto­tur­val­lista, palve­lu­asian­tun­tija Maria Barck-Sutinen kertoo.

Täyt­tääk­seen omais- ja perhe­hoi­to­keskus Onnelin digi­taa­lisen asioin­ti­lo­mak­keen asiakkaan tulee ottaa käyttöön Siun soten digi­taa­listen palvelut. Lomakkeen käyttö edel­lyttää tunnis­tau­tu­mista. Palve­luihin voi tunnis­tautua tieto­ko­neella osoit­teessa siunsote​.fi/digi tai lataa­malla Siun sote ‑sovel­luksen mobii­li­lait­tee­seen ja ottamalla palvelut käyttöön.

Lomakkeen löydät tieto­ko­neen selain­ver­siossa Lomakkeet-valikosta. Mobii­li­so­vel­luk­sessa Lomakkeet-valikko on profii­lis­sasi. Lomakkeet ovat aakkos­jär­jes­tyk­sessä. Onnelin esitie­to­lo­make löytyy nimellä Omais- ja perhe­hoi­to­keskus Onnelin yhtey­den­ot­to­pyyntö.

Lomak­keella voi kysyä vapaa­muo­toi­sesti omais­hoi­toon tai perhe­hoi­toon liittyviä kysy­myksiä. Palvelua voivat käyttää jo omais- ja perhe­hoidon palve­luissa olevat asiakkaat sekä uudet asiakkaat. Lomakkeen kautta on mahdol­lista asioida myös toisen henkilön puolesta.

Digi­taa­linen lomake mahdol­listaa sen, että asiakkaat voivat jättää ammat­ti­lai­selle kysy­myksen ajasta ja paikasta riip­pu­matta. Lomakkeen voi täyttää palve­lussa mihin vuoro­kauden aikaan vain kaikkina päivinä. Ammat­ti­lai­semme sitten vastaavat kysy­myk­siin arkisin soit­ta­malla asiak­kaalle, Barck-Sutinen sanoo.

Vasta­van­lainen digi­taa­linen asioin­ti­lo­make on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin tänä vuonna myös Senio­ri­neu­vonta Ankku­rissa.

Omais- ja perhe­hoi­to­keskus Onneliin ja Senio­ri­neu­vonta Ankkuriin tulee runsaasti puheluita. Pyrimme osaltaan helpot­ta­maan ruuhkaa ja suju­voit­ta­maan palveluja digi­taa­li­silla palve­luilla. Kumpikaan palvelu ei poissulje toista, vaan haluamme tarjota mahdol­li­suuden asioida tavalla, joka sopii kunkin omaan tilan­tee­seen ja kulloi­seenkin hetkeen, kertoo kotona asumista tukevien palve­lujen palve­lu­pääl­likkö Mari Korhonen.

Tukea digi­taa­listen palve­lujen käyttöön

Siun sote tarjoaa tukea digi­taa­listen palve­lujen käyttöön. Tukea on mahdol­lista saada sekä verkossa että kasvok­kain eri toimi­pis­teissä. Siun soten verk­ko­si­vuilta löytyy runsaasti ohje­vi­deoita, joissa opas­te­taan digi­taa­listen palve­lujen käyttöön. Tutustu ohje­vi­deoihin: Digi­taa­liset palvelut – Siun sote

Ohje­vi­deot auttavat tilan­teissa, jossa verk­ko­si­vujen käyttö on jo tuttua, mutta eri palve­luiden toimin­nal­li­suudet ja käyttö arve­luttaa. Videoilla kerrotaan vaihe vaiheelta, miten Siun soten digi­taa­lisia palveluja käytetään, Barck-Sutinen sanoo.

Digitukea on tarjolla myös kasvok­kain. Erilaisia digi­tu­ki­ta­pah­tumia järjes­tävät sekä Siun sote että muut maakun­nal­liset toimijat.

Siun soten digi­tu­ki­kiertue jatkuu jälleen syksyllä eri puolilla maakuntaa. Tapah­tu­mista ilmoi­te­taan Siun soten tapah­tu­ma­ka­len­te­rissa, Barck-Sutinen kertoo.

Siun soten tapah­tu­ma­ka­len­te­riin pääset tutus­tu­maan verk­ko­si­vuilla osoit­teessa siunsote​.fi. Tapah­tu­ma­ka­len­teri on sivun lopussa. Tukea erilaisten digi­taa­listen palve­lujen käyttöön saat myös maakun­nal­li­sesta digi­tuesta. Maakun­nal­lisen digituen tapah­tu­miin voit tutustua osoit­teessa pohjois​-karjala​.fi/​d​i​gituki

Ikään­ty­neiden digi­taa­linen osaaminen kasvaa koko ajan. Esimer­kiksi Vanhus- ja lähim­mäis­pal­velun liitto VALLI ry:n vuonna 2023 yli 75-vuotiaille tekemän kyselyn mukaan lähes kaikki (98 %) vastaa­jista kertoi osaansa avata halua­mansa verk­ko­sivun. Valtaosa kyselyyn vastan­neista (72 %) koki myös, että sähköiset palvelut helpot­tavat sosiaali- ja terveys­pal­ve­lujen käyttöä ajasta tai paikasta riip­pu­matta ja noin puolet (53 %) kokivat että sähköiset palvelut helpot­tavat yhteis­työtä sote-ammat­ti­laisten kanssa. Voit tutustua kyselyn tuloksiin tarkemmin Valli ry:n verk­ko­si­vulla: Yli-75-vuotiaiden-kokemukset-digitaalisista-sosiaali-ja-terveyspalveluista.pdf.

Palveluja kehit­täessä meidän on huomioi­tava, että digi­taa­liset palvelut ovat käytet­tä­vissä kaikille ikäryh­mille. On tärkeää tarjota erilaisia tapoja asioin­tiin ja palve­luihin. Digi­taa­li­suus ei sovi kaikkeen tai kaikille, mutta on paljon palve­luita ja asiak­kaita, joille se sopii. Otamme myös mielel­lämme palau­tetta vastaan digi­taa­li­sista palve­luis­tamme, jotta voimme kehittää niistä entistä paremmin toimivia, Barck-Sutinen sanoo.

Digi­taa­listen palve­lujen käyt­töön­ot­toja tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) alueel­li­sesta Hyvin­vointia ja Kestäviä palveluja Pohjois-Karja­lassa ‑hank­keesta (HyKe).

Avainsanat: