Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote laajentaa digitaalisia palveluja ikääntyneiden asiointiin. Omais- ja perhehoitokeskus Onnelissa on otettu käyttöön digitaalinen asiointilomake. Digitaalisia palveluja kehitetään perinteisten asiointipalvelujen rinnalle, jotta asiakkaat voivat valita itselleen parhaan tavan asioida.
Digitaalinen asiointi omais- ja perhehoitokeskuksessa tarkoittaa tällä hetkellä käytännössä sitä, että asiakas voi olla yhteydessä keskukseen myös verkkolomakkeella. Digitaalinen palvelu on tarkoitettu kiireettömään asiointiin. Ammattilainen ottaa yhteyttä asiakkaaseen kolmen arkipäivän sisällä. Digitaalinen asiointi tunnistautuneena on tietoturvallista, palveluasiantuntija Maria Barck-Sutinen kertoo.
Täyttääkseen omais- ja perhehoitokeskus Onnelin digitaalisen asiointilomakkeen asiakkaan tulee ottaa käyttöön Siun soten digitaalisten palvelut. Lomakkeen käyttö edellyttää tunnistautumista. Palveluihin voi tunnistautua tietokoneella osoitteessa siunsote.fi/digi tai lataamalla Siun sote ‑sovelluksen mobiililaitteeseen ja ottamalla palvelut käyttöön.
Lomakkeen löydät tietokoneen selainversiossa Lomakkeet-valikosta. Mobiilisovelluksessa Lomakkeet-valikko on profiilissasi. Lomakkeet ovat aakkosjärjestyksessä. Onnelin esitietolomake löytyy nimellä Omais- ja perhehoitokeskus Onnelin yhteydenottopyyntö.
Lomakkeella voi kysyä vapaamuotoisesti omaishoitoon tai perhehoitoon liittyviä kysymyksiä. Palvelua voivat käyttää jo omais- ja perhehoidon palveluissa olevat asiakkaat sekä uudet asiakkaat. Lomakkeen kautta on mahdollista asioida myös toisen henkilön puolesta.
Digitaalinen lomake mahdollistaa sen, että asiakkaat voivat jättää ammattilaiselle kysymyksen ajasta ja paikasta riippumatta. Lomakkeen voi täyttää palvelussa mihin vuorokauden aikaan vain kaikkina päivinä. Ammattilaisemme sitten vastaavat kysymyksiin arkisin soittamalla asiakkaalle, Barck-Sutinen sanoo.
Vastavanlainen digitaalinen asiointilomake on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin tänä vuonna myös Seniorineuvonta Ankkurissa.
Omais- ja perhehoitokeskus Onneliin ja Seniorineuvonta Ankkuriin tulee runsaasti puheluita. Pyrimme osaltaan helpottamaan ruuhkaa ja sujuvoittamaan palveluja digitaalisilla palveluilla. Kumpikaan palvelu ei poissulje toista, vaan haluamme tarjota mahdollisuuden asioida tavalla, joka sopii kunkin omaan tilanteeseen ja kulloiseenkin hetkeen, kertoo kotona asumista tukevien palvelujen palvelupäällikkö Mari Korhonen.
Tukea digitaalisten palvelujen käyttöön
Siun sote tarjoaa tukea digitaalisten palvelujen käyttöön. Tukea on mahdollista saada sekä verkossa että kasvokkain eri toimipisteissä. Siun soten verkkosivuilta löytyy runsaasti ohjevideoita, joissa opastetaan digitaalisten palvelujen käyttöön. Tutustu ohjevideoihin: Digitaaliset palvelut – Siun sote
Ohjevideot auttavat tilanteissa, jossa verkkosivujen käyttö on jo tuttua, mutta eri palveluiden toiminnallisuudet ja käyttö arveluttaa. Videoilla kerrotaan vaihe vaiheelta, miten Siun soten digitaalisia palveluja käytetään, Barck-Sutinen sanoo.
Digitukea on tarjolla myös kasvokkain. Erilaisia digitukitapahtumia järjestävät sekä Siun sote että muut maakunnalliset toimijat.
Siun soten digitukikiertue jatkuu jälleen syksyllä eri puolilla maakuntaa. Tapahtumista ilmoitetaan Siun soten tapahtumakalenterissa, Barck-Sutinen kertoo.
Siun soten tapahtumakalenteriin pääset tutustumaan verkkosivuilla osoitteessa siunsote.fi. Tapahtumakalenteri on sivun lopussa. Tukea erilaisten digitaalisten palvelujen käyttöön saat myös maakunnallisesta digituesta. Maakunnallisen digituen tapahtumiin voit tutustua osoitteessa pohjois-karjala.fi/digituki
Ikääntyneiden digitaalinen osaaminen kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n vuonna 2023 yli 75-vuotiaille tekemän kyselyn mukaan lähes kaikki (98 %) vastaajista kertoi osaansa avata haluamansa verkkosivun. Valtaosa kyselyyn vastanneista (72 %) koki myös, että sähköiset palvelut helpottavat sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ajasta tai paikasta riippumatta ja noin puolet (53 %) kokivat että sähköiset palvelut helpottavat yhteistyötä sote-ammattilaisten kanssa. Voit tutustua kyselyn tuloksiin tarkemmin Valli ry:n verkkosivulla: Yli-75-vuotiaiden-kokemukset-digitaalisista-sosiaali-ja-terveyspalveluista.pdf.
Palveluja kehittäessä meidän on huomioitava, että digitaaliset palvelut ovat käytettävissä kaikille ikäryhmille. On tärkeää tarjota erilaisia tapoja asiointiin ja palveluihin. Digitaalisuus ei sovi kaikkeen tai kaikille, mutta on paljon palveluita ja asiakkaita, joille se sopii. Otamme myös mielellämme palautetta vastaan digitaalisista palveluistamme, jotta voimme kehittää niistä entistä paremmin toimivia, Barck-Sutinen sanoo.
Digitaalisten palvelujen käyttöönottoja tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) alueellisesta Hyvinvointia ja Kestäviä palveluja Pohjois-Karjalassa ‑hankkeesta (HyKe).
