Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten digitaalinen hoito- ja valmennusohjelma tyypin 2 diabetesta ja esidiabetesta sairastaville potilaille laajenee uusille paikkakunnille. Toukokuusta lähtien mukaan ohjelmaan otetaan potilaita Kontiolahden, Lieksan ja Nurmeksen sosiaali- ja terveyskeskuksesta sekä Joensuun sosiaali- ja terveyskeskuksessa Rantakylän terveysasemalta. Tammikuusta lähtien digitaaliseen diabetesvalmennukseen on jo päässyt mukaan potilaita Kiteen ja Outokummun sosiaali- ja terveyskeskuksesta sekä Joensuun sosiaali- ja terveyskeskuksessa Niinivaaran ja Siilaisen terveysasemilta. Valmennus laajenee Liperin ja Ilomantsin sosiaali- ja terveyskeskuksiin syksyn 2025 aikana.
Digitaalisesta diabetesvalmennuksesta kiinnostuneet ja lisätietoja haluavat potilaat voivat ottaa yhteyttä hoidostaan vastaavaan ammattilaiseen. Päätöksen digitaaliseen diabetesvalmennukseen osallistumisesta tekevät potilas ja hänen hoidostaan vastaava ammattilainen yhdessä.
Digitaalisen diabetesvalmennuksen avulla voidaan tarjota potilaille joustavaa, ajasta ja paikasta riippumatonta palvelua, erittäin laajan tietopaketin diabeteksen omahoidon tueksi sekä kiireettömän asiointikanavan hoitavaan yksikköön. Digitaalinen diabetesvalmennus sujuvoittaa diabetespotilaiden asiointia, helpottaa yhteydenottoa hoitotiimiin sekä edistää omaa hoitoa ja terveyttä. Ammattilaisen tukemassa valmennuksessa käsiteltävät aiheet ovat monipuolisia omahoitoon, elintapoihin ja motivaatioon liittyviä kokonaisuuksia. Valmennuskokonaisuus kestää kolme vuotta.
Digitaalinen diabetesvalmennus sopii tyypin 2 diabetesta tai esidiabetesta sairastavalle potilaalle, jonka diagnoosista on kulunut enintään 2 vuotta aikaa tai potilaalla on tarve saada aikaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pysyviä elintapamuutoksia. Esidiabetekseen luetaan mukaan myös aiemmin raskausdiabeteksen sairastaneet. Diagnoosista voi olla pidempikin aika, mikäli potilas on alle 40-vuotias. Osallistuminen vaatii potilaalta kykyä hyödyntää digitaalisia palveluita, sitoutuneisuutta sekä omaa motivaatiota ja halua muutokseen. Digitaalinen diabetesvalmennus ei sovellu potilaalle, jolla on tyypin 1 diabetes.
Mikäli potilas ei sovellu digitaaliseen diabetesvalmennukseen tai hän ei voi käyttää digitaalisia palveluja, hänen hoitonsa jatkuu terveysasemien tai diabetesosaamiskeskuksen tavanomaisessa seurannassa.