Siun soten digi­taa­linen hoito- ja valmen­nus­oh­jelma tyypin 2 diabe­tes­po­ti­laille laajenee uusille paik­ka­kun­nille

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten digi­taa­linen hoito- ja valmen­nus­oh­jelma tyypin 2 diabe­testa ja esidia­be­testa sairas­ta­ville poti­laille laajenee uusille paik­ka­kun­nille. Touko­kuusta lähtien mukaan ohjelmaan otetaan potilaita Kontio­lahden, Lieksan ja Nurmeksen sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sesta sekä Joensuun sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sessa Ranta­kylän terveys­a­se­malta. Tammi­kuusta lähtien digi­taa­li­seen diabe­tes­val­men­nuk­seen on jo päässyt mukaan potilaita Kiteen ja Outo­kummun sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sesta sekä Joensuun sosiaali- ja terveys­kes­kuk­sessa Niini­vaaran ja Siilaisen terveys­a­se­milta. Valmennus laajenee Liperin ja Ilomantsin sosiaali- ja terveys­kes­kuk­siin syksyn 2025 aikana.

Digi­taa­li­sesta diabe­tes­val­men­nuk­sesta kiin­nos­tu­neet ja lisä­tie­toja haluavat potilaat voivat ottaa yhteyttä hoidos­taan vastaa­vaan ammat­ti­lai­seen. Päätöksen digi­taa­li­seen diabe­tes­val­men­nuk­seen osal­lis­tu­mi­sesta tekevät potilas ja hänen hoidos­taan vastaava ammat­ti­lainen yhdessä.

Digi­taa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen avulla voidaan tarjota poti­laille joustavaa, ajasta ja paikasta riip­pu­ma­tonta palvelua, erittäin laajan tieto­pa­ketin diabe­teksen omahoidon tueksi sekä kiireet­tömän asioin­ti­ka­navan hoitavaan yksikköön. Digi­taa­linen diabe­tes­val­mennus suju­voittaa diabe­tes­po­ti­laiden asiointia, helpottaa yhtey­den­ottoa hoito­tii­miin sekä edistää omaa hoitoa ja terveyttä. Ammat­ti­laisen tukemassa valmen­nuk­sessa käsi­tel­tävät aiheet ovat moni­puo­lisia omahoi­toon, elin­ta­poihin ja moti­vaa­tioon liittyviä koko­nai­suuksia. Valmen­nus­ko­ko­nai­suus kestää kolme vuotta.

Digi­taa­linen diabe­tes­val­mennus sopii tyypin 2 diabe­testa tai esidia­be­testa sairas­ta­valle poti­laalle, jonka diag­noo­sista on kulunut enintään 2 vuotta aikaa tai poti­laalla on tarve saada aikaan terveyttä ja hyvin­vointia edistäviä pysyviä elin­ta­pa­muu­toksia. Esidia­be­tek­seen luetaan mukaan myös aiemmin raskaus­dia­be­teksen sairas­ta­neet. Diag­noo­sista voi olla pidem­pikin aika, mikäli potilas on alle 40-vuotias. Osal­lis­tu­minen vaatii poti­laalta kykyä hyödyntää digi­taa­lisia palve­luita, sitou­tu­nei­suutta sekä omaa moti­vaa­tiota ja halua muutok­seen. Digi­taa­linen diabe­tes­val­mennus ei sovellu poti­laalle, jolla on tyypin 1 diabetes.

Mikäli potilas ei sovellu digi­taa­li­seen diabe­tes­val­men­nuk­seen tai hän ei voi käyttää digi­taa­lisia palveluja, hänen hoitonsa jatkuu terveys­a­se­mien tai diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen tavan­omai­sessa seuran­nassa.

Avainsanat: