Siun sote panostaa ikään­ty­neiden asiak­kaiden hoito- ja palve­lu­ket­jujen suju­voit­ta­mi­seen – ”oikea palvelu, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa”

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote panostaa ikään­ty­neiden asiak­kaiden hoito- ja palve­lu­ket­jujen suju­voit­ta­mi­seen. Siun sotessa on parhail­laan käynnissä Kotoa kotiin ‑projekti, jossa tavoit­teena on luoda hoito­pol­kuja suju­voit­tava ja nopeut­tava toimin­ta­malli.

Toimin­ta­mal­lilla pyritään vastaa­maan yhä paremmin alueen asuk­kaiden tarpei­siin. Tavoit­teena on, että hoitoon pääsyaika lyhenisi, asiakas saisi tarvit­se­mansa yksi­löl­lisen hoidon sekä palve­luista kotiu­dut­tai­siin tuetusti ja turval­li­sesti takaisin kotiin.

Kotoa kotiin kertoo nimenä hankkeen ydin­a­ja­tuk­sesta. Kun asiakas tarvitsee hoitoa sairas­tu­mi­sensa vuoksi kodin ulko­puo­lella, on tavoit­tee­namme tehdä asiakkaan hoito­po­lusta mahdol­li­simman sujuva. Tavoit­tee­namme on, että polku kotoa kotiin on toimiva niin asiakkaan kuin ammat­ti­lais­temme näkö­kul­masta, projektin johta­mi­sesta vastaava palve­lu­pääl­likkö Petteri Hakka­rainen kertoo.

Onnis­tunut hoito­polku pitää sisällään askel­merkit terveyden edis­tä­mi­sestä ja sairauk­sien ennal­taeh­käi­systä hoitoon, kuntou­tuk­seen ja aina takaisin arkeen paluuseen. Asiakkaan tuki ei lopu kotiu­tu­mi­seen, vaan palve­lu­ko­ko­nai­suuk­sien kehit­tä­mi­sessä huomioi­daan myös palvelut, jotka tukevat kotona pärjää­mistä.

Tehtä­vä­nämme on varmistaa, että asiakas saa apua silloin, kun hän sitä tarvitsee ja pääsee mahdol­li­simman nopeasti palaamaan takaisin arkeensa. Asiakkaan kotiutus suun­ni­tel­laan huolel­li­sesti ja jatko­hoito järjes­te­tään tarpeen­mu­kai­sesti. Pyrimme aina siihen, että asiakas saisi oikean palvelun, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, Hakka­rainen painottaa.

Kotoa kotiin ‑projek­tissa selvi­te­tään, mitkä tekijät haastavat tällä hetkellä sujuvien palve­lujen toteu­tu­mista. Näitä voivat olla muun muassa tilanteet, joissa asiakas joutuu odot­ta­maan seuraavaa askelta palve­luis­saan.

Tavoit­tee­namme on, että asiakas etenisi palve­luissa oman vointinsa ja tilan­teensa määrää­mään tahtiin. Vali­tet­ta­vasti meillä on tällä hetkellä tilan­teita, joissa asiakas voi joutua odot­ta­maan jatko­hoi­to­paik­kaansa siir­ty­mistä, kun asia­kas­paikat ovat täynnä. Tarpeeton odottelu pitkittää asiakkaan hoito­polkua, mikä ei ole asiakkaan edun mukaista eikä kustan­nus­te­ho­kasta, Hakka­rainen toteaa.

Hoito­pol­kujen kehit­tä­misen keskiössä on eri palve­lujen tiiviin yhteis­työn vahvis­ta­minen sekä osaamisen ja resurs­sien turvaa­minen. Projekti toteu­te­taankin laaja-alaisessa yhteis­työssä eri toimia­lueiden edus­ta­jien kanssa. Tiivis yhteistyö ammat­ti­laisten kesken takaa poti­laiden koko­nais­val­taisen hoidon, vähentää pääl­lek­käisen työn tekemistä ja vahvistaa tiedon­kulkua. Asiakkaan hoitoa ei aloiteta uuden ammat­ti­laisen myötä alusta, vaan ammat­ti­lai­sella on tarvit­tavat tiedot jatkaa asiakkaan hoitoa.

Hoito­pol­kujen kehit­tä­minen käyn­nistyy yli 75-vuotiaiden ja erityis­ryh­mien palve­lujen kehit­tä­mi­sestä. Hankkeen alku­vai­heessa työ keskittyy iäkkäiden sujuvan jatko­hoidon ja kuntou­tuksen kehit­tä­mi­seen.

Väes­tö­ke­hi­tyk­semme mukaan iäkkäiden määrä Pohjois-Karja­lassa on kasvussa. Tämä viestii meille myös kasvavaa asiakas- ja poti­las­määrää, johon meidän täytyy miettiä ratkai­suja. Sujuvilla hoito- ja palve­lu­ket­juilla, tarkoi­tuk­sen­mu­kai­silla sairaan­si­ja­mää­rillä ja riit­tä­vällä henki­lös­töllä pystymme tuot­ta­maan laaduk­kaita palveluja pohjois­kar­ja­lai­sille, Hakka­rainen kertoo.

Kotoa kotiin ‑projekti toteu­te­taan vuosien 2025–2026 aikana. Projekti on nimetty hyvin­voin­tia­lueen uudis­tus­oh­jel­massa yhdeksi stra­te­gi­sista kärki­hank­keista.

Avainsanat: