Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote panostaa ikääntyneiden asiakkaiden hoito- ja palveluketjujen sujuvoittamiseen. Siun sotessa on parhaillaan käynnissä Kotoa kotiin ‑projekti, jossa tavoitteena on luoda hoitopolkuja sujuvoittava ja nopeuttava toimintamalli.
Toimintamallilla pyritään vastaamaan yhä paremmin alueen asukkaiden tarpeisiin. Tavoitteena on, että hoitoon pääsyaika lyhenisi, asiakas saisi tarvitsemansa yksilöllisen hoidon sekä palveluista kotiuduttaisiin tuetusti ja turvallisesti takaisin kotiin.
Kotoa kotiin kertoo nimenä hankkeen ydinajatuksesta. Kun asiakas tarvitsee hoitoa sairastumisensa vuoksi kodin ulkopuolella, on tavoitteenamme tehdä asiakkaan hoitopolusta mahdollisimman sujuva. Tavoitteenamme on, että polku kotoa kotiin on toimiva niin asiakkaan kuin ammattilaistemme näkökulmasta, projektin johtamisesta vastaava palvelupäällikkö Petteri Hakkarainen kertoo.
Onnistunut hoitopolku pitää sisällään askelmerkit terveyden edistämisestä ja sairauksien ennaltaehkäisystä hoitoon, kuntoutukseen ja aina takaisin arkeen paluuseen. Asiakkaan tuki ei lopu kotiutumiseen, vaan palvelukokonaisuuksien kehittämisessä huomioidaan myös palvelut, jotka tukevat kotona pärjäämistä.
Tehtävänämme on varmistaa, että asiakas saa apua silloin, kun hän sitä tarvitsee ja pääsee mahdollisimman nopeasti palaamaan takaisin arkeensa. Asiakkaan kotiutus suunnitellaan huolellisesti ja jatkohoito järjestetään tarpeenmukaisesti. Pyrimme aina siihen, että asiakas saisi oikean palvelun, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, Hakkarainen painottaa.
Kotoa kotiin ‑projektissa selvitetään, mitkä tekijät haastavat tällä hetkellä sujuvien palvelujen toteutumista. Näitä voivat olla muun muassa tilanteet, joissa asiakas joutuu odottamaan seuraavaa askelta palveluissaan.
Tavoitteenamme on, että asiakas etenisi palveluissa oman vointinsa ja tilanteensa määräämään tahtiin. Valitettavasti meillä on tällä hetkellä tilanteita, joissa asiakas voi joutua odottamaan jatkohoitopaikkaansa siirtymistä, kun asiakaspaikat ovat täynnä. Tarpeeton odottelu pitkittää asiakkaan hoitopolkua, mikä ei ole asiakkaan edun mukaista eikä kustannustehokasta, Hakkarainen toteaa.
Hoitopolkujen kehittämisen keskiössä on eri palvelujen tiiviin yhteistyön vahvistaminen sekä osaamisen ja resurssien turvaaminen. Projekti toteutetaankin laaja-alaisessa yhteistyössä eri toimialueiden edustajien kanssa. Tiivis yhteistyö ammattilaisten kesken takaa potilaiden kokonaisvaltaisen hoidon, vähentää päällekkäisen työn tekemistä ja vahvistaa tiedonkulkua. Asiakkaan hoitoa ei aloiteta uuden ammattilaisen myötä alusta, vaan ammattilaisella on tarvittavat tiedot jatkaa asiakkaan hoitoa.
Hoitopolkujen kehittäminen käynnistyy yli 75-vuotiaiden ja erityisryhmien palvelujen kehittämisestä. Hankkeen alkuvaiheessa työ keskittyy iäkkäiden sujuvan jatkohoidon ja kuntoutuksen kehittämiseen.
Väestökehityksemme mukaan iäkkäiden määrä Pohjois-Karjalassa on kasvussa. Tämä viestii meille myös kasvavaa asiakas- ja potilasmäärää, johon meidän täytyy miettiä ratkaisuja. Sujuvilla hoito- ja palveluketjuilla, tarkoituksenmukaisilla sairaansijamäärillä ja riittävällä henkilöstöllä pystymme tuottamaan laadukkaita palveluja pohjoiskarjalaisille, Hakkarainen kertoo.
Kotoa kotiin ‑projekti toteutetaan vuosien 2025–2026 aikana. Projekti on nimetty hyvinvointialueen uudistusohjelmassa yhdeksi strategisista kärkihankkeista.