Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli 6.5.2025 kokouksessaan hyvinvointialueen ensimmäistä osavuosikatsausta. Maaliskuun lopun tilanteessa hyvinvointialueen tilinpäätösennuste on 11 miljoonaa euroa ylijäämäinen eli 20 miljoonan euron ylijäämätavoitteesta ollaan jäämässä noin 9 miljoonaa euroa. Menoylitykset johtuvat runsaista sosiaalipalvelujen ostoista sekä ennakoitua suuremmista aine- ja tarvikemenoista. Talousarvioon sisältyvä 30 miljoonan euron talouden sopeuttamisohjelman ennustetaan toteutuvan lähes täysimääräisenä.
Nykyiseen rahoitusmalliin sisältyvä siirtymätasaus leikkaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen tarveperusteista rahoitusta noin 61 miljoonaa euroa kuluvana vuonna ja yli 57 miljoonaa euroa vuonna 2026. Valtionrahoitus ei sen vuoksi riitä vastaamaan Pohjois-Karjalan väestön kasvavaan palvelutarpeeseen. Alijäämien kattamisvelvoite vuoden 2026 loppuun mennessä ei myöskään mahdollista riittäviä lisäpanostuksia lakisääteisiin palveluihin.
Palvelujen saatavuudessa on ollut haasteita alkuvuoden aikana lähes kaikilla hyvinvointialueen toimialueilla. Erityisen hankala tilanne on kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyssä. Yli puoli vuotta kiireetöntä leikkausta tai toimenpidettä odotti maaliskuun lopussa 1160 potilasta. Tilannetta ei ole mahdollista korjata nykyisen talousarvion puitteissa, ilman leikkausjonojen purkamiseen käytettävissä olevaa lisärahoitusta.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi 23.4.2025 päätöksensä kahden hyvinvointialueen yhteiseen kanteluun, joka koski hyvinvointialueiden rahoitusta ja palvelujen järjestämistä koskevan lainsäädännön välistä ristiriitaa. Päätöksen mukaan hyvinvointialueiden tulee tehdä talouden tasapainon saavuttamiseksi sopeutustoimia sen verran kuin on mahdollista ilman, että perustuslaissa jokaiselle kansalaiselle turvatut riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tai pelastustoimen palvelut vaarantuvat lainvastaisella tavalla. Ensisijaisena keinona on hakea lisärahoitusta, jos alueen rahoitus ei riitä lakisääteisten palvelujen järjestämiseen. Rahoitusperiaatteen yleisesti vaarantuessa valtioneuvoston tulee ryhtyä viipymättä tarvittaviin lainsäädäntötoimiin, eikä budjettirajoitteella voi rajoittaa lakisääteisten palvelujen saatavuutta hyvinvointialueilla.
Alkuvuoden toiminnan ja talouden tilasta saamiensa tietojen perusteella sekä oikeuskanslerin ratkaisun mukaisesti aluehallitus päätti, että Pohjois-Karjalan hyvinvointialue käynnistää lisärahoitushakemuksen valmistelun riittävien lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi alueemme asukkaille. Asiaa käsitellään seuraavan kerran 20.5.2025 aluehallituksen kokouksessa.
Aluehallituksen esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan Siun soten Dynasty-tietopalvelussa: Esityslistat ja pöytäkirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net)