Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote aikoo hakea valtiolta lisä­ra­hoi­tusta

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­litus käsitteli 6.5.2025 kokouk­ses­saan hyvin­voin­tia­lueen ensim­mäistä osavuo­si­kat­sausta. Maalis­kuun lopun tilan­teessa hyvin­voin­tia­lueen tilin­pää­tö­sen­nuste on 11 miljoonaa euroa ylijää­mäinen eli 20 miljoonan euron ylijää­mä­ta­voit­teesta ollaan jäämässä noin 9 miljoonaa euroa. Meno­y­li­tykset johtuvat runsaista sosi­aa­li­pal­ve­lujen ostoista sekä enna­koitua suurem­mista aine- ja tarvi­ke­me­noista. Talous­ar­vioon sisältyvä 30 miljoonan euron talouden sopeut­ta­mis­oh­jelman ennus­te­taan toteu­tuvan lähes täysi­mää­räi­senä.

Nykyiseen rahoi­tus­mal­liin sisältyvä siir­ty­mä­ta­saus leikkaa Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen tarve­pe­rus­teista rahoi­tusta noin 61 miljoonaa euroa kuluvana vuonna ja yli 57 miljoonaa euroa vuonna 2026. Valtion­ra­hoitus ei sen vuoksi riitä vastaa­maan Pohjois-Karjalan väestön kasvavaan palve­lu­tar­pee­seen. Alijää­mien katta­mis­vel­voite vuoden 2026 loppuun mennessä ei myöskään mahdol­lista riittäviä lisä­pa­nos­tuksia laki­sää­tei­siin palve­luihin.

Palve­lujen saata­vuu­dessa on ollut haasteita alku­vuoden aikana lähes kaikilla hyvin­voin­tia­lueen toimia­lueilla. Erityisen hankala tilanne on kiireet­tö­mään erikois­sai­raan­hoi­toon pääsyssä. Yli puoli vuotta kiiree­töntä leik­kausta tai toimen­pi­dettä odotti maalis­kuun lopussa 1160 potilasta. Tilan­netta ei ole mahdol­lista korjata nykyisen talous­ar­vion puit­teissa, ilman leik­kaus­jo­nojen purka­mi­seen käytet­tä­vissä olevaa lisä­ra­hoi­tusta.

Oikeus­kans­leri Tuomas Pöysti antoi 23.4.2025 päätök­sensä kahden hyvin­voin­tia­lueen yhteiseen kanteluun, joka koski hyvin­voin­tia­lueiden rahoi­tusta ja palve­lujen järjes­tä­mistä koskevan lain­sää­dännön välistä risti­riitaa. Päätöksen mukaan hyvin­voin­tia­lueiden tulee tehdä talouden tasa­painon saavut­ta­mi­seksi sopeu­tus­toimia sen verran kuin on mahdol­lista ilman, että perus­tus­laissa jokai­selle kansa­lai­selle turvatut riittävät sosiaali- ja terveys­pal­velut tai pelas­tus­toimen palvelut vaaran­tuvat lain­vas­tai­sella tavalla. Ensi­si­jai­sena keinona on hakea lisä­ra­hoi­tusta, jos alueen rahoitus ei riitä laki­sää­teisten palve­lujen järjes­tä­mi­seen. Rahoi­tus­pe­ri­aat­teen yleisesti vaaran­tuessa valtio­neu­voston tulee ryhtyä viipy­mättä tarvit­ta­viin lain­sää­dän­tö­toi­miin, eikä budjet­ti­ra­joit­teella voi rajoittaa laki­sää­teisten palve­lujen saata­vuutta hyvin­voin­tia­lueilla.

Alku­vuoden toiminnan ja talouden tilasta saamiensa tietojen perus­teella sekä oikeus­kans­lerin ratkaisun mukai­sesti alue­hal­litus päätti, että Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue käyn­nistää lisä­ra­hoi­tus­ha­ke­muksen valmis­telun riit­tä­vien laki­sää­teisten palve­lujen turvaa­mi­seksi alueemme asuk­kaille. Asiaa käsi­tel­lään seuraavan kerran 20.5.2025 alue­hal­li­tuksen kokouk­sessa.

Alue­hal­li­tuksen esitys­listat ja pöytä­kirjat julkais­taan Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net)

Avainsanat: