Alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat: Hyvin­voin­tia­lueiden tule­vai­suus raken­ne­taan luot­ta­muk­selle

Hyvin­voin­tia­lueiden alue­hal­li­tusten puheen­joh­ta­jien verkoston yhteis­tie­dote.

Hyvin­voin­tia­lueiden ensim­mäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poik­keuk­sel­lisia. Histo­rial­lisen raken­teel­lisen muutoksen ohella olemme kohdan­neet nopeasti muuttuvan toimin­taym­pä­ristön, kiihtyvän kustan­nus­ke­hi­tyksen, kasvavan palve­lu­tar­peen, henki­lös­tö­pulan sekä asuk­kaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alku­tai­pa­leella, on selvää, että alue­uu­distus on tullut jäädäk­seen. Samalla hyvin­voin­tia­lueiden pitkä­jän­teinen kehit­tä­minen vaatii realis­tisia ja kestäviä edel­ly­tyksiä sekä puolue­rajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali‑, terveys- ja pelas­tus­pal­ve­lujen tule­vai­suu­desta.

Ensim­mäisten vuosien talou­del­linen paine on ollut kova. Hyvin­voin­tia­lueiden alijää­mien katta­mis­vel­voite nyky­muo­dos­saan ei vastaa alueiden käyn­nis­tyk­sessä ilmen­nei­siin haas­tei­siin eikä huomioi toimin­taym­pä­ristön nopeita muutoksia. Kaikilla alueilla olemme käyn­nis­tä­neet raken­teel­lisia uudis­tuksia ja kustan­nus­vai­kut­ta­vuuden paran­nuksia, mutta vaiku­tukset reali­soi­tuvat viiveellä. Siksi alijää­mien katta­mis­vel­voit­teen aika­jän­teen pidennys olisi perus­teltu, kustan­nus­neut­raali ja mahdol­lis­taisi hallitun muutoksen ilman hallit­se­mat­tomia sääs­tö­toimia. Äkki­jyrkät sääs­tö­toimet voivat vaarantaa palve­lujen perus­tus­lail­lisen saata­vuuden, yleistä luot­ta­musta ja luot­ta­muksen romah­taessa lopulta koko yhteis­kunnan turval­li­suuden.

Saman­ai­kai­sesti on tärkeää tunnustaa rahoi­tuksen muutosta määrit­tävän hyvin­voin­tia­luein­deksin merkitys alueiden rahoi­tuksen vakauden turvaa­mi­sessa. Henki­lös­tö­ku­lujen kasvu on ollut ja tulee uuden työeh­to­so­pi­muksen myötä olemaan nopeampaa kuin indeksin koro­tus­vara. Tämä muodostaa riskin alueiden talou­del­li­selle tasa­pai­nolle ja kyvylle ylläpitää palve­lujen laatua ja saata­vuutta. Tarvit­semme järjes­telmää, joka tunnistaa ja reagoi dynaa­mi­sesti henki­lös­tö­ku­lujen sekä palve­luos­tojen hintojen todel­li­seen kehi­tyk­seen, jotta alueiden toimin­tae­del­ly­tykset säilyvät kestä­vällä pohjalla.

Hyvin­voin­tia­lueiden perus­ta­misen keskiössä on asia­kas­läh­töi­syyden vahvis­ta­minen. Tämä tarkoittaa palve­lujen kehit­tä­mistä asuk­kaiden tarpeista käsin, moniam­ma­til­li­sesti ja saumat­to­masti – ei orga­ni­saa­tio­läh­töi­sesti ja siilou­tuen. Alueet ovat jo käyn­nis­tä­neet rohkeita kokeiluja ja uudis­tuksia, mutta alueilla tarvitaan liik­ku­ma­tilaa ja tukea asia­kas­läh­töi­syyden vahvis­ta­mi­seen. Tähän liittyy kiin­teästi asuk­kaiden osal­li­suuden ja luot­ta­muksen vahvis­ta­minen. Meidän on yhdessä osoi­tet­tava, että raken­namme muutosta ihmisten parhaaksi – kuun­nellen, osal­lis­tuen ja läpi­nä­ky­västi.

Ensim­mäiset vuodet ovat olleet oppimista, luot­ta­muksen raken­ta­mista ja muutok­siin sopeu­tu­mista. Nyt on aika vahvistaa edel­ly­tyksiä pitkä­jän­tei­selle, vaikut­ta­valle ja talou­del­li­sesti kestä­välle kehit­tä­mi­selle hyvin­voin­tia­lueilla. Yhteis­työssä valtion ja kuntien kanssa löydämme ratkaisut, jotka varmis­tavat, että hyvin­voin­tia­lueet voivat täyttää lupauk­sensa asuk­kaille – nyt ja tule­vai­suu­dessa.

Ensim­mäisen valtuus­to­kauden alue­hal­li­tuk­sien puheen­joh­tajat kokoon­tuivat kokouk­seen Kolilla 15.–16.5.2025.

Hyvin­voin­tia­lueiden alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat

Hyvinvointialueiden puheenjohtajien ryhmäkuva.
Hyvin­voin­tia­lueiden alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat tapasivat Kolilla 15.–16.5.2025.
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkä­järvi

Avainsanat: