Itä-Suomen yhteis­työ­alue tiivistää yhteis­työ­tään – YTA-sopimus päivi­te­tään vastaa­maan minis­te­riön ohjausta 

Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueiden yhteis­tie­dote:

Sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö on tehnyt maalis­kuussa 2025 ehdo­tuksen yhteis­työ­alueiden (YTA) sopi­musten päivit­tä­mi­sestä, ja aihe on ollut esillä myös 24. huhti­kuuta päät­ty­neessä halli­tuksen kehys­rii­hessä. Kehys­riihen päätökset ohjaavat hyvin­voin­tia­lueita nykyistä tiiviim­pään keski­näi­seen yhteis­työhön ja työn­ja­koon. Esimer­kiksi erikois­sai­raan­hoidon ja erityisen vaativan sosi­aa­li­huollon työn­jaosta tulee sopia yhteis­työ­alueilla.  

Hyvin­voin­tia­lueiden Itä-Suomen yhteis­työ­alueen (YTA) johto­ryhmä käsitteli Joen­suussa keski­viik­kona 23. huhti­kuuta YTA-sopi­muksen toimeen­panoa ja päivit­tä­mistä vastaa­maan sosiaali- ja terveys­mi­nis­te­riön (STM) tarken­tuvaa ohjausta.  Itä-Suomen yhteis­työ­alu­ee­seen kuuluvat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueet.

Otamme haasteen vastaan. Yhdessä olemme enemmän, ja meillä on vahva tahtotila ratkaista edessä olevat pulmat ja hyödyntää mahdol­li­suudet. YTA-sopi­muksen päivit­tä­minen aloi­te­taan touko­kuussa välit­tö­mästi sen jälkeen, kun tarkemmat yksi­tyis­kohdat selviävät, kertovat alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat Heikki Laukkanen (Etelä-Savon hyvin­voin­tialue), Maria Kaisa Aula (Keski-Suomen hyvin­voin­tialue), Juha Mustonen (Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue) ja Riitta Raati­kainen (Pohjois-Savon hyvin­voin­tialue).

Hyvin­voin­tia­lueiden johtajat ja päättäjät ovat kokoon­tu­neet sään­nöl­li­sesti jo vuodesta 2022 lähtien. Tänä aikana on tiivis­tetty yhteis­työtä talouden sekä henki­löstön riit­tä­vyyden haas­tei­siin vastaa­mi­seksi nyt ja tule­vai­suu­dessa. Yhteistyö on vält­tä­mä­töntä koko Keski- ja Itä-Suomen näkö­kul­masta.  

Mitä enemmän on talou­del­lisia tai toimin­nal­lisia haasteita, sitä enemmän tarvitaan yhteis­työtä, kump­pa­nuuksia ja uusia ratkai­suja, toteavat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueiden alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat. 

Hyvin­voin­tia­lueiden tulee tehdä STM:n ehdo­tuksen mukaan yhteis­työtä myös ICT:n ja ICT-häiriö­hal­linnan ja kyber­tur­val­li­suuden osalta sekä toimin­nassa tarvit­ta­vien tava­roiden ja palve­luiden hankin­nassa. Lisäksi yhteis­työtä ja työnjakoa tulee tehdä väestön harvoin tarvit­se­mien sosiaali- ja terveys­pal­ve­luiden osalta. 

Kokouk­sessa tarkas­tel­tiin myös nykyisen yhteis­työ­so­pi­muksen toimeen­panoa, joka etenee aika­tau­lussa. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa uuden valtion­neu­voston asetuksen mukaisen yhteis­työ­alueen laajuisen sosi­aa­lialan osaa­mis­kes­kuksen valmis­telu sekä selvi­tykset silmä­tau­tien ja teko­ni­vel­ki­rur­gian tuotan­nosta hyvin­voin­tia­lueiden yhteis­työnä. Kokouk­sessa päätet­tiin käyn­nistää myös selvitys erityisen vaativien vammais­pal­ve­luiden järjes­tä­mi­sestä yhteis­työ­alu­eella.

Mikä on YTA-alue?

Sote-lain­sää­dännön myötä Suomeen on muodos­tettu viisi yhteis­työ­aluetta eli YTA-aluetta, jolla kullakin on yliopis­to­sai­raalaa yllä­pi­tävä hyvin­voin­tialue. Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueet muodos­tavat Itä-Suomen yhteis­työ­alueen. Alueet ovat tehneet valtio­neu­vos­tolle aloitteen yhteis­työ­alueen nimen muut­ta­mi­sesta Järvi-Suomen yhteis­työ­alu­eeksi. YTA-sopi­mukset tehdään valtuus­to­kausit­tain ja niitä seurataan ja arvioi­daan vuosit­tain sosiaali- ja terveys­mi­nis­te­riön ja alueiden välisissä neuvot­te­luissa.

Lue lisää:

Avainsanat: