Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden yhteistiedote:
Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt maaliskuussa 2025 ehdotuksen yhteistyöalueiden (YTA) sopimusten päivittämisestä, ja aihe on ollut esillä myös 24. huhtikuuta päättyneessä hallituksen kehysriihessä. Kehysriihen päätökset ohjaavat hyvinvointialueita nykyistä tiiviimpään keskinäiseen yhteistyöhön ja työnjakoon. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja erityisen vaativan sosiaalihuollon työnjaosta tulee sopia yhteistyöalueilla.
Hyvinvointialueiden Itä-Suomen yhteistyöalueen (YTA) johtoryhmä käsitteli Joensuussa keskiviikkona 23. huhtikuuta YTA-sopimuksen toimeenpanoa ja päivittämistä vastaamaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tarkentuvaa ohjausta. Itä-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluvat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet.
Otamme haasteen vastaan. Yhdessä olemme enemmän, ja meillä on vahva tahtotila ratkaista edessä olevat pulmat ja hyödyntää mahdollisuudet. YTA-sopimuksen päivittäminen aloitetaan toukokuussa välittömästi sen jälkeen, kun tarkemmat yksityiskohdat selviävät, kertovat aluehallitusten puheenjohtajat Heikki Laukkanen (Etelä-Savon hyvinvointialue), Maria Kaisa Aula (Keski-Suomen hyvinvointialue), Juha Mustonen (Pohjois-Karjalan hyvinvointialue) ja Riitta Raatikainen (Pohjois-Savon hyvinvointialue).
Hyvinvointialueiden johtajat ja päättäjät ovat kokoontuneet säännöllisesti jo vuodesta 2022 lähtien. Tänä aikana on tiivistetty yhteistyötä talouden sekä henkilöstön riittävyyden haasteisiin vastaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Yhteistyö on välttämätöntä koko Keski- ja Itä-Suomen näkökulmasta.
Mitä enemmän on taloudellisia tai toiminnallisia haasteita, sitä enemmän tarvitaan yhteistyötä, kumppanuuksia ja uusia ratkaisuja, toteavat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat.
Hyvinvointialueiden tulee tehdä STM:n ehdotuksen mukaan yhteistyötä myös ICT:n ja ICT-häiriöhallinnan ja kyberturvallisuuden osalta sekä toiminnassa tarvittavien tavaroiden ja palveluiden hankinnassa. Lisäksi yhteistyötä ja työnjakoa tulee tehdä väestön harvoin tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta.
Kokouksessa tarkasteltiin myös nykyisen yhteistyösopimuksen toimeenpanoa, joka etenee aikataulussa. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa uuden valtionneuvoston asetuksen mukaisen yhteistyöalueen laajuisen sosiaalialan osaamiskeskuksen valmistelu sekä selvitykset silmätautien ja tekonivelkirurgian tuotannosta hyvinvointialueiden yhteistyönä. Kokouksessa päätettiin käynnistää myös selvitys erityisen vaativien vammaispalveluiden järjestämisestä yhteistyöalueella.
Mikä on YTA-alue?
Sote-lainsäädännön myötä Suomeen on muodostettu viisi yhteistyöaluetta eli YTA-aluetta, jolla kullakin on yliopistosairaalaa ylläpitävä hyvinvointialue. Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet muodostavat Itä-Suomen yhteistyöalueen. Alueet ovat tehneet valtioneuvostolle aloitteen yhteistyöalueen nimen muuttamisesta Järvi-Suomen yhteistyöalueeksi. YTA-sopimukset tehdään valtuustokausittain ja niitä seurataan ja arvioidaan vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja alueiden välisissä neuvotteluissa.