Hyvin­voin­tia­lueen toimin­ta­ku­lujen kasvu on edel­lis­vuotta maltil­li­sempaa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten vuoden 2025 ensim­mäisen osavuo­si­kat­sauksen perus­teella toimin­ta­ku­lujen kasvu on edel­lis­vuotta maltil­li­sempaa, mutta talous­ta­voit­tee­seen pääse­mi­sessä on haasteita.

Osavuo­si­kat­saus on julkaistu hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­li­tuksen 6.5.2025 kokouksen esitys­lis­talla Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Dynasty tieto­pal­velu : Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote.

Hyvin­voin­tia­lueen vuoden 2025 talous­arvio on laadittu 20 miljoonaa euroa ylijää­mäi­seksi. Maalis­kuun lopun talous­en­nus­teen perus­teella tuloksen arvioi­daan olevan 11 miljoonaa euroa ylijää­mäinen, mikä jäisi 9 miljoonaa euroa tavoit­teesta. Toimin­ta­ku­lujen kasvu on ollut viime vuotta maltil­li­sempaa ja henki­lös­tö­määrä vähen­tynyt noin 150 henki­lö­työ­vuo­della vuoden 2024 lopun tilan­teesta.

Merkit­tä­vimmät poik­keamat ovat palve­lujen ostoissa, joissa ennus­tettu ylitys on 8,5 miljoonaa euroa sekä aineet, tarvik­keet ja tavarat, jotka ovat ylit­tä­mässä talous­ar­vion 3 miljoo­nalla eurolla. Toimin­ta­tuot­tojen kasvun enna­koi­daan kompen­soivan kulujen ylitystä ja henki­lös­tö­kulut ovat ennusteen mukaan alit­ta­massa talous­ar­vion noin 0,6 miljoo­nalla eurolla. Toimin­ta­tuot­toihin sisältyy omai­suuden myyntiä 7,5 miljoonan euron arvosta, minkä toteu­tu­minen on talous­ar­viossa tunnis­tettu riskiksi. Myös henki­lös­tö­ku­lujen ennus­tee­seen liittyy epävar­muutta muun muassa vielä avoinna olevien palk­ka­rat­kai­sujen takia.

Talous­ar­vioon sisältyy 30 miljoonan euron sopeut­ta­mis­oh­jelma, jonka henki­lös­tö­vai­ku­tukset käsi­tel­tiin yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­luissa alku­vuoden aikana. Koko­nais­ta­voit­teesta arvioi­daan tällä hetkellä olevan toteu­tu­massa noin 29 miljoonaa euroa.

Stra­te­giset hankkeet uudis­tavat toimintaa

Hyvin­voin­tia­lu­eella on valittu kuluvalle vuodelle ja koko talous­suun­nit­te­lu­kau­delle 2026–2028 neljä toiminnan ja palve­lujen uudis­ta­mi­seen keskit­tyvää stra­te­gista hanketta: asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmä (APTJ) ‑projekti, lasten, nuorten ja perheiden palve­luin­te­graatio (LaNuPe) ‑projekti, kotoa kotiin ‑projekti sekä osto­pal­ve­lujen stra­te­ginen ohjaus ‑projekti.

Asiakas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­telmän hankin­ta­pro­jekti on käyn­nis­tetty ja hankin­ta­päätös tehty jo vuoden 2024 aikana. Käyt­töön­ot­to­pro­jektin aloit­ta­minen odottaa mark­ki­na­oi­keuden päätöstä.

Lasten, nuorten ja perheiden palve­luin­te­graa­tion kehit­tä­mis­työllä tavoi­tel­laan entistä paremmin yhteen­so­vi­tettua, asia­kas­läh­töistä ja kustan­nus­vai­kut­tavaa palve­lu­ko­ko­nai­suutta. Projektin pääta­voit­teena on, että sijais­huollon kulujen kasvu taittuisi ja kääntyisi laskuun tulevina vuosina. Tämä edel­lyttää muutoksia koko palve­lu­jär­jes­tel­mässä ja sen johta­mi­sessa. Projekti koos­tuukin kaikkiaan noin 30 osapro­jek­tista, joissa muun muassa kehi­te­tään lapsi­bud­je­toin­ti­mallia hyvin­voin­tia­lu­eelle, lapsi­per­heiden keski­tettyä palve­luoh­jausta sekä hoidon­por­ras­tusta esimer­kiksi ADHD-häiriöissa.

Kotoa kotiin ‑projek­tissa tavoit­teena on kehittää toimin­ta­malli, joka nopeuttaa ja suju­voittaa erityi­sesti yli 75-vuotiaiden ja erityis­ryh­mien hoito­pol­kuja. Tavoit­teena on muun muassa lyhentää hoitoon pääsy­aikaa ja varmistaa, että potilaat pääsevät turval­li­sesti ja mahdol­li­simman nopeasti takaisin kotiin.

Osto­pal­ve­lujen stra­te­ginen ohjaus ‑projektin avulla tähdätään palve­luos­tojen vähen­tä­mi­seen sekä pidem­mällä aika­vä­lillä ostojen ohjauksen paran­ta­mi­seen.

Avainsanat: