Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten vuoden 2025 ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella toimintakulujen kasvu on edellisvuotta maltillisempaa, mutta taloustavoitteeseen pääsemisessä on haasteita.
Osavuosikatsaus on julkaistu hyvinvointialueen aluehallituksen 6.5.2025 kokouksen esityslistalla Siun soten Dynasty-tietopalvelussa: Dynasty tietopalvelu : Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote.
Hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvio on laadittu 20 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Maaliskuun lopun talousennusteen perusteella tuloksen arvioidaan olevan 11 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mikä jäisi 9 miljoonaa euroa tavoitteesta. Toimintakulujen kasvu on ollut viime vuotta maltillisempaa ja henkilöstömäärä vähentynyt noin 150 henkilötyövuodella vuoden 2024 lopun tilanteesta.
Merkittävimmät poikkeamat ovat palvelujen ostoissa, joissa ennustettu ylitys on 8,5 miljoonaa euroa sekä aineet, tarvikkeet ja tavarat, jotka ovat ylittämässä talousarvion 3 miljoonalla eurolla. Toimintatuottojen kasvun ennakoidaan kompensoivan kulujen ylitystä ja henkilöstökulut ovat ennusteen mukaan alittamassa talousarvion noin 0,6 miljoonalla eurolla. Toimintatuottoihin sisältyy omaisuuden myyntiä 7,5 miljoonan euron arvosta, minkä toteutuminen on talousarviossa tunnistettu riskiksi. Myös henkilöstökulujen ennusteeseen liittyy epävarmuutta muun muassa vielä avoinna olevien palkkaratkaisujen takia.
Talousarvioon sisältyy 30 miljoonan euron sopeuttamisohjelma, jonka henkilöstövaikutukset käsiteltiin yhteistoimintaneuvotteluissa alkuvuoden aikana. Kokonaistavoitteesta arvioidaan tällä hetkellä olevan toteutumassa noin 29 miljoonaa euroa.
Strategiset hankkeet uudistavat toimintaa
Hyvinvointialueella on valittu kuluvalle vuodelle ja koko taloussuunnittelukaudelle 2026–2028 neljä toiminnan ja palvelujen uudistamiseen keskittyvää strategista hanketta: asiakas- ja potilastietojärjestelmä (APTJ) ‑projekti, lasten, nuorten ja perheiden palveluintegraatio (LaNuPe) ‑projekti, kotoa kotiin ‑projekti sekä ostopalvelujen strateginen ohjaus ‑projekti.
Asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintaprojekti on käynnistetty ja hankintapäätös tehty jo vuoden 2024 aikana. Käyttöönottoprojektin aloittaminen odottaa markkinaoikeuden päätöstä.
Lasten, nuorten ja perheiden palveluintegraation kehittämistyöllä tavoitellaan entistä paremmin yhteensovitettua, asiakaslähtöistä ja kustannusvaikuttavaa palvelukokonaisuutta. Projektin päätavoitteena on, että sijaishuollon kulujen kasvu taittuisi ja kääntyisi laskuun tulevina vuosina. Tämä edellyttää muutoksia koko palvelujärjestelmässä ja sen johtamisessa. Projekti koostuukin kaikkiaan noin 30 osaprojektista, joissa muun muassa kehitetään lapsibudjetointimallia hyvinvointialueelle, lapsiperheiden keskitettyä palveluohjausta sekä hoidonporrastusta esimerkiksi ADHD-häiriöissa.
Kotoa kotiin ‑projektissa tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka nopeuttaa ja sujuvoittaa erityisesti yli 75-vuotiaiden ja erityisryhmien hoitopolkuja. Tavoitteena on muun muassa lyhentää hoitoon pääsyaikaa ja varmistaa, että potilaat pääsevät turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti takaisin kotiin.
Ostopalvelujen strateginen ohjaus ‑projektin avulla tähdätään palveluostojen vähentämiseen sekä pidemmällä aikavälillä ostojen ohjauksen parantamiseen.