Siun sote käyn­nistää lintuinfluens­sa­ro­ko­tukset huhti­kuussa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käyn­nistää Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen (THL) ja Ruoka­vi­raston valta­kun­nal­lisen suosi­tuksen mukaiset lintuinfluens­sa­ro­ko­tukset tartun­ta­ris­kissä oleville 8.4.2025 alkaen. Rokot­teiden antaminen keski­te­tään Siilaisen, Nurmeksen ja Kiteen terveys­a­se­mille. Rokotetta tarjotaan maksutta niille 18 vuotta täyt­tä­neille, joilla on työnsä tai muun olosuh­teen vuoksi suuren­tunut riski saada lintuinfluens­sa­tar­tunta. Ryhmään kuuluvat esimer­kiksi turkis­ti­lojen ja siipi­kar­ja­ti­lojen pitäjät, heidän perheen­jä­se­nensä sekä tilojen työn­te­kijät.

Rokotetta tarjotaan seuraa­vasti:

Verk­koa­jan­va­raus on avattu, ja tartun­ta­ris­kissä olevat henkilöt voivat varata roko­tusajan Siun soten verk­koa­jan­va­rauksen kautta osoit­teesta https://​verk​koa​jan​va​rauspth​.siunsote​.fi/ seuraa­vasti:

Mikäli sähköinen ajan­va­raus ei ole mahdol­lista, roko­tusajan voi varata puhe­li­mitse Siilaisen, Nurmeksen tai Kiteen terveys­a­seman ajan­va­rauksen kautta. Hoitaja varmistaa ennen rokotteen antamista henkilön roko­tusoi­keuden.

Korkea­pa­to­gee­ninen lintuinfluens­sa­virus (H5N1) aiheutti vuonna 2023 Suomessa laajoja taudin­pur­kauksia, jotka levisivät luon­non­va­rai­sista linnuista turkis­tar­hoille. Sama virus on aiheut­tanut laajoja taudin­pur­kauksia siipi­kar­jassa eri puolilla maailmaa ja lypsy­kar­jassa Yhdys­val­loissa. Lintuinfluens­sa­ti­lanne Suomessa oli viime vuonna rauhal­linen, mutta Keski-Euroo­passa taudin­pur­kaukset luon­non­va­rai­sissa linnuissa ja siipi­kar­jassa kuitenkin lisään­tyivät syksyn 2024 aikana. Lintujen kevät­muuton myötä tartun­tojen odotetaan lisään­tyvän myös Suomessa luon­non­va­rai­sissa linnuissa.

H5-alatyypin lintuinfluens­sa­vi­ruksen torju­mi­seksi kehitetty H5N8-lintuinfluens­sa­ro­kote sai EU:ssa myyn­ti­luvan huhti­kuussa 2024. THL:n tutki­muksen mukaan Suomessa käytössä oleva lintuinfluens­sa­ro­kote tarjoaa suojaa tällä hetkellä kiertäviä lintuinfluens­sa­vi­ruksia vastaan. Lisäksi se voi tuottaa pitkä­ai­kaista suojaa erilaisia lintuinfluens­sa­vi­ruksia vastaan. Roko­tus­sar­jaan kuulu kaksi annosta, josta toinen annos annetaan aikai­sin­taan 3 viikon kuluttua ensim­mäisen annoksen jälkeen. Jos henkilö on aiemmin saanut kaksi annosta rokotetta, tehos­tetta ei nyt tarvita. Jos henkilö on saanut aiemmin vain yhden annoksen rokotetta, annetaan nyt toinen annos, kertoo Siun soten ylilää­käri Jennifer Sieberns.

Toivomme, että tartun­ta­ris­kissä olevat henkilöt tarttuvat roko­tus­mah­dol­li­suu­teen kevään aikana ennen lintujen massa­muuttoa. Rokote suojaa vakavalta taudilta ja samalla rokot­ta­mi­sella pyritään estämään lintuinfluens­sa­vi­ruksen muun­tu­minen helpommin ihmiseen ja ihmisten välillä tart­tu­vaksi, jatkaa ylilää­käri Jennifer Sieberns.
Roko­tusten tavoit­teena on myös estää tilanne, jossa lintuinfluens­sa­virus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influens­sa­vi­ruksen kanssa, mikä voisi mahdol­listaa uuden virus­tyypin synnyn.

Avainsanat: