Pienten pelas­tus­a­se­mien lähtö­val­miudet nähdään riskinä pelas­tus­lai­tok­sella

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta käsitteli kokouk­ses­saan pelas­tus­lai­toksen sisäistä valvontaa ja riskien­hal­lintaa. Toimin­taym­pä­ristön muutokset kuten väestön ikään­ty­minen ja vähen­ty­minen sekä varal­lao­losta luopu­minen nähdään riskinä erityi­sesti pienten pelas­tus­a­se­mien lähtö­val­miuk­sien osalta. Edellä mainittu kehi­tys­kulku vaikuttaa myös sivu­toi­mi­seen henki­löstön määrään, pelas­tus­lai­toksen sivu­toi­minen henki­löstö vähenee pienillä paik­ka­kun­nilla.

Nämä asiat nähdään nousevana riskinä pelas­tus­toi­minnan yllä­pi­tä­misen kannalta nime­no­maan pienillä paik­ka­kun­nilla, kertoo pelas­tus­joh­taja Markus Viita­niemi. Pelas­tus­toimen häly­tyk­sille on jo ollut haasteita saada tekijöitä esimer­kiksi Polvi­jär­vellä. Näkisin vastaavan riskin nostavan päätään tule­vai­suu­dessa myös muilla pienillä pelas­tus­a­se­milla.

Pelas­tus­toimen palve­lu­ta­so­pää­tök­sessä on linjattu, että pelas­tus­a­se­ma­koh­tai­sesta varal­lao­losta luovutaan nyky­muo­dos­saan palve­lu­ta­so­kauden aikana. Varal­lao­losta luopu­misen taustalla ovat työtuo­miois­tuimen ratkaisut, joissa varal­laolo on tulkittu työajaksi sekä haasteet ylläpitää kattavaa varal­lao­lo­jär­jes­telmää koko maakunnan alueella.

Pelas­tus­toi­minnan varal­laolo loppuu tämän kevään aikana Polvi­jär­vellä, Kesä­lah­della ja Valti­molla. Toimen­pi­teet ovat myös osa pelas­tus­lai­toksen kuluvan vuoden sääs­tö­toi­men­pi­teitä osana hyvin­voin­tia­lueen talouden sopeut­ta­mista. Mikäli henki­löstöä ei saavu vapaalta pelas­tus­toimen häly­tys­teh­tä­välle on mahdol­lista, että yksikkö ei aina lähde liik­keelle lähim­mältä pelas­tus­a­se­malta, vaan apu saapuu kohtee­seen seuraa­vaksi lähim­mältä pelas­tus­a­se­malta.

Seudul­li­sesti lähtö­val­mius varmis­te­taan päivys­tä­viltä pelas­tus­a­se­milta, joita on Pohjois-Karja­lassa tällä hetkellä viisi, Joensuun Noljakka ja Pekkala, Nurmes, Lieksa, Outokumpu, Kitee ja Ilomantsi. Näillä pelas­tus­a­se­milla on pelas­tus­hen­ki­löstöä töissä ympäri vuoro­kauden.

Pelas­tus­laitos on vähen­tänyt varal­laoloa viime vuosina portait­tain ja lähtö­val­mius­ti­lan­netta seurataan aktii­vi­sesti. Pelas­tus­toi­min­nan­joh­taja seuraa pelas­tus­teh­tä­ville lähtöä ja niihin osal­lis­tu­mista.

Koko­nai­suu­tena toimen­pi­teillä ei ole ollut vaiku­tusta pelas­tus­toimen palve­lu­ta­soon tai onnet­to­muus­koh­teen tavoit­ta­mi­sai­koihin, joten maakunnan asuk­kaiden ei siis tarvitse olla muutok­sista huolis­saan ja pelas­tus­lai­tok­selta saa apua jatkos­sakin, pelas­tus­joh­taja Markus Viita­niemi toteaa.

Palve­lu­ta­so­päätös on tärkeä asiakirja pelas­tus­toimen palve­lujen kannalta

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten valtuusto päätti syksyllä 2024 avata ensi­hoidon ja pelas­tus­toi­minnan palve­lu­ta­so­pää­tökset päivi­tet­tä­väksi osana hyvin­voin­tia­lueen sääs­tö­toi­men­pi­teitä. Lisäksi palve­lu­tasoa ja sen pohjana toimivaa riskia­na­lyysiä on päivi­tet­tävä sisä­mi­nis­te­riön toimin­ta­val­mius­oh­jeis­tuksen ja riski­ruu­tuai­neiston uudis­tu­misen vuoksi tämän vuoden aikana.

Palve­lu­ta­so­päätös on pelas­tus­toimen keskeinen asiakirja, jossa määri­tel­lään, millä tasolla ja millä resurs­seilla pelas­tus­pal­velut järjes­te­tään Pohjois-Karja­lassa ja miten palveluja kehi­te­tään tule­vai­suu­dessa. Se on laki­sää­teinen asiakirja, jonka jokaisen hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­laitos laatii ja hyväk­syttää alue­val­tuus­tossa. Palve­lu­ta­so­päätös varmistaa, että pelas­tus­toimen palvelut vastaavat alueen onnet­to­muus­ris­kejä ja palve­lu­tar­peita. Se on myös velvoit­tava linjaus siitä, miten pelas­tus­lai­toksen resurssit ja toiminta järjes­te­tään. Siksi se vaikuttaa esimer­kiksi pelas­tus­a­se­ma­ver­kos­toon ja varal­lao­lo­käy­tän­töihin. Palve­lu­ta­so­päätös tuodaan uuden alue­val­tuuston päätet­tä­väksi loppu­vuo­desta ja se nuotittaa pelas­tus­toimen palve­luita ja niiden kehit­tä­mistä seuraavan neljän vuoden aikana.

Pelas­tus­toimen tehtävät vähen­ty­neet

Vuoden ensim­mäisen kolman­neksen aikana pelas­tus­toimen tehtävät ovat vähen­ty­neet noin 20 prosenttia viime vuoden vastaa­vaan ajan­koh­taan verrat­tuna Pohjois-Karja­lassa. Pelas­tus­toimen tehtä­vä­mää­rien vähen­ty­minen selittyy lauhalla talvi­säällä, jolloin vahingon torjun­ta­teh­tä­vien määrä on sääti­lasta johtuen vähen­tynyt. Alku­vuoden aikana pelas­tus­toi­mella oli yhteensä 395 tehtävää.