Turval­li­suutta enna­koiden – pelas­tus­lai­toksen vuoden 2024 tulokset ja askel­merkit tule­vai­suu­teen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta käsitteli kokouk­ses­saan 19.2.2025 pelas­tus­laitos ja turval­li­suus­pal­ve­lujen vuoden 2024 toimintaa sekä hyväksyi valvon­ta­suun­ni­telman vuodelle 2025.

Vuoden 2024 toiminta osoittaa, että pelas­tus­lai­toksen ja turval­li­suuden toimiala on onnis­tunut hyvin­voin­tia­lueen tiukasta talous­ti­lan­teesta huoli­matta saavut­ta­maan keskei­siltä osin toimin­nal­liset ja talou­del­liset tavoit­teensa sekä myös paran­ta­maan palve­lu­jaan, toki haasteita vielä löytyy.

Vuosi 2024 talous­lu­kujen valossa

Pelas­tus­lai­toksen ulkoiset toimin­ta­tuotot olivat 5,6 miljoonaa euroa ja toimin­ta­kulut 31,7 miljoonaa euroa. Henki­lös­tö­kulut alit­tuivat vuoden 2024 aikana noin 240 000 eurolla, toisaalta osto­pal­velut ja mate­ri­aa­li­han­kinnat ylit­tyivät 300 000 eurolla. Ylitykset aiheu­tuivat pääosin yleisestä hintojen noususta, pelas­tus­a­se­mien ja opera­tii­visen kaluston korjaus­ku­luista sekä henki­löstön suoja­va­rus­teiden hankin­noista. Lisäksi pelas­tus­toimen yhteis­työ­alueen tilan­ne­kes­kuksen ylläpito- ja perus­ta­mis­kus­tan­nukset olivat huomat­ta­vasti budje­toitua suuremmat. Pelas­tus­lai­toksen tilin­kauden tulos ennen sisäisiä eriä on 0,3 miljoonaa euroa ylijää­mäinen ja toimialue onnistui siis hyvin­voin­tia­lueen yhtei­sissä talouden sopeut­ta­mis­toi­men­pi­teissä. Hyvä tulos huomioi­tiin myös vuodelle 2025 hyvin­voin­tia­lueen aset­ta­massa sopeut­ta­mis­ta­voit­teessa ja pelas­tus­lai­toksen säästöjen osuudeksi kuluvalle vuodelle jäi 0,5 miljoonaa euroa hyvin­voin­tia­lueen 30 miljoonan euron sääs­tö­ko­ko­nai­suu­desta.

Opera­tii­vinen toiminta vuoden aikana

Pelas­tus­toi­mella oli vuoden 2024 aikana häly­tys­teh­täviä yhteensä 3 365 kappa­letta, joista pelas­tus­toimen resurs­seilla tuettiin ensi­hoi­to­pal­ve­luita ja kotiin vietäviä palve­luita 825 kertaa. Tehtävät vähen­tyivät vuoden aikana 0,6 prosenttia edel­li­seen, vuoteen 2023 verrat­tuna. Merkit­tävää vähen­ty­mistä on tapah­tunut liiken­neon­net­to­muuk­sien ja auto­maat­tisten paloil­moit­ti­mien antamien häly­tys­teh­tä­vien sekä ensi­vas­te­teh­tä­vien määrissä. Vastaa­vasti erilaisten virka-aputeh­tä­vien ja kotiin vietävien palve­luiden tuki­teh­tä­vien määrät lisään­tyivät edel­li­seen vuoteen verrat­tuna.

Onnet­to­muuk­sissa, joissa tarvit­tiin pelas­tus­lai­toksen apua, louk­kaantui yhteensä 242 henkilöä ja menehtyi 18 henkilöä. Pelas­tus­lai­toksen toimesta pelas­tet­tiin 85 henkilöä onnet­to­muuk­sien aiheut­ta­mista vaara­ti­lan­teista. Pelas­tus­lai­toksen pelas­taman omai­suuden arvioi­daan olevan noin 22 miljoonaa euroa. Maastoa ja metsää paloi yhteensä 54,6 hehtaarin verran.

Pelas­tus­toimen palve­lu­taso on toteu­tunut pääsään­töi­sesti palve­lu­ta­so­pää­töksen mukaisena, mutta palve­lu­ta­sossa on myös pitkä­ai­kainen puute kolmessa riski­ruu­dussa. Riski­ruu­tu­koh­taisia tavoi­te­ai­koja ei saavu­tettu Ylämyl­lyllä, Joensuun Ranta­ky­lässä ja Pent­ti­lässä.

Vuoden 2024 aikana suori­tet­tiin kattava määrä turval­li­suus­tar­kas­tuksia ja valvon­ta­teh­täviä, joiden avulla on pystytty vähen­tä­mään ennal­taeh­käi­se­västi onnet­to­muuksia.

Valvon­ta­teh­täviä oli vuoden 2024 aikana yhteensä 2 295 kappa­letta, kodin palo­tur­val­li­suuden itsear­vioinnin on tehnyt 1 661 asukasta. Pelas­tus­lai­toksen ja pelas­tusa­lan­liiton järjes­tä­miin koulutus- ja valis­tus­ti­lai­suuk­siin osal­listui 28 751 henkilöä. Ikäih­misten koteihin tehtiin 389 turval­li­suus­kat­sel­musta.

- Pelas­tus­lai­toksen yhtenä tavoit­teena on parantaa ihmisten omaa toimintaa raken­nus­pa­loissa ja tässä ei viime vuonna onnis­tuttu. Raken­nus­pa­loissa alkusam­mu­tusta yritet­tiin 33,9 prosen­tissa tuli­pa­loja, kun edel­li­sinä vuonna luku oli 35,7 prosenttia. Huomio­nar­voista myös on, että raken­nus­pa­loissa joka toisessa raken­nuk­sessa ei ollut lainkaan palo­va­roi­tinta, vaikka osuus paranikin hieman edel­li­sestä vuodesta. Palo­va­roitin on halpa henki­va­kuutus ja alkusam­mu­tus­vä­li­neet ovat erittäin hyvä vakuu­tus­turva palojen varalle, pelas­tus­joh­taja Markus Viita­niemi kertoo.

Pelas­tus­joh­taja Markus Viita­niemi suosit­te­leekin sammu­tus­peiton ja alkusam­mut­timen hankintaa jokaisen kotiin.

- Jos asukkaat ovat kotona palon syttyessä, niin merkit­tävä osa raken­nus­pa­loista olisi alku­vai­heessa sammu­tet­ta­vissa oikeaop­pi­sella alkusam­mu­tuk­sella tai vähintään alkusam­mu­tuk­sella voidaan rajoittaa palon kehit­ty­mistä ja antaa lisäaikaa pelas­tus­lai­tok­selle. Koti on meille kaikille tärkeä paikka ja sen säilyt­tä­mi­seen voimme kaikki vaikuttaa omalla toimin­nal­lamme kuten huolel­li­suu­della palojen ehkäi­se­mi­seksi, toimi­villa palo­va­roit­ti­milla sekä alkusam­mu­tus­vä­li­neillä, pelas­tus­joh­taja Viita­niemi summaa.

Varau­tu­misen ja koko­nais­tur­val­li­suuden kehit­tä­mi­sessä hyvin­voin­tia­lu­eella panos­tet­tiin yhteis­työhön eri viran­omaisten ja toimi­joiden välillä, mikä parantaa alueen krii­si­val­miutta. Vuoden 2024 aikana hyvin­voin­tia­lu­eella päivi­tet­tiin valmius­suun­ni­tel­ma­ko­ko­nai­suutta. Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen yhteistä etupai­not­teista varau­tu­mista tukee edelleen myös tilan­ne­kes­kuksen toiminta. Tilan­ne­keskus toimii hyvin­voin­tia­lueen sisäisenä tilan­ne­kuvan tuot­ta­jana ja raja­pin­tana toimia­lueiden, yhteis­toi­min­ta­vi­ran­omaisten ja muiden sidos­ryh­mien suuntaan. Toimintaa kehi­te­tään edelleen tulevien vuosien aikana.

Suun­ni­telmat vuodelle 2025

Hyväk­sytty vuoden 2025 valvon­ta­suun­ni­telma keskittyy erityi­sesti ennal­taeh­käi­se­vään työhön ja riskien­hal­lin­taan, tavoit­teena vähentää onnet­to­muuksia ja parantaa asuk­kaiden turval­li­suutta. Lisäksi lauta­kunta aikoo huomioida valta­kun­nal­lisen asian­tun­tija-arvion kehi­ty­seh­do­tukset, joiden avulla pelas­tus­toimen toimintaa voidaan edelleen tehostaa.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunnan 19.2.2025 kokouksen pöytä­kirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net)

Avainsanat: