Siun sotelle myön­net­tiin Hyvän mielen työpaikka® ‑merkki jo tois­ta­mi­seen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eelle – Siun sotelle on myönnetty tois­ta­mi­seen MIELI Suomen Mielen­ter­veys ry:n toimesta Hyvän mielen työpaikka® ‑merkki. Merkin saaminen on osoitus siitä, että työpaikka on sitou­tunut vahvis­ta­maan ja kehit­tä­mään henki­lös­tönsä mielen­ter­veyttä. Ensim­mäisen kerran Siun sotelle myön­net­tiin Hyvän mielen työpaikka® ‑merkki marras­kuussa 2023.

Hyvän mielen työpaikka® ‑merkki myön­ne­tään vuodeksi kerral­laan. Merkin saaminen edel­lyttää orga­ni­saa­tiolta mielen­ter­veyden suun­ni­tel­mal­lista johta­mista, mielen­ter­veyttä tukevia arki­käy­tän­töjä, työn­te­ki­jöiden mielen­ter­veyden tukemista erilai­sissa elämän­ti­lan­teissa sekä konkreet­tisia kehit­tä­mis­toi­men­pi­teitä mielen hyvin­voinnin edis­tä­mi­seksi.

Hyvän mielen työpaikka ‑merkin saaminen tois­ta­mi­seen on meille suuri kunnia. Merkki osoittaa, että olemme haluk­kaita edis­tä­mään ammat­ti­lais­temme mielen hyvin­vointia ja tekemään töitä mieliys­tä­väl­li­semmän työpaikan eteen. Tässä työssä emme ole koskaan valmiita, mutta merkki tukee ajatus­tamme siitä, että olemme matkalla oikeaan suuntaan, henki­lös­tö­joh­taja Pirjo Manninen kertoo.

Merkin haku­pro­sessi vaatii orga­ni­saa­tioita kuvaamaan, miten työpaikan toimin­ta­tavat vaikut­tavat työn­te­ki­jöiden mielen­ter­vey­teen ja millai­silla muutok­silla henki­löstön mielen hyvin­vointia voitai­siin vahvistaa. Hake­muk­sessa arvioi­daan myös nyky­ti­lan­netta mieliys­tä­väl­li­senä orga­ni­saa­tiona, huomioi­daan kehit­tä­mis­koh­teet sekä suun­ni­tel­laan, miten mielen hyvin­vointia kehi­te­tään ja edis­te­tään työpai­kalla.

Siun sote saa MIELI ry:ltä kiitosta siitä, että orga­ni­saa­tiossa on jatkettu suun­ni­tel­mal­lista ja pitkä­jän­teistä työtä mielen­ter­veyden edis­tä­misen parissa johta­mi­seen, arki­käy­tän­tei­siin ja eri elämän­ti­lan­teiden tuke­mi­seen liittyen.

Siun sotessa on käytössä useita keinoja työkyvyn ja mielen hyvin­voinnin tuke­mi­seen niin yksilö- kuin työyh­tei­sö­ta­solla. Tarjoamme henki­lös­töl­lemme muun muassa työnoh­jausta, työelämän ohjaus- ja valmen­nus­pal­ve­luja, haas­ta­viin tilan­tei­siin defusing-purku­kes­kus­te­luja sekä arvioimme ja kehitämme tuki­mal­le­jamme aktii­vi­sesti, erityis­asian­tun­tija Outi Kuningas kuvaa.

Alkuvuosi on ollut henki­lös­töl­lemme haastavaa aikaa, kun orga­ni­saa­tiossa käynnissä olevat yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut kuor­mit­tavat työar­keamme. Epävar­moissa tilan­teissa tuen tarve korostuu. Hyvillä käytän­teillä ja toisiamme tukemalla selviämme myös haas­ta­vista ajoista, Manninen jatkaa.

Siun sote on keskit­tynyt viime vuosina työky­ky­joh­ta­misen kehit­tä­mi­seen. Työky­ky­joh­ta­misen työvä­li­neinä toimivat varhaisen välit­tä­misen malli sekä sairaus­pois­sao­lojen hallin­ta­malli. Näiden avulla voidaan arvioida moni­puo­li­sesti henki­löstön työssä suoriu­tu­mista, tunnistaa työkykyä vaaran­tavat tekijät varhain, ennal­taeh­käistä sairaus­pois­sao­loja sekä edistää henki­löstön hyvin­vointia. Tavoit­teena on tunnistaa työn­te­kijän hyvin­vointia uhkaavat tekijät mahdol­li­simman varhai­sessa vaiheessa ja löytää niihin ratkaisut yhdessä työn­te­kijän kanssa.

Olemme saaneet kään­nettyä sairaus­pois­sao­lojen kehi­tys­suuntaa. Viime vuonna sairaus­pois­saolot vähenivät 12 prosen­tilla sitä edel­tä­nee­seen vuoteen verrat­tuna. Tähän on vaikut­tanut aktii­vinen työky­ky­joh­ta­minen, varhaisen välit­tä­misen toimin­ta­mallin juur­rut­ta­minen osaksi työn arkea sekä syste­maat­tinen sairaus­pois­sao­lojen hallinta, Kuningas kertoo.

Arjen käytän­nöissä on kiin­ni­tetty huomiota mielen­ter­veyden edis­tä­misen kannalta tärkei­siin teemoihin, kuten työyh­tei­sö­tai­toihin, yhtei­söl­li­syy­teen, palau­tu­mi­seen sekä hyvin­voinnin ja terveyden edis­tä­mi­seen. Sisäi­sellä vies­tin­nällä ja erilai­silla teema­päi­villä on pyritty herät­tä­mään pohdintaa mielen­ter­veyttä edis­tä­vistä käytän­teistä työyh­tei­söissä sekä norma­li­soi­maan mielen­ter­veyden haasteita ja niistä puhumista.

Henki­löstö on tärkein voima­va­ramme. Yhteisenä tavoit­tee­namme on, että henki­lös­tömme voi hyvin ja työ tukee hyvin­vointia. Teemme suun­ni­tel­mal­li­sesti töitä tavoit­teen toteu­tu­misen eteen eriko­koi­silla arjen teoilla, Manninen painottaa.

Tulevalla merk­ki­kau­della Siun sotessa jatkuu orga­ni­saa­tioon jo luodun Mielen tuki ‑mallin jatko­ke­hit­tä­minen sekä työky­ky­joh­ta­misen vahvis­ta­mistyö. Lisäksi maalis­kuussa Siun sotessa otetaan käyttöön uusi henki­lös­tö­ky­sely, joka mahdol­listaa reaa­liai­kaisen rapor­toinnin näyttäen henki­löstön näke­myksiä työstä, johta­mi­sesta, työyh­teisön toimin­nasta, osaa­mi­sesta ja kehit­ty­mi­sestä sekä työky­vystä ja työhy­vin­voin­nista.