Ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen rakenteen uudis­ta­mista jatketaan

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote jatkaa ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen rakenteen keven­tä­mistä ja moni­puo­listen asumisen vaih­toeh­tojen kehit­tä­mistä. Tavoit­teena on turvata laaduk­kaat ja ikään­ty­neiden tarpeita vastaavat asumis­pal­velut koko hyvin­voin­tia­lu­eella.  

Alue­hal­litus hyväksyi tiistaina 25.2.2025 hyvin­voin­tia­lueen talou­del­li­sista ja tuotan­nol­li­sista syistä käytyjen yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen tuloksen. Neuvot­te­lujen yhtenä tuloksena päätet­tiin ikään­ty­neiden palve­lujen rakenteen keven­tä­mi­sestä. Myös sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö on ohjannut hyvin­voin­tia­luetta keven­tä­mään asumis­pal­ve­lujen raken­netta. Pohjois-Karja­lassa ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen palve­lua­su­misen piirissä olevia 75 vuotta täyt­tä­neitä on suhteel­li­sesti maan eniten. 

Palve­lu­ra­ken­netta pyritään keven­tä­mään niin, että kotiin annet­tavia palveluja sekä yhtei­söl­listä asumista lisätään. Myös perhe­hoitoa pyritään lisäämään enti­ses­tään. Muutok­sista huoli­matta palvelut järjes­te­tään aina ikään­ty­neen palve­lu­tar­peen arvion perus­teella. 

Olemme jo pidemmän aikaa uudis­ta­neet toimin­taamme vastaa­maan paremmin ikään­ty­neiden tarpei­siin ja huomioi­maan samalla henki­löstön riit­tä­vyys. Tavoit­teemme on mahdol­listaa ikään­ty­neille oman näköinen ja omatoi­minen arki mahdol­li­simman pitkään. Tähän tarvit­semme moni­muo­toisia asumisen vaih­toeh­toja, toimia­lue­joh­taja Eija Rieppo kertoo. 

Palve­lu­ra­ken­teen keven­tä­misen myötä osa Siun soten nykyi­sistä ikään­ty­neiden asumisen yhdis­tel­mäyk­si­köistä muutetaan yhtei­söl­lisen asumisen yksi­köiksi. Yhdis­tel­mäyk­si­köissä on sekä yhtei­söl­lisen asumisen että ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen asumisen asiak­kaita. Muutoksen jälkeen osassa yksi­köistä olisi ainoas­taan yhtei­söl­listä asumista, johon ikään­ty­neiden palvelut tuottavat Siun soten kotihoito. 

Yhtei­söl­lisen asumisen yksikössä asukkaat asuvat omissa asun­nois­saan. Lisäksi asuk­kaiden käytössä on yhteisiä tiloja, kuten ruokailu- ja oles­ke­lu­tilat. Asiak­kaille järjes­te­tään sosi­aa­lista kans­sa­käy­mistä edistävää toimintaa asiak­kaiden tarpei­siin ja toivei­siin perustuen. Koti­hoidon työn­te­kijät käyvät kunkin asukkaan luona yksi­löl­li­sesti tehdyn palve­lu­tar­peen arvioinnin ja asia­kas­suun­ni­telman mukai­sesti, koti­hoidon palve­lu­joh­taja Kati Poutanen sanoo. 

Suun­ni­tel­mien mukaan viisi yhdis­tel­mäyk­sikköä muutetaan vuoden 2025 aikana yhtei­söl­lisen asumisen yksiköksi. Jokaisen asukkaan palve­lu­tarve arvioi­daan ennen muutosta ja varmis­te­taan asumisen jatku­minen asukkaan palve­lu­tar­vetta vastaa­vassa yksikössä.  

Jos yhtei­söl­li­seksi asumi­seksi muutet­ta­vassa yksikössä on asukkaita, jotka tarvit­sevat ympä­ri­vuo­kau­tista hoivaa ja hoitoa, järjes­te­tään heille asunto ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen asumis­pal­velun yksiköstä. Ensi­si­jai­sesti asuk­kaalle tarjotaan paikkaa yksiköstä, joka on lähimpänä ikään­ty­neen nykyistä asuin­paikkaa, asumis­pal­ve­lujen palve­lu­joh­taja Jenni Halonen sanoo. 

Jokai­sessa yksikössä, jossa muutoksia on tapah­tu­massa, pidetään asuk­kaille ja heidän lähei­sil­leen info- ja keskus­te­lu­ti­lai­suus ennen muutosta. Asukkaat ja heidän lähei­sensä kutsutaan tilai­suu­teen henki­lö­koh­tai­sesti.  

Myös niin sano­tuissa yhdis­tel­mäyk­si­köissä yhtei­söl­lisen asumisen ja ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen asumisen suhdetta pyritään keven­tä­mään niin, että yhtei­söl­lisen asumisen määrää saadaan hiljal­leen lisättyä. 

- Palve­luita on tarkas­tel­tava koko­nai­suu­tena. Panos­ta­malla kotiin annet­ta­viin palve­luihin, perhe­hoi­toon ja yhtei­söl­li­seen asumiseen, tuemme ja yllä­pi­dämme ikään­ty­neen toimin­ta­kykyä ja voimme siirtää tarvetta raskaam­piin palve­luihin myöhem­mäksi. Näin ikään­tynyt voi elää omatoi­mista arkea mahdol­li­simman pitkään.  Palve­lujen keven­tä­minen ei tarkoita, että ympä­ri­vuo­ro­kau­tinen palve­lua­su­minen poistuisi. Palvelut järjes­te­tään aina asiakkaan tarpeiden mukaan, Rieppo sanoo.