Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote jatkaa ikääntyneiden asumispalvelujen rakenteen keventämistä ja monipuolisten asumisen vaihtoehtojen kehittämistä. Tavoitteena on turvata laadukkaat ja ikääntyneiden tarpeita vastaavat asumispalvelut koko hyvinvointialueella.
Aluehallitus hyväksyi tiistaina 25.2.2025 hyvinvointialueen taloudellisista ja tuotannollisista syistä käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen. Neuvottelujen yhtenä tuloksena päätettiin ikääntyneiden palvelujen rakenteen keventämisestä. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on ohjannut hyvinvointialuetta keventämään asumispalvelujen rakennetta. Pohjois-Karjalassa ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä olevia 75 vuotta täyttäneitä on suhteellisesti maan eniten.
Palvelurakennetta pyritään keventämään niin, että kotiin annettavia palveluja sekä yhteisöllistä asumista lisätään. Myös perhehoitoa pyritään lisäämään entisestään. Muutoksista huolimatta palvelut järjestetään aina ikääntyneen palvelutarpeen arvion perusteella.
Olemme jo pidemmän aikaa uudistaneet toimintaamme vastaamaan paremmin ikääntyneiden tarpeisiin ja huomioimaan samalla henkilöstön riittävyys. Tavoitteemme on mahdollistaa ikääntyneille oman näköinen ja omatoiminen arki mahdollisimman pitkään. Tähän tarvitsemme monimuotoisia asumisen vaihtoehtoja, toimialuejohtaja Eija Rieppo kertoo.
Palvelurakenteen keventämisen myötä osa Siun soten nykyisistä ikääntyneiden asumisen yhdistelmäyksiköistä muutetaan yhteisöllisen asumisen yksiköiksi. Yhdistelmäyksiköissä on sekä yhteisöllisen asumisen että ympärivuorokautisen asumisen asiakkaita. Muutoksen jälkeen osassa yksiköistä olisi ainoastaan yhteisöllistä asumista, johon ikääntyneiden palvelut tuottavat Siun soten kotihoito.
Yhteisöllisen asumisen yksikössä asukkaat asuvat omissa asunnoissaan. Lisäksi asukkaiden käytössä on yhteisiä tiloja, kuten ruokailu- ja oleskelutilat. Asiakkaille järjestetään sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin perustuen. Kotihoidon työntekijät käyvät kunkin asukkaan luona yksilöllisesti tehdyn palvelutarpeen arvioinnin ja asiakassuunnitelman mukaisesti, kotihoidon palvelujohtaja Kati Poutanen sanoo.
Suunnitelmien mukaan viisi yhdistelmäyksikköä muutetaan vuoden 2025 aikana yhteisöllisen asumisen yksiköksi. Jokaisen asukkaan palvelutarve arvioidaan ennen muutosta ja varmistetaan asumisen jatkuminen asukkaan palvelutarvetta vastaavassa yksikössä.
Jos yhteisölliseksi asumiseksi muutettavassa yksikössä on asukkaita, jotka tarvitsevat ympärivuokautista hoivaa ja hoitoa, järjestetään heille asunto ympärivuorokautisen asumispalvelun yksiköstä. Ensisijaisesti asukkaalle tarjotaan paikkaa yksiköstä, joka on lähimpänä ikääntyneen nykyistä asuinpaikkaa, asumispalvelujen palvelujohtaja Jenni Halonen sanoo.
Jokaisessa yksikössä, jossa muutoksia on tapahtumassa, pidetään asukkaille ja heidän läheisilleen info- ja keskustelutilaisuus ennen muutosta. Asukkaat ja heidän läheisensä kutsutaan tilaisuuteen henkilökohtaisesti.
Myös niin sanotuissa yhdistelmäyksiköissä yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen asumisen suhdetta pyritään keventämään niin, että yhteisöllisen asumisen määrää saadaan hiljalleen lisättyä.
- Palveluita on tarkasteltava kokonaisuutena. Panostamalla kotiin annettaviin palveluihin, perhehoitoon ja yhteisölliseen asumiseen, tuemme ja ylläpidämme ikääntyneen toimintakykyä ja voimme siirtää tarvetta raskaampiin palveluihin myöhemmäksi. Näin ikääntynyt voi elää omatoimista arkea mahdollisimman pitkään. Palvelujen keventäminen ei tarkoita, että ympärivuorokautinen palveluasuminen poistuisi. Palvelut järjestetään aina asiakkaan tarpeiden mukaan, Rieppo sanoo.