Siun sote otti käyttöön leik­kaus­ro­botin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­ee­seen – Siun soteen kuulu­vassa Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa on otettu käyttöön leik­kaus­ro­botti toisena keskus­sai­raa­lana Suomessa. Tammikuun loppu­puo­lella on aloitettu leik­kaus­ro­botin käyttö pehmyt­ku­dos­ki­rur­gi­sissa toimen­pi­teissä, joita ovat munuais­leik­kaukset, perä- ja paksusuolen leik­kaukset, vatsan­peit­teiden tyrä­leik­kaukset sekä maha­laukun kirurgia. Loppu­vuo­desta on tarkoitus laajentaa leik­kaus­toi­minta myös eturau­has­ki­rur­giaan. Leik­kaus­ro­botti on poti­laille turval­linen, koska kirurgi ohjaa sitä eikä robotti tee mitään itse­näi­sesti. Leik­kaus­ro­botti toimii kirurgin käden jatkeena, super­tark­kana apukätenä. 

Leik­kaus­ro­botin avulla kirurgi näkee kudos­ker­rokset sekä esimer­kiksi veri­suonet ja hermot kymmenen kertaa aikai­sempaa tarkemmin. Näin leik­kaa­mis­tark­kuus paranee, ja leik­kaa­minen onnistuu ahtaissa paikossa sekä kulmissa, joihin nykyi­sillä teknii­koilla ei päästä. Leik­kaus­ro­botti parantaa kirurgin työs­ken­te­ly­asentoa ja jaksa­mista erityi­sesti pitkissä, useita tunteja kestä­vissä leik­kauk­sissa. Tästä kaikesta on selvää hyötyä poti­laille leik­kausten parempana laatuna: leik­kaus­haavat ovat entistä pienempiä, leik­kauk­sesta toipu­minen kivut­to­mampaa, ja toipu­minen nopeutuu, jolloin potilas pääsee kotiin entistä nopeammin. Myös sairas­lo­mien kesto lyhenee. 

Leik­kauk­sista noin kolmasosa on munuais­sai­rauk­siin ja eturau­hasen poistoon liittyviä leik­kauksia. Kolmasosa on hyvän­laa­tui­siin kasvai­miin ja syöpiin liittyviä perä- ja paksusuo­li­leik­kauksia, ja kolmasosa on vatsan­peite- sekä nivusa­lueen tyrä­leik­kauksia. Leik­kaus­ro­bottia käytetään erityi­sesti isoissa leik­kauk­sissa ja leik­kauk­sissa, joissa siitä on kansain­vä­listen tutki­musten perus­teella eniten hyötyä. 

Robo­tiikan hyödyn­tä­minen leik­kauk­sissa on kansain­vä­li­sesti kasvava trendi. Esimer­kiksi USA:ssa yli 50 % tyrä­ki­rur­giasta tehdään leik­kaus­ro­bot­tien avulla. 

Leik­kaus­ro­botin hankintaa on valmis­teltu Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa noin kolmen vuoden ajan. Vaikka leik­kaus­ro­botti maksaa noin kaksi miljoonaa euroa, sen koko­nais­hyödyt ovat merkit­tävät.

- Pohjois-Karja­lassa on tilas­tojen valossa paljon syövistä kärsiviä potilaita. Väestön ikään­tyessä leik­kaus­tar­peet kasvavat. Leik­kaus­ro­botti mahdol­listaa kirur­gisen toimin­tamme kehit­ty­misen, jotta moderni keskus­sai­raa­lamme houkut­telee uusia lääkä­reitä myös tule­vai­suu­dessa. Näin voimme turvata väes­töl­lemme pääsyn yhtä laaduk­kai­siin hoitoihin kuin muualla Suomessa, kertoo ylilää­käri Tanja Hulmi.

Leik­kaus­ro­botin kanssa työs­ken­tely muuttaa koko leik­kaus­pro­sessin. Leik­kaus­sa­lissa työs­ken­te­levä tiimi on koulu­tettu leik­kaus­ro­botin käyttöön. Henki­lö­kunnan koulu­tus­vai­heen jälkeen Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa tehdään vuosit­tain vähintään 250 leik­kausta, joissa hyödyn­ne­tään leik­kaus­ro­bottia. Tämä tarkoittaa noin 1–4 leik­kausta päivässä. Robot­tia­vus­tei­siin leik­kauk­siin on varattu yksi leik­kaus­sali. Leik­kaus­ro­bottia käytetään mahdol­li­simman paljon, ja käyt­tö­ko­ke­muksen kart­tuessa leik­kaus­määriä pyritään kasvat­ta­maan.

Avainsanat: