Siun sotessa kehi­te­tään työkyvyn tuen asiak­kaiden palve­lu­pol­kuja

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa kehi­te­tään työkyvyn tuen asiak­kaiden palve­lu­pol­kuja. Siun sotessa on käynnissä työkyvyn tuen palve­lujen kehit­tä­mis­hanke, jossa suju­voi­te­taan erityi­sesti työelämän ulko­puo­lella olevien osatyö­ky­kyisten ja työky­vyt­tö­mien asiak­kaiden palve­lu­ko­ko­nai­suuksia. 

Korkean työt­tö­myyden ja sairas­ta­vuuden maakun­nassa työkyvyn tuen palve­lujen yhteen­toi­mi­vuus on erityisen tärkeää. Asiakkaan tukeminen edel­lyttää eri toimi­joilta yhteis­työtä, jotta asiakas ohjau­tuisi hänen tilan­tee­seensa sopivaan palveluun ja siir­ty­minen palve­lusta toiseen olisi sujuvaa.

Hyvin­voin­tia­lu­eella työkyvyn tuen palvelut jakau­tuvat monen eri vastuu­alueen alle. Työkyvyn tuke­mi­seen keskit­tyviä palveluja ovat esimer­kiksi työt­tö­mien terveys­tar­kas­tukset, erikois­sai­raan­hoidon kuntou­tus­tut­ki­mukset, kuntout­tava työtoi­minta sekä sosi­aa­lioh­jaus osana työl­lis­ty­mistä edistävää monia­laista yhteis­pal­velua. Lisäksi tärkeä rooli työkyvyn tuke­mi­sessa voi olla esimer­kiksi mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luilla, fysio­te­ra­pialla tai talous­so­si­aa­li­työllä. Asiakas voi saada tukea myös useilta eri toimi­joita etenkin työl­li­syys­pal­ve­luista, kunnan vastuulla olevista palve­luista ja Kelasta. 

Työkyvyn tuen palvelut ‑hankkeen tavoit­teena on vahvistaa työkyvyn tukeen liittyvää osaamista ja yhteis­työtä hyvin­voin­tia­lueen palve­luissa sekä varmistaa yhteistyö ja yhte­näiset toimin­ta­mallit tammi­kuussa käyn­nis­tyvän Pohjois-Karjalan työl­li­syy­sa­lueen kanssa. Lisäksi tavoit­teena on, että työkyvyn tuen palve­lu­ko­ko­nai­suus olisi Pohjois-Karja­lassa pääpiir­teis­sään yhtenevä asiakkaan asuin­kun­nasta riip­pu­matta. 

Ensim­mäisten kuukausien aikana hank­keessa on keski­tytty tunnis­ta­maan kehit­tä­mis­tar­peita hyvin­voin­tia­lueen eri toimia­lueilla ja sopimaan tulevista kehit­tä­mis­toi­mista. Tulevia toimen­pi­teitä ovat koulu­tukset eri ammat­ti­ryh­mille, moniam­ma­til­listen yhteis­työ­mal­lien suun­nit­telu ja yhte­näisen palve­lu­polun kuvaa­minen. Lisäksi hanke on osaltaan mukana pereh­dyt­tä­mässä kunnissa vuoden alussa työnsä aloit­tavia työky­ky­koor­di­naat­to­reita ja varmis­ta­massa, että yhteistyö hyvin­voin­tia­lueen kanssa käyn­nistyy sujuvasti.

Työkyvyn tuen palvelut ‑hanke toteu­te­taan ajalla 1.3.2024–30.6.2026. Hanketta rahoittaa Euroopan sosi­aa­li­ra­hasto plus.

 


 

Avainsanat: