Siun sote palkit­tiin raskaus­dia­bee­ti­koiden synny­tyksen jälkeisen seuran­ta­pro­sessin kehit­tä­mi­sestä

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote palkit­tiin raskaus­dia­bee­ti­koiden synny­tyksen jälkeisen seuran­ta­pro­sessin kehit­tä­mis­teosta valta­kun­nal­li­sessa Tärkeissä töissä ‑gaalassa 3.12.2024. Palkinnon antoivat Kunta- ja hyvin­voin­tia­lue­työ­nan­tajat KT sekä kunta- ja hyvin­voin­tialan pääso­pi­ja­jär­jestöt.

Seuran­ta­pro­ses­sille asia­kas­läh­töinen tarve

Raskaus­dia­betes on kasvava haaste tervey­den­huol­lolle ja varsinkin sairas­tu­neelle itselleen. Äidin raskaus­dia­betes ja raskau­den­ai­kainen ylipaino vaikut­tavat sekä äidin että lapsen tervey­teen vielä lapsen syntymän jälkeen. Äidin riski sairastua tyypin 2 diabe­tek­seen kasvaa, samoin lapsen riski sairastua myöhemmin erilai­siin kansan­sai­rauk­siin. Raskausaika on kuitenkin erin­omainen tilaisuus terveys- ja hyvin­voin­tialan ammat­ti­lai­sille tukea perhettä tekemään arjen valintoja, jotka edistävät perheen terveyttä ja lisäävät hyvin­vointia raskausai­kana ja sen jälkeen. 

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella raskaus­dia­bee­ti­koiden synny­tyksen jälkeisen seuran­ta­pro­sessin kehit­tä­mi­selle oli selkeä tarve. Neuvo­loiden tervey­den­hoi­tajat tarvit­sivat ohjeet raskaus­dia­bee­ti­koiden ohjauk­seen ja seuran­taan yhden­mu­kai­sella tavalla koko hyvin­voin­tia­lu­eella. Lisäksi asiakkaat kokivat järjes­tel­mäl­lisen ohjauksen ja seurannan tarpeel­li­seksi synny­tyksen jälkeen. Seuran­ta­pro­sessin kehit­tä­minen alkoi tervey­den­hoi­tajan YAMK-opin­toihin liittyvän opin­näy­te­työn kautta, ja se jatkui perus­ter­vey­den­huollon, erikois­sai­raan­hoidon ja ravit­se­mus­te­ra­pian yhteis­työnä. 

Palki­tussa kehi­tys­työssä tehtiin asiak­kaalle hoito- ja seuran­ta­pro­sessi ensim­mäi­sestä vauva­vuo­desta alkaen. Tervey­den­hoi­tajat saivat ohjeet, kuinka raskausajan diabe­tek­seen sairas­tu­neita naisia seurataan ja heidän perhei­densä elin­ta­pojen paran­ta­mista ohjataan tyypin 2 diabe­tes­riskin ennal­taeh­käi­se­mi­seksi. Samalla kehi­tet­tiin prosessia ja jaettiin vastuut Siun soten toimi­joiden välillä. Vauva­vuoden ajan asiakkaan hoito- ja seuranta prosessi tapahtuu neuvo­lassa. Jatko­seu­ranta tapahtuu terveys­a­seman vastaa­no­toilla tai työter­veys­huol­lossa asiakkaan yksi­löl­lisen hoito­suun­ni­telman mukai­sesti.

Seuran­ta­pro­sessia kehi­tet­tiin vuoden 2023 aikana, ja uusi toimin­ta­malli otettiin käyttöön tammi­kuussa 2024. Raskaus­dia­betes-tervey­den­hoi­ta­jien tehtävä on löytänyt luontevan paikkansa osana tervey­den­hoi­ta­jien työtä alle vuodessa. Jo tähän mennessä apua tarvit­sevat asiakkaat ovat löytäneet seuran­ta­pro­sessin tuoman palvelun ja kokeneet sen tärkeäksi. 

Siun sotesta ilmoi­tet­tiin ansiok­kaasti kehit­tä­mis­te­koja Tekojen torille

Siun sote palkit­tiin Tärkeissä töissä ‑gaalassa myös vuoden tulok­kaana, koska hyvin­voin­tia­lu­eelta ilmoi­tet­tiin ansiok­kaasti kehit­tä­mis­te­koja Tekojen torille. Tänä vuonna kehit­tä­mis­te­koja ilmoi­tet­tiin Siun sotesta yhteensä kymmenen kappa­letta. Kehit­tä­mis­teot koskivat muun muassa ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luihin kotiu­tu­misen, sijais­hal­linnan, käsi­hy­gie­nian sekä työyh­tei­sö­vies­tinnän kehit­tä­mistä.  

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvin­voin­tia­lue­työ­nan­tajat KT:n ja kunta- ja hyvin­voin­tialan alan pääso­pi­ja­jär­jes­töjen yhteinen työelämän kehit­tä­misen koko­nai­suus. Koko­nai­suuden tavoit­teena on auttaa kunta-alan ja hyvin­voin­tia­lueiden työpaik­koja uudis­tu­maan ja kehit­ty­mään sekä tehdä hyvää julkista työtä näkyväksi. Syksyn aikana järjes­tet­tyyn Tekojen tori ‑kampan­jaan tuli 269 kehit­tä­mis­tekoa 63 kunta-alan ja hyvin­voin­tialan orga­ni­saa­tiolta. 

Lisä­tie­toja: www​.tarkeis​sa​toissa​.fi