Vammai­salan työt kiin­nos­tavat Pohjois-Karja­lassa – oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­seen jälleen runsaasti hakijoita

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten vammais­pal­ve­lujen oppi­so­pi­mus­kou­lutus herätti jälleen runsaasti kiin­nos­tusta. Tammi­kuussa käyn­nis­ty­vään oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­seen haki määrä­ai­kaan mennessä yhteensä 167 henkilöä.  

Haettavia oppi­so­pi­mus­kou­lu­tus­paik­koja oli yhteensä 14 ja paikat sijoit­tuvat ympäri Pohjois-Karjalan maakuntaa. Hake­muksia tuli kaikkiin haussa mukana olleisiin yksi­köihin. Eniten hake­muksia tuli Joensuun ja Liperin alueen yksi­köihin. Tammi­kuussa käyn­nis­tyvä koulutus on neljäs Siun soten vammais­pal­ve­luissa toteu­tet­tava oppi­so­pi­mus­kou­lutus.

– Haki­ja­määrät koulu­tuk­seen ovat kasvaneet vuosi vuodeta. Ensim­mäi­sinä vuosina emme vält­tä­mättä saaneet hake­muksia edes sitä vertaa, mitä paikkoja oli haussa. Viime vuonna hake­muksia tuli ensim­mäisen kerran yli sata ja tänä vuonna hake­musten määrä kasvoi enti­ses­tään. Hake­musten määrä kertoo aidosti vammais­pal­ve­lualan kasva­neesta veto­voi­masta, palve­lu­joh­taja Anne Savo­lainen kertoo.

Oppi­so­pi­mus­opis­ke­lija koulut­tautuu ammattiin työn ohessa. Koulut­tau­tu­minen tapahtuu pääsään­töi­sesti työpai­kalla eli vammais­pal­ve­lujen asumisen ja työ- ja päivä­toi­minnan yksi­köissä. Opis­ke­li­jalla on koulu­tuksen ajan yksiköstä tukenaan nimetty ohjaaja, joka pereh­dyttää opis­ke­lijan työhön ja tukee uusien asioiden oppi­mi­sessa.

– Olemme sitou­tu­neita oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­seen ja sen kehit­tä­mi­seen. Meillä on yhteinen ymmärrys siitä, millainen hyöty oppi­so­pi­muk­sella koulut­tau­tu­vista ammat­ti­lai­sista meille on nyt ja tule­vai­suu­dessa. Haluamme panostaa siihen, että oppi­so­pi­mus­opis­ke­li­joilla olisi hyvä olla töissä niin opintojen aikana kuin niiden jälkeen, palve­lu­pääl­likkö Laura Tanskanen kertoo.

– Aiempien koulu­tusten myötä olemme oppineet, millaiset asiat opis­ke­li­joita ja ohjaajia voivat mieti­tyttää. Sekä opis­ke­li­joille että ohjaa­jille pidetään molem­mille aloi­tusinfot, joissa käydään läpi yleisiä koulu­tuk­seen liittyviä asioita ja usein kysyttyjä kysy­myksiä. Tukea on myös saata­villa läpi opinto- ja ohjausajan, Savo­lainen jatkaa. 

Oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­sessa ollaan palkal­li­sessa työsuh­teessa. Työ- ja oppi­so­pimus tehdään oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­seen valit­tujen henki­löiden kanssa koko opintojen ajalle. Työsuh­teesta vastaa Siun sote ja koulu­tuksen järjes­tä­mi­sestä Pohjois-Karjalan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria.

Oppi­so­pi­mus­opis­ke­lijat tyyty­väisiä työhönsä – jopa 95 % koulu­tuksen käyneistä jää töihin vammais­pal­ve­luihin

Aiempina vuosina opinnot aloit­ta­neille oppi­so­pi­mus­opis­ke­li­joille on toteu­tettu tyyty­väi­syys­ky­se­lyjä, joiden tavoit­teena on ollut selvittää opis­ke­li­joiden ajatuksia ja näke­myksiä oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­sesta.

Tyyty­väi­syys­ky­selyn tulosten mukaan viime tammi­kuussa koulu­tuksen aloit­ta­neet ovat kokeneet saamansa ohjauksen riit­tä­väksi. Opis­ke­lijat ovat kokeneet olonsa terve­tul­leeksi yksikköön, jossa oppi­so­pi­mus­kou­lu­tusta suorit­tavat. Lisäksi kaikki kyselyyn vastan­neista valit­si­sivat Siun soten työnan­ta­jak­seen saamansa koke­muksen perus­teella.

– Palaute on ollut tyyty­väi­syys­ky­se­ly­vas­tausten perus­teella oikein hyvää. Toki jos olemme kuulleet tai havain­neet jotain sellaista, johon ei ole oltu tyyty­väisiä tai on vaatinut toimen­pi­teitä, niihin on puututtu ja pyritty saamaan kehi­tet­täviä asioita korja­tuksi, Tanskanen kertoo.

Oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuksen tavoit­teena on, että valmis­tu­misen jälkeen koulu­tetut ammat­ti­laiset jäisivät töihin Siun soten vammais­pal­ve­luihin ja heille voitai­siin tarjota vaki­tuista työpaikkaa.

– Arvioisin, että noin 95 % oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuksen suorit­ta­neista on jäänyt töihin Siun soten vammais­pal­ve­luihin. Prosentti on erin­omainen ja meille paras mahdol­linen palaute, Savo­lainen iloitsee.

 Oppi­so­pi­mus­kou­lutus Siun sotessa

Siun sotessa tehdään aktii­vi­sesti töitä henki­löstön riit­tä­vyyden varmis­ta­mi­seksi. Oppi­so­pi­mus­kou­lutus on yksi keino, jolla vastataan henki­lös­tö­pu­laan ja saadaan koulu­tettua sosiaali- ja tervey­sa­lalle uusia ammat­ti­laisia. 

– Oppi­so­pi­mus­kou­lutus tarjoaa joustavan tavan kouluttaa uusia osaajia käytännön työym­pä­ris­tössä. Tämä polku auttaa houkut­te­le­maan myös niitä, jotka eivät halua perin­teistä opis­ke­lu­muotoa, mutta ovat kiin­nos­tu­neita alasta, rekry­toin­ti­asian­tun­tija Anne Tuovinen kertoo. 

Parhail­laan Siun sotessa on reilut 200 oppi­so­pi­mus­opis­ke­lijaa. Siun sotessa voi opiskella oppi­so­pi­muk­sella lähi­hoi­ta­jaksi, hoiva-avus­ta­jaksi, ohjaa­jaksi tai hammas­hoi­ta­jaksi. Myös väli­ne­huol­tajia on koulu­tettu oppi­so­pi­muk­sella. Lisäksi oppi­so­pi­muk­sella voi suorittaa täyden­nys­kou­lu­tuksia, kuten neurop­sy­ko­lo­gisen valmen­tajan koulu­tuksen.

– Oppi­so­pi­mus­kou­lutus vaatii sitou­tu­mista niin opis­ke­li­jalta kuin ohjaa­jal­takin. Koulu­tuk­sessa omat työn­te­ki­jämme ohjaavat opis­ke­li­joista tule­vai­suuden ammat­ti­laisia. Myös opis­ke­li­jaoh­jaajat koulu­te­taan ja pereh­dy­te­tään tehtävään, Tuovinen jatkaa.

Kaikki Siun soten oppi­so­pi­mus­kou­lu­tus­haut toteu­te­taan keski­te­tysti eli oppi­so­pi­mus­paikat tulevat julki­sesti haet­ta­vaksi ennen uuden oppi­so­pi­mus­ryhmän käyn­nis­ty­mistä. Lisä­tietoa oppi­so­pi­mus­hauista saa verk­ko­si­vuil­tamme: www​.siunsote​.fi/​o​p​p​i​s​opimus.