Siun sote avaa leik­kauk­seen tulevan potilaan palve­lu­polun digi­taa­li­siin palve­luihin

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote avaa loka­kuussa ensim­mäisen digipolun, joka on digi­taa­listen palve­lujen avulla tuotet­tava hoito- ja palve­lu­polku asiak­kaille ja poti­laille. Digi­po­lulla osa hoidon seurantaa ja jatko­toi­men­pi­teiden suun­nit­telua tapahtuu potilaan ja ammat­ti­laisen välillä digi­taa­listen palve­lujen kautta. Loka­kuussa avataan leik­kauk­seen tulevan potilaan digipolku. Leik­kaus­po­ti­laalle avattava digipolku tuo leik­kausta jonot­ta­valle tai sinne jo menossa olevalle poti­laalle useita hyötyjä. 

Kun leik­kaus­po­tilas käy lääkä­rillä ja tehdään leik­kaus­päätös, ammat­ti­lainen avaa poti­laalle digipolun digi­taa­li­siin palve­luihin. Näin poti­laalla on leik­kauk­seen liittyvät ohjeet yhdessä paikassa, ja ne ovat digi­taa­listen palve­lujen kautta aina tallessa ja käden ulot­tu­villa. Leik­kausaikaa jonot­taessa potilas saa digipolun kautta ajan­ta­saista tietoa siitä, että hän on varmasti edelleen leik­kaus­jo­nossa. Digipolun kautta potilas voi ilmoittaa ajan­kohdat, jotka eivät sovi leik­kauk­seen. Vastaa­vasti potilas saa vahvis­tuksen omasta leik­kausa­jas­taan, kun se on varmis­tunut. Tämän jälkeen ammat­ti­lainen lähettää poti­laalle leik­kauk­seen valmis­tau­tu­mis­oh­jeet digipolun kautta. 

Leik­kaus­po­tilas voi lähettää digipolun kiireet­tömän vies­tin­tä­ka­navan kautta viestiä ammat­ti­lai­selle ilman, että potilaan tarvitsee jonottaa puhe­li­messa tai odottaa takai­sin­soittoa. Vies­tin­tä­ka­na­vassa potilas voi palata keskus­tel­tuihin asioihin ja esimer­kiksi tarkistaa uudelleen saamansa ohjeet. Kun leik­kausa­jan­kohta lähenee, digi­po­lulla olevan tarkis­tus­listan avulla potilas voi itse varmistaa, että hän on valmis­tau­tunut leik­kauk­seen oikealla tavalla esimer­kiksi ruokailun tai lääki­tyksen sekä näihin liit­ty­vien taukojen osalta. 

- Jo nyt leik­kaus­po­ti­laan digipolku koskee kaikkia leik­kauk­siin jonot­tavia, paitsi silmä­leik­kauk­seen tai keisa­rin­leik­kauk­seen menossa olevia potilaita. Digipolut auttavat noin 5000–6000 leik­kaus­po­ti­lasta vuodessa, kertoo kirurgian ylilää­käri Tanja Hulmi.

- Jotta potilas saa digipolun hyödyt itselleen, hänen tulee ottaa käyt­töönsä Siun soten digi­taa­liset palvelut. Vasta tämän käyt­töön­oton jälkeen voimme avata poti­laalle digipolun. Toivomme, että jatkossa mahdol­li­simman moni leik­kaus­pää­töstä koske­valle lääkä­ri­käyn­nille tuleva potilas olisi jo valmiiksi ottanut käyt­töönsä digi­taa­liset palvelut. Näin lääkä­ri­käynti ja potilaan digi­po­lulle siir­ty­minen olisi mahdol­li­simman sujuvaa, jatkaa Tanja Hulmi. 

Digi­taa­lisia palveluja voi käyttää paikasta riip­pu­matta sekä tieto­ko­neen selaimen että matka­pu­he­li­meen tai tablet­tiin ladat­tavan mobii­li­so­vel­luksen avulla. Siun soten digi­taa­li­siin palve­luihin ja erilai­siin ohje­vi­deoihin voi tutustua osoit­teessa siunsote​.fi/digi. Samasta osoit­teesta löytyvät myös mobii­li­so­vel­luksen lataus­linkit. 

Mikäli potilas ei voi käyttää digi­taa­lisia palveluja, hän saa leik­kausta koskevat ohjeet pape­ri­sina joko asioinnin yhtey­dessä tai posti­tet­tuina.

Loppu­vuoden aikana avataan myös muita digi­taa­lisia hoito- ja palve­lu­pol­kuja. Lisäksi avataan hyvin­voin­tiin liittyviä digi­pol­kuja, joiden avulla voi edistää itse­näi­sesti omaa hyvin­vointia, kuten esimer­kiksi ravit­se­musta.