Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote avaa lokakuussa ensimmäisen digipolun, joka on digitaalisten palvelujen avulla tuotettava hoito- ja palvelupolku asiakkaille ja potilaille. Digipolulla osa hoidon seurantaa ja jatkotoimenpiteiden suunnittelua tapahtuu potilaan ja ammattilaisen välillä digitaalisten palvelujen kautta. Lokakuussa avataan leikkaukseen tulevan potilaan digipolku. Leikkauspotilaalle avattava digipolku tuo leikkausta jonottavalle tai sinne jo menossa olevalle potilaalle useita hyötyjä.
Kun leikkauspotilas käy lääkärillä ja tehdään leikkauspäätös, ammattilainen avaa potilaalle digipolun digitaalisiin palveluihin. Näin potilaalla on leikkaukseen liittyvät ohjeet yhdessä paikassa, ja ne ovat digitaalisten palvelujen kautta aina tallessa ja käden ulottuvilla. Leikkausaikaa jonottaessa potilas saa digipolun kautta ajantasaista tietoa siitä, että hän on varmasti edelleen leikkausjonossa. Digipolun kautta potilas voi ilmoittaa ajankohdat, jotka eivät sovi leikkaukseen. Vastaavasti potilas saa vahvistuksen omasta leikkausajastaan, kun se on varmistunut. Tämän jälkeen ammattilainen lähettää potilaalle leikkaukseen valmistautumisohjeet digipolun kautta.
Leikkauspotilas voi lähettää digipolun kiireettömän viestintäkanavan kautta viestiä ammattilaiselle ilman, että potilaan tarvitsee jonottaa puhelimessa tai odottaa takaisinsoittoa. Viestintäkanavassa potilas voi palata keskusteltuihin asioihin ja esimerkiksi tarkistaa uudelleen saamansa ohjeet. Kun leikkausajankohta lähenee, digipolulla olevan tarkistuslistan avulla potilas voi itse varmistaa, että hän on valmistautunut leikkaukseen oikealla tavalla esimerkiksi ruokailun tai lääkityksen sekä näihin liittyvien taukojen osalta.
- Jo nyt leikkauspotilaan digipolku koskee kaikkia leikkauksiin jonottavia, paitsi silmäleikkaukseen tai keisarinleikkaukseen menossa olevia potilaita. Digipolut auttavat noin 5000–6000 leikkauspotilasta vuodessa, kertoo kirurgian ylilääkäri Tanja Hulmi.
- Jotta potilas saa digipolun hyödyt itselleen, hänen tulee ottaa käyttöönsä Siun soten digitaaliset palvelut. Vasta tämän käyttöönoton jälkeen voimme avata potilaalle digipolun. Toivomme, että jatkossa mahdollisimman moni leikkauspäätöstä koskevalle lääkärikäynnille tuleva potilas olisi jo valmiiksi ottanut käyttöönsä digitaaliset palvelut. Näin lääkärikäynti ja potilaan digipolulle siirtyminen olisi mahdollisimman sujuvaa, jatkaa Tanja Hulmi.
Digitaalisia palveluja voi käyttää paikasta riippumatta sekä tietokoneen selaimen että matkapuhelimeen tai tablettiin ladattavan mobiilisovelluksen avulla. Siun soten digitaalisiin palveluihin ja erilaisiin ohjevideoihin voi tutustua osoitteessa siunsote.fi/digi. Samasta osoitteesta löytyvät myös mobiilisovelluksen latauslinkit.
Mikäli potilas ei voi käyttää digitaalisia palveluja, hän saa leikkausta koskevat ohjeet paperisina joko asioinnin yhteydessä tai postitettuina.
Loppuvuoden aikana avataan myös muita digitaalisia hoito- ja palvelupolkuja. Lisäksi avataan hyvinvointiin liittyviä digipolkuja, joiden avulla voi edistää itsenäisesti omaa hyvinvointia, kuten esimerkiksi ravitsemusta.