”Oli heti itsestään selvää, että tänne minä jään”

Kaisa Roiha on Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten sairaa­la­toi­min­tojen ylilääkäri psykiatrian klinik­ka­ryh­mässä ja vastaa suljet­tujen osastojen toimin­nasta.

”Työni on potilas­työtä, jonkin verran hallin­nol­lista työtä ja lisäksi teen nuorempien kolle­gojen ohjaa­mista, kandio­pe­tusta sekä tiimien vetämistä. Tällä hetkellä teen lisäksi vielä oikeus­p­sy­kiatrian opintoja eli mielen­ti­la­tut­ki­muksia Kuopiossa Niuvan­niemen sairaa­lassa.”

Kaisa Roiha opiskeli ja työsken­te­likin pitkään Kuopiossa. Vaikka Kuopiossa oli hänen unelma­työ­paik­kansa, hän huomasi kaipaa­vansa enemmän vapautta ja itsenäi­syyttä.

“Koin, etten saanut toteuttaa itseäni toivo­mallani tavalla. Olen itsenäinen tekijä ja haluan haasteita. Minulla oli tietyt intohimot, missä minä halusin kehittyä. Minulle tuli sellainen olo, että Kuopiossa työpaikkani laatikko oli liian ahdas, byrokraat­tinen ja hankala”, Roiha kertoo.

Samaan aikaan hän tutustui Siun soten väkeen, jotka kehuivat työpaik­kaansa, esihen­ki­löitä, johtoa, Joensuuta ja psykiatrian klinik­ka­ryhmää. Syntyi ajatus vaihtaa maisemaa ja työpaikkaa.

”Kuopiossa kohtaa­mistani siunso­te­lai­sista sain miellyt­tävän vaiku­telman ja tunteen, että minä mahdun Siun soteen sellaisena kuin olen – kaikkine puutteineni ja outouk­sineni. Ja nyt vuosien jälkeenkin minusta tuntuu, että tässä organi­saa­tiossa minun ei tarvitse jännittää eikä pelätä, että olisin jotenkin liian huono.”

Hänen muutto­pää­tök­sensä Siun soteen ja Pohjois-Karjalaan syntyi osittain viehä­tyk­sestä vanhaa Paiholan sairaalaa kohtaan, jossa hoidettiin yli 60 vuoden ajan maakunnan psykiat­riset potilaat. Roiha toimi Siun sotessa lääkärinä aluksi Siilai­sella ja ensim­mäinen työkeikka Paiholaan oli jouluna 2014.

”Se oli jotenkin heti itsestään selvää, että tänne minä jään. Siinä oli jotain selit­tä­mä­töntä kemiaa. Yksikkö oli tosi kiva ja tuli semmoinen olo, että täällä saa tehdä myös itsenäistä työtä. Pienessä organi­saa­tiossa asioita pystyy aina sopimaan. Paihola vastasi ambitioihini.”

Vaikka Paiholan sairaala on sittemmin siirtynyt fyysi­ses­tikin osaksi Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalaa, Kaisa Roiha kokee sen hengen pysyneen vahvana.

”Toki kaikesta siitä Paiholan histo­riasta luopu­minen oli haikeaa. Luopu­mis­työtä tehtiin yhdessä potilaiden kanssa – heistä osa oli asunut siellä potilaina vuosi­kym­meniä. Jäin kaipaamaan myös Paiholan miljöötä sekä siellä potilaille tarjottua terapeut­tista työtoi­mintaa. On kuitenkin muistettava, että keskus­sai­raalan yhtey­dessä meillä on modernit sairaa­la­tilat, jotka tukevat potilaan yksityi­syyttä, turval­li­suutta ja selkeyttä. Tilojen ja muiden palve­luiden puolesta muutto oli edistystä.”

Kiinnos­taako sinua lääkärin työt Pohjois-Karja­lassa? Katso avoimet työpaik­kamme lääkä­reille: Lääkäri, Pohjois-Karjala

”Täällä ei ole turhaa pokku­rointia”

Psykiat­rialla työsken­te­le­minen voi kuulostaa henki­sesti kuormit­ta­valta, mutta Kaisa Roihan mukaan se ei välttä­mättä ole niin raskasta kuin voisi kuvitella. “Kuormitus ei ole ollut niin suuri kuin joskus kuvit­telin. Vaikka hoita­mieni oikeus­p­sy­kiat­risten potilaiden tarinat voivat olla rankkoja, on myös valtava etuoikeus kuulla ja yrittää ymmärtää niitä. Työni on ihan mielet­tömän hieno ikkuna ihmisyyteen ja yhteis­kuntaan. Luulen, että esimer­kiksi lääke­tieteen kandeilla on pelko psykiatrian raskau­desta ja kuormit­ta­vuu­desta, mutta ei tämä ole niin ’hirveää’. Loppujen lopuksi suurin osa meidän potilais­tamme on mukavia ihmisiä”, hän kertoo.

Kaisa Roiha korostaa erityi­sesti tiivistä ja yhteen hioutu­nutta työyh­teisöä Siun soten psykiatrian klinik­ka­ryh­mässä.

”En ole missään muualla, missä olen ollut töissä, tehnyt näin tiivistä tiimi­työtä. Se lähenee jo kaveruutta, ystävyyttä tai symbioosia. Meidän pitää tietää toisis­tamme vähän muutakin kuin titteli, jotta voidaan tehdä tätä työtä oikeasti. Tiimin jäseniin pitää pystyä luottamaan.”

Sairaa­la­maa­il­masta tuttujen hierar­kioiden puuttu­minen on Roihan mielestä yksi Siun soten psykiat­risen klinik­ka­ryhmän vahvuuk­sista. “Mielestäni meidän hierarkiat ovat karisseet. Täällä ei ole turhaa pokku­rointia. Kuka tahansa voi ehdottaa uusia toimin­ta­tapoja, ja niitä kuunnellaan”, Roiha kuvailee työyh­tei­sönsä avoimuutta.

Paikka, jossa voi kasvaa ammat­ti­laisena

Siun soten psykiatrian klinik­ka­ryh­mässä pyritään siihen, että nuoret lääkärit eivät jää yksin. “Kandit saavat tukea jokai­sessa yksikössä. Jokai­sella osastolla on senio­ri­lääkäri, joka tukee heitä. Tämä on hyvä paikka kokeilla ja oppia käytännön psykiatriaa”, Kaisa Roiha toteaa.

Hänen mukaansa Siun soten psykiatrian klinik­ka­ryhmä on laaja ja omava­rainen, mikä tarjoaa monipuo­lisia mahdol­li­suuksia kehittää osaamistaan. “Meillä on lähes kaikki palvelut itsel­lämme. Täällä pääsee kädet saveen ja kokei­lemaan lähes mitä tahansa psykiatrian alalla.”

Siun sote on poikkeus psykiat­risen klinik­ka­ryhmän laajuu­dessa hyvin­voin­tia­lueiden joukossa, sillä vain harvalla hyvin­voin­tia­lu­eella on oma oikeus­p­sy­kiat­rinen osasto kuten Siun sotella.

Psykiat­riaan erikois­tu­valle lääkä­rille ja lääke­tieteen kandeille Siun sote pystyy siis tarjoamaan paljon. “Täällä on pieni ja joustava organi­saatio, jossa hierarkiat eivät ole esteenä työnteolle. Jos arvostaa itsenäistä työtä, olemassa olevaa ammatil­lista tukea ja mahdol­li­suutta kehittyä monipuo­li­sesti, tämä on oikea paikka”, Roiha vakuuttaa.

Joensuun psykiatrian yksikkö on vahva ja kehittyvä. ”Tämä on paikka, jossa voi kasvaa ammat­ti­laisena.”

Miksi muuttaa Pohjois-Karjalaan?

Kaisa Roiha ei ole Pohjois-Karja­lasta kotoisin, mutta hän on kotiu­tunut alueelle hyvin. “Pohjois-Karjala tarjoaa mahdol­li­suuden yhdistää maaseudun ja kaupungin parhaita puolia. Elämä Pohjois-Karja­lassa on seesteistä ja selkeää. Täällä saa elää omannä­köistä elämää. Täällä on pienet piirit ja se mahdol­listaa helpon verkos­toi­tu­misen”, hän kertoo.

Tottahan se on, että asuminen Pohjois-Karja­lassa on edulli­sempaa kuin isoissa kaupun­geissa – lisäksi palvelut ovat helposti saavu­tet­ta­vissa. Erityi­sesti perheel­li­sille Roiha kehuu alueen lapsi­per­heiden palve­luista.

“Päivä­kodit ja koulut ovat pieniä ja yksilöl­lisiä, ja ne toimivat todella hyvin”, hän lisää.

Luonto on myös merkittävä vetonaula Roihan mielestä, kun puhutaan Pohjois-Karjalan parhaista puolista.

“Täällä on upea ja eksoot­tinen luonto, joka tarjoaa mahdol­li­suuksia virkis­täytyä ja rentoutua”, Roiha sanoo.

Hän kertoo itse asuvansa ’ihan landella’ luonnon keskellä, mikä antaa sopivaa vasta­painoa ihmisten kohtaa­miseen keskit­ty­välle työlle.

Kiinnos­taako työ Siun soten psykiat­ri­sessa klinik­ka­ryh­mässä?

Haemme lastenp­sy­kiatrian klinik­kaamme apulai­sy­li­lää­käriä 31.1.2025 mennessä vakituiseen virkaan. Lue lisää: Apulai­sy­li­lääkäri, lastenp­sy­kiatria

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä! 

Miksipä et muuttaisi Joensuuhun?

Elo Joensuussa on niin ihanaa, että on kerrassaan pöhköä jättää muutta­matta meille. Siksipä muutta­mi­sesta halutaan tehdä mahdol­li­simman helppoa. Töiden perässä muuttavien kotiu­tu­mista helpottaa Muuttoa­gentti, joka neuvoo veloi­tuk­setta henki­lö­koh­tai­sesti vaikkapa asumiseen tai puolison työllis­ty­miseen liitty­vissä kysymyk­sissä. 

Muuttoa­gentti neuvoo veloi­tuk­setta vaikkapa näissä kysymyk­sissä:
- mistä löytyy töitä?
- mitä kaikkea voi opiskella?
- missä voi asua?
- mitä Joensuussa voi puuhata?

Psykiatrian klinik­ka­ryhmä Siun sotessa

Psykiat­ri­sesta erikois­sai­raan­hoi­dossa Siun sotessa vastaa psykiatrian klinik­ka­ryhmä, johon kuuluvat

  • psykiatrian klinikka
  • nuori­sop­sy­kiatrian klinikka
  • lastenp­sy­kiatrian klinikka

 

Psykiatrian klinikkaan kuuluvat

  • kuusi sairaa­lao­sastoa
  • tehos­tetun avohoidon polikli­nikka
  • aikuisp­sy­kiatrian polikli­nikka
  • vanhusp­sy­kiatrian polikli­nikka
  • yleis­sai­raalan psykiatrian polikli­nikka
  • neuro­mo­du­laa­tio­po­likli­nikka
     

Myös lasten- ja nuori­sop­sy­kiatrian klini­koilla on oma osastonsa ja polikli­nik­kansa