Kahvila- ja leipo­mo­tuot­teiden glutee­ni­pi­toi­suutta tutkit­tiin

Glutee­nit­to­mina mark­ki­noi­tujen kahvila- ja leipo­mo­tuot­teiden glutee­ni­pi­toi­suutta selvit­tä­neen valvon­ta­hank­keen tulokset osoit­tavat, että Pohjois-Karja­lassa tuotteet todella ovat glutee­nit­tomia, mutta lähes 40 % valvon­ta­koh­teista sortui harhaan­joh­ta­vaan mark­ki­noin­tiin.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten ympä­ris­tö­ter­vey­den­huollon valvon­ta­hanke toteu­tet­tiin kesällä 2024 ja siinä tutkit­tiin yhteensä 20 kahvi­lasta ja leipo­mosta otetut elin­tar­vi­ke­näyt­teet. Ensi­si­jai­sesti näyt­teeksi valittiin glutee­nit­to­mana mark­ki­noitu suolainen tai makea leivon­nainen, joka oli elin­tar­vi­ke­huo­neiston itse valmis­tama, taiki­nainen ja uunissa kypsen­netty tuote. Valvon­nassa selvi­tet­tiin, täyttyikö tuot­teissa glutee­nit­to­muuden määri­telmä, enintään 20 mg gluteenia kiloa kohti. Lisäksi selvi­tet­tiin glutee­nit­to­muuden hallin­ta­kei­noja, tuot­teiden mark­ki­noin­ti­ta­poja sekä omaval­vontaa.

Kaikki 20 kahvila- ja leipo­mo­tuo­tetta olivat glutee­ni­pi­toi­suu­del­taan alle 5 mg/kg. Tulosten perus­teella glutee­nit­to­mina mark­ki­noidut kahvila- ja leipo­mo­tuot­teet ovat glutee­nit­tomia Pohjois-Karjalan ympä­ris­tö­ter­vey­den­huollon valvonta-alueella.

Verk­ko­mark­ki­nointi (83 %) ja G‑lyhenteen käyttö (67 %) olivat suosi­tuimmat tavat mark­ki­noida glutee­nit­tomia tuotteita. G‑lyhennettä käyt­tä­neistä elin­tar­vi­ke­huo­neis­toista 83 % ei ollut avannut lyhenteen selitettä elin­tar­vi­ke­huo­neis­tossa kirjal­li­sesti. Harhaan­joh­tavaa mark­ki­nointia esiintyi elin­tar­vi­ke­huo­neis­toissa ja verk­ko­si­vuilla yhteensä 39 % valvon­ta­koh­teista. Harhaan­joh­ta­vassa mark­ki­noin­nissa lisä­mai­nin­tojen avulla kerrot­tiin, että glutee­nit­tomat tuotteet saattavat sisältää gluteenia. Kulut­ta­jalle ei saa syntyä epäsel­vyyttä siitä, onko loppu­tuote glutee­niton vai ei.

Glutee­nit­to­mien raaka-aineiden varas­toin­nissa oli epäkohtia 61 % kohteista. Kahdessa elin­tar­vi­ke­huo­neis­tossa käytet­tiin glutee­nit­to­mien tuot­teiden valmis­tuk­seen raaka-aine­pak­kausta, jossa oli ”Saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia”-merkintä. Esival­mis­te­luissa oli epäkohtia työvaat­teiden puhtauden varmis­ta­mi­sessa 39 %, työvä­li­neiden säily­tyk­sessä 33 % sekä tilojen, lait­teiden tai pintojen puhdis­ta­mi­sessa 22 %. Glutee­nit­to­mien tuot­teiden valmis­tuk­sessa oli epäkohtia valmis­tus­ta­vassa 28 %, tavan­omaisten raaka-aineiden (esim. sokeri ja levite) glutee­nit­to­muuden hallin­nassa 17 % ja kypsen­nyk­sessä sekä valmiiden glutee­nit­to­mien tuot­teiden säily­tyk­sessä 33 %. Epäkohtia oli esil­lä­pi­dossa 44 %, lautasten ja ruokai­lu­vä­li­neiden säily­tyk­sessä 33 % ja pakkaus­rasioiden säily­tyk­sessä 22 %. Omaval­von­ta­suun­ni­tel­mista täyden­net­täviä oli 39 %.

Valvon­ta­hanke osoitti, että elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus toteutuu glutee­nit­to­mina mark­ki­noi­ta­vissa kahvila- ja leipo­mo­tuot­teissa glutee­ni­pi­toi­suuden osalta Pohjois-Karja­lassa. Mark­ki­noin­ti­ta­voissa sen sijaan on paran­net­tavaa ja risti­kon­ta­mi­naa­tio­ris­kien runsauden perus­teella myös glutee­nit­to­muuden hallin­ta­kei­noja tulee vahvistaa.

Koko tutki­mus­ra­portti on luet­ta­vissa verk­ko­si­vuil­tamme: Glutee­nit­to­mina mark­ki­noi­tujen kahvila- ja leipo­mo­tuot­teiden glutee­ni­pi­toi­suus, valvon­ta­hanke 2024 (pdf)

Miten valvon­ta­hanke toteu­tet­tiin