Gluteenittomina markkinoitujen kahvila- ja leipomotuotteiden gluteenipitoisuutta selvittäneen valvontahankkeen tulokset osoittavat, että Pohjois-Karjalassa tuotteet todella ovat gluteenittomia, mutta lähes 40 % valvontakohteista sortui harhaanjohtavaan markkinointiin.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ympäristöterveydenhuollon valvontahanke toteutettiin kesällä 2024 ja siinä tutkittiin yhteensä 20 kahvilasta ja leipomosta otetut elintarvikenäytteet. Ensisijaisesti näytteeksi valittiin gluteenittomana markkinoitu suolainen tai makea leivonnainen, joka oli elintarvikehuoneiston itse valmistama, taikinainen ja uunissa kypsennetty tuote. Valvonnassa selvitettiin, täyttyikö tuotteissa gluteenittomuuden määritelmä, enintään 20 mg gluteenia kiloa kohti. Lisäksi selvitettiin gluteenittomuuden hallintakeinoja, tuotteiden markkinointitapoja sekä omavalvontaa.
Kaikki 20 kahvila- ja leipomotuotetta olivat gluteenipitoisuudeltaan alle 5 mg/kg. Tulosten perusteella gluteenittomina markkinoidut kahvila- ja leipomotuotteet ovat gluteenittomia Pohjois-Karjalan ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella.
Verkkomarkkinointi (83 %) ja G‑lyhenteen käyttö (67 %) olivat suosituimmat tavat markkinoida gluteenittomia tuotteita. G‑lyhennettä käyttäneistä elintarvikehuoneistoista 83 % ei ollut avannut lyhenteen selitettä elintarvikehuoneistossa kirjallisesti. Harhaanjohtavaa markkinointia esiintyi elintarvikehuoneistoissa ja verkkosivuilla yhteensä 39 % valvontakohteista. Harhaanjohtavassa markkinoinnissa lisämainintojen avulla kerrottiin, että gluteenittomat tuotteet saattavat sisältää gluteenia. Kuluttajalle ei saa syntyä epäselvyyttä siitä, onko lopputuote gluteeniton vai ei.
Gluteenittomien raaka-aineiden varastoinnissa oli epäkohtia 61 % kohteista. Kahdessa elintarvikehuoneistossa käytettiin gluteenittomien tuotteiden valmistukseen raaka-ainepakkausta, jossa oli ”Saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia”-merkintä. Esivalmisteluissa oli epäkohtia työvaatteiden puhtauden varmistamisessa 39 %, työvälineiden säilytyksessä 33 % sekä tilojen, laitteiden tai pintojen puhdistamisessa 22 %. Gluteenittomien tuotteiden valmistuksessa oli epäkohtia valmistustavassa 28 %, tavanomaisten raaka-aineiden (esim. sokeri ja levite) gluteenittomuuden hallinnassa 17 % ja kypsennyksessä sekä valmiiden gluteenittomien tuotteiden säilytyksessä 33 %. Epäkohtia oli esilläpidossa 44 %, lautasten ja ruokailuvälineiden säilytyksessä 33 % ja pakkausrasioiden säilytyksessä 22 %. Omavalvontasuunnitelmista täydennettäviä oli 39 %.
Valvontahanke osoitti, että elintarviketurvallisuus toteutuu gluteenittomina markkinoitavissa kahvila- ja leipomotuotteissa gluteenipitoisuuden osalta Pohjois-Karjalassa. Markkinointitavoissa sen sijaan on parannettavaa ja ristikontaminaatioriskien runsauden perusteella myös gluteenittomuuden hallintakeinoja tulee vahvistaa.
Koko tutkimusraportti on luettavissa verkkosivuiltamme: Gluteenittomina markkinoitujen kahvila- ja leipomotuotteiden gluteenipitoisuus, valvontahanke 2024 (pdf)
Miten valvontahanke toteutettiin
- Valvontahanke toteutettiin Pohjois-Karjalan ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella kesällä 2024. Työn toteutti projektityöntekijä Janina Heinilehto osana opinnäytetyötään.
- Elintarvikenäytteet (20 kpl) otettiin ennalta ilmoittamatta yhteensä 20 kahvilasta ja leipomosta.
- Net-Foodlab Oy laboratorio analysoi näytteiden gluteenipitoisuuden ELISA-menetelmällä.
- Haastattelun ja toiminnan havainnoinnin avulla selvitettiin gluteenittomuuden hallintakeinot, gluteenittomien tuotteiden markkinointitavat sekä omavalvonta gluteenittomien elintarvikkeiden osalta.
- Gluteenittomien raaka-aineiden pakkausmerkinnät tarkastettiin satunnaisotannalla allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista.