Ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­lujen ja koti­hoidon asiakkaat ovat tyyty­väisiä palve­lui­hinsa

Ikään­ty­neet ovat pääosin tyyty­väisiä koti­hoi­toon ja asumis­pal­ve­luihin Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa. Terveyden ja hyvin­voin­nin­laitos THL järjesti keväällä kansal­lisen Kerro palve­lus­tasi- asia­kas­tyy­ty­väi­syyden seuran­ta­ky­selyn. Kysely toteu­tet­tiin ympä­ri­vuo­ro­kau­tisen palve­lua­su­mi­seen ja yhtei­söl­lisen asumisen sekä koti­hoidon yksi­köissä. Siun sotesta kyselyyn saatiin yli 800 vastausta koti­hoidon asiak­kailta ja vajaat 400 vastausta asumis­pal­ve­lujen asuk­kailta.

Kyselyssä selvi­tet­tiin mm. sitä, kuinka toden­nä­köi­sesti he suosit­te­li­sivat palvelua lähei­sil­leen. Asteikko oli 0–10, jossa 0 oli ”En suosit­te­lisi” ja 10 ”Suosit­te­lisin lämpi­mästi”. Siun soten koti­hoi­dossa vastaa­jien suosit­te­lu­ha­luk­kuuden keskiarvo oli 8,5 ja asumis­pal­ve­luissa 8,2.

Suosit­te­lu­ha­luk­kuuden lisäksi kyselyssä selvi­tet­tiin asiak­kaiden ja asuk­kaiden koke­muksia toiveiden huomioi­mi­sesta, avun ja palvelun saannista, yksi­näi­syy­destä, turval­li­suu­desta, virkis­tys­toi­min­nasta, ulkoi­lusta, ruuasta, hoitajien ajan riit­tä­vyy­destä sekä siitä, miten tyyty­väisiä he ovat ylipää­tään elämäänsä. Koti­hoidon asiak­kailta kysyttiin lisäksi rahojen riit­tä­vyyttä palve­luihin sekä tyyty­väi­syyttä etäpal­ve­luihin.

Asuk­kaiden toiveita huomioi­daan asumis­pal­ve­luissa

Asumis­pal­ve­luissa kyselyyn vastan­neista asuk­kaista noin 80 prosenttia koki, että heidän toiveensa otetaan melko hyvin tai hyvin huomioon. Saman verran vastaa­jista oli myös melko tai täysin samaa mieltä siitä, että palveluja ja apua on saata­villa tarpeeksi. Reilut 70 prosenttia vastaa­jista oli melko samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että hoita­jilla on riit­tä­västi aikaa asuk­kaille.

Kyselyyn vastan­neista asumis­pal­ve­lujen asuk­kaista 90 prosenttia oli melko samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että kokee olonsa turval­li­seksi. Yksi­näi­syyttä harvoin tai ei koskaan kertoi kokevansa noin 80 prosenttia vastaa­jista. Noin 70 prosenttia kertoi olevansa melko samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että on tyyty­väinen nykyiseen elämäänsä.

- Moniam­ma­til­lisen henki­löstön avulla pyrimme tarjoa­maan mahdol­li­simman turval­lista ja moni­puo­lista asumis­pal­velua ikään­ty­neille. Jokai­sella on asumi­syk­si­kössä oma koti ja osal­lis­tu­minen yhteiseen toimin­taan on aina vapaa­eh­toista. Tavoit­tee­namme on, että jokai­sella olisi mahdol­li­suus elää oman näköistä elämää. Pyrimme huomioi­maan asuk­kaiden toiveita mahdol­li­simman paljon. Tärkeässä roolissa ovat myös läheiset, joiden vierai­luja asukkaat kaipaavat ja se vähentää merkit­tä­västi yksi­näi­syyden tunnetta, kun tuttu ihminen tulee käymään, palve­lu­joh­taja Jenni Halonen kertoo.

Kyselyn perus­teella Siun soten alueella parhaat asia­kas­ar­viot ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sessa asumi­sessa saivat Liperissä sijait­seva hoivakoti Iltarusko sekä Kiteen hoivakoti.

Etähoiva osana koti­hoitoa

Koti­hoidon kyselyyn vastan­neista asiak­kaista noin 90 prosenttia vastasi olevan melko samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että heidän toiveensa otetaan huomioon hoivassa ja palve­lussa ja, että apua ja palvelua saa riit­tä­västi. Hoitajien asiak­kaiden kanssa käyttämä aika koettiin myös pääosin riit­tä­väksi.

Turval­li­suuden kokemus oli samaa luokkaa asumis­pal­ve­lujen vastausten kanssa. Valtaosa (n. 90 %) koki olonsa turval­li­seksi. Yksi­näi­syyttä koko hieman useampi kuin asumis­pal­ve­luissa. Reilut 70 prosenttia vastaa­jista kertoi kuitenkin, että kokee yksi­näi­syyttä harvoin tai ei koskaan.

Koti­hoidon asiak­kailta kysyttiin myös ajatuksia etäpal­ve­luista. Yli puolet vastaa­jista (54 prosenttia) oli melko tai täysin samaa mieltä väittämän ”Olen tyyty­väinen saamaani etäpal­ve­luun” kanssa. Vastaa­jista 37 prosenttia ei ollut samaa eikä eri mieltä, neljä prosenttia oli melko eri mieltä ja 5 prosenttia täysin eri mieltä.

- Koti­hoi­to­pal­velut myön­ne­tään aina asia­kas­tar­pee­seen pohjau­tuen. Tekno­lo­giset ratkaisut ovat osa palve­lu­ko­ko­nai­suutta, mutta palve­luita suun­ni­tel­laan ja arvioi­daan aina yhdessä asiak­kaiden kanssa, palve­lu­joh­taja Hannele Komu toteaa.

Kyselyn perus­teella Siun soten alueella parhaat asia­kas­ar­viot koti­hoi­dossa saivat Rääkkylän kotihoito ja Lieksan kotihoito. Rääkkylän kotihoito sijoittui valta­kun­nal­li­sissa tulok­sissa kymmenen parhaan koti­hoidon yksikön joukkoon.

THL järjesti vanhus­pal­ve­lu­la­kiin perus­tuvan kansal­lisen Kerro palve­lus­tasi- asia­kas­tyy­ty­väi­syyden seuran­ta­ky­selyn tammi-maalis­kuussa 2024. Jatkossa vastaava kysely tullaan toteut­ta­maan koti­hoi­dossa ja asumis­pal­ve­luissa joka toinen vuosi.

 

Lisä­tietoa Kerro palve­lus­tasi- asia­kas­tyy­ty­väi­syyden seuran­ta­ky­selyn tulok­sista: Valtaosa asiak­kaista on tyyty­väisiä vanhus­pal­ve­luihin – tyyty­väi­syys koti­hoi­toon on kuitenkin heiken­tynyt – THL