Hyvin­voin­tia­lueen osavuo­si­kat­saus: sääs­tö­toi­men­pi­teet vaikut­tavat, mutta talous­en­nuste heikentyi

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten kolmannen osavuo­si­kat­sauksen perus­teella sääs­tö­toi­men­pi­teillä on vaiku­tusta, mutta niistä huoli­matta vuoden 2024 alijäämä on painu­massa 48 miljoo­naan euroon.

Hyvin­voin­tia­lu­eella käyn­nis­tet­tiin jo alku­vuo­desta sääs­tö­tal­koot talouden tasa­pai­not­ta­mi­seksi, ja nämä toimen­pi­teet näkyvät talous­en­nus­teessa toimin­ta­ku­lujen kehi­tyksen paran­tu­mi­sena yli kolmella miljoo­nalla eurolla aiempaan verrat­tuna. Talous­en­nuste on kuitenkin heiken­tynyt neljällä miljoo­nalla eurolla edel­lis­kuusta, koska hyvin­voin­tia­lueen omai­suuden suun­ni­tellut myynnit eivät toteudu tänä vuonna. Myynnit sisäl­tyivät riskeinä talous­ar­vioon.

Hyvin­voin­tia­lueen kuluvan vuoden talous­arvio raken­net­tiin 15 miljoonaa euroa alijää­mäi­seksi. Vastaava summa varattiin lisä­pa­nos­tuk­seksi laki­sää­teisten palve­lujen turvaa­mi­seen. Osavuo­si­kat­sauksen perus­teella panos­tukset näkyvät muun muassa hoitoon ja palve­luihin pääsyn para­ne­mi­sena, asia­kas­tyy­ty­väi­syy­tenä ja myös onnis­tu­neina rekry­toin­teina sekä sairaus­pois­sao­lojen vähe­ne­mi­senä.

Vasta­pai­nona lisä­pa­nos­tuk­sille kuluvan vuoden talous­arvio on sisäl­tänyt stra­te­gisen uudis­tus­oh­jelman, jolla on tavoi­teltu 10 miljoonan euron säästöjä. Osavuo­si­kat­sauksen perus­teella uudis­tus­oh­jelma näyttää toteu­tuvan noin 70 prosent­ti­sesti.

Osavuo­si­kat­saus talous­en­nus­tei­neen on julkaistu hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­li­tuksen 30.10.2024 kokouksen esitys­lis­talla osoit­teessa Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net).

Vuoden 2025 talous­ar­viota valmis­tel­laan

Alue­hal­litus käsit­telee kokouk­ses­saan myös hyvin­voin­tia­lueen ensi vuoden talous­ar­viota ja evästää jatko­val­mis­te­lussa. Talous­ar­vion laati­minen on kesken, ja sen sisäl­tämiä talouden tasa­pai­not­ta­mis­toimia käydään paraikaa läpi yhteis­toi­min­nassa henki­löstön edus­ta­jien kanssa. Lopul­linen talous­ar­vio­kirja on tulossa marras­kuussa alue­hal­li­tuk­seen ja edelleen joulu­kuussa alue­val­tuuston päätet­tä­väksi.

Ensi vuoden talous­ar­vion laati­misen lähtö­koh­tana on Valtio­va­rain­mi­nis­te­riön syys­kuussa julkai­sema laskelma, jonka mukaan Pohjois-Karjalan saama lasken­nal­linen rahoitus olisi ensi vuonna liki 900 miljoonaa euroa. Siir­ty­mä­ta­saus kuitenkin pienentää tarve­pe­rus­teista rahoi­tusta noin 61,4 miljoonaa euroa, jolloin ensi vuoden valtion­ra­hoi­tuk­seksi jää noin 840 miljoonaa euroa.

Hyvin­voin­tia­lueen ensim­mäinen toimin­ta­vuosi oli 23 miljoonaa euroa alijää­mäinen, joten kumu­la­tii­vista alijäämää on kerty­mässä vuoden loppuun mennessä noin 71 miljoonaa euroa. Hyvin­voin­tia­lue­lain mukaan nämä kertyneet alijäämät tulee kattaa viimeis­tään vuoden 2026 tilin­pää­tök­sessä.

Jotta talous saadaan tasa­pai­noon vuoden 2026 tilin­pää­tök­seen mennessä, valmis­tel­laan hyvin­voin­tia­lueen talous­ar­vioon vuodelle 2025 noin 30 miljoonan euron sopeut­ta­mis­oh­jelma.

Asia­kas­mak­suihin esitetään koro­tuksia

Alue­hal­litus käsit­telee myös esitystä ensi vuoden asia­kas­mak­suista. Pohjae­si­tyk­senä on se, että asia­kas­maksut perit­täi­siin Valtio­neu­voston säätämien enim­mäis­mää­rien mukai­sesti myös ensi vuonna. Valtio­neu­vosto on korot­tanut asia­kas­mak­sua­se­tuk­sessa säädet­tyjen maksujen enim­mäis­määriä 1.1.2025 lukien ja vastaava vähennys on jo tehty hyvin­voin­tia­lueiden vuoden 2025 valtion­ra­hoi­tuk­seen.

Asia­kas­mak­sua­se­tuk­sessa perus­ter­vey­den­huollon maksujen enim­mäis­määrät nousevat 22,5 % ja erikois­sai­raan­hoidon maksujen enim­mäis­määrät pääsään­töi­sesti 45 %.

Asia­kas­mak­suista päättää hyvin­voin­tia­lueen alue­val­tuusto.