Miun kotiu­tu­minen ‑jakso tukee ikään­ty­neen kotiu­tu­mista asumis­pal­ve­luihin – Koti­kummun uudet asukkaat tyyty­väisiä arvioin­ti­jak­soonsa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten ikään­ty­neiden asumis­pal­ve­luissa on otettu käyttöön Miun kotiu­tu­minen ‑jakso. Lähtö­koh­tai­sesti kaikki asumis­pal­ve­luun tulevat ikään­ty­neet aloit­tavat arkensa uudessa kodissaan arvioin­ti­jak­solla, jonka aikana asukkaan yksi­löl­linen palve­lujen tarve arvioi­daan. Arviointi toteu­te­taan asukkaan voima­va­rojen ja toimin­ta­kyvyn mukaan. Miun kotiu­tu­minen ‑jakson tavoit­teena on varmistaa, että asiakas saa tarvet­taan vastaavaa asumis­pal­velua.

Outo­kum­puun avattiin heinä­kuussa 2024 uusi ikään­ty­neiden asumi­syk­sikkö Kotikumpu. 60-paik­ka­seen yksikköön muutti asukkaita jo tiloil­taan ja toimin­noil­taan toimi­mat­to­miksi käyneistä Ilta­ruskon ja Hopea­kuusen yksi­köistä. Lisäksi Koti­kum­puun muutti seitsemän uutta asukasta. Uudet asukkaat osal­lis­tuivat Miun kotiu­tu­minen ‑jaksolle.

- Miun kotiu­tu­minen ‑jaksolla asukas on keskiössä. Asukkaan mieli­pi­teet, toiveet, elämän­tavat, voima­varat ja toimin­ta­kyky huomioi­daan jakson toteu­tuk­sessa. Läheisten rooli arvioin­ti­jak­solla on myös tärkeä, ja heidän osal­lis­tu­mis­tansa toivotaan. Koti­kum­puun muut­ta­neiden asuk­kaiden arvioin­ti­jaksot kestivät 4–8 viikkoa, palve­lu­vas­taava Jenna Hirvonen kertoo.

Arvioin­ti­jaksot toteu­tet­tiin moniam­ma­til­li­sesti. Aloi­tus­pa­la­ve­riin osal­lis­tuivat asukas, hänen lähei­sensä, sairaan­hoi­taja, fysio­te­ra­peutti ja sosi­aa­lioh­jaaja. Arvioin­ti­jakson aikana myös muu henki­lö­kunta osal­listui arvioin­tiin.  Jokainen asukas asetti jakson aikana itselleen tavoit­teita ja kertoi toiveis­taan.

- Tavoit­teena on, että ikään­ty­neet voivat jatkaa oman näköistä elämäänsä ja arkea uudessa kodissaan. Eräs asukas esimer­kiksi halusi kokeilla uudestaan sauno­mista, kun se ei aiemmassa kodissa enää onnis­tunut. Moni asukas on myös toivonut voivansa olla muiden asuk­kaiden seurassa ja nauttia musii­kista, sosi­aa­lioh­jaaja Piia Nieminen sanoo.

- Fyysisinä tavoit­teina on ollut esimer­kiksi, että pääsee käve­le­mään omasta asunnosta ruoka­ti­laan itse­näi­sesti. Fyysisen toimin­ta­kyvyn yllä­pi­tä­minen on tärkeää, ja siinä tuemme. Usein toiveet ovat hyvin pieniä, ja ne meidän on helppo täällä toteuttaa, Hirvonen jatkaa.

Palvelut asukkaan tarpeiden mukai­sesti

Outo­kummun uusi Kotikumpu on niin sanottu yhdis­tel­mäyk­sikkö, kuten valtaosa Siun soten ikään­ty­neiden asumi­syk­si­köistä on. Yhdis­tel­mäyk­si­kössä on sekä yhtei­söl­listä asumista että ympä­ri­vuo­ro­kau­tista palve­lua­su­mista. Asumis­muoto määräytyy yksi­köl­lisen palve­lu­tar­peen mukaan. 

Uudet asukkaat tulevat arvioin­ti­jak­solle pääsään­töi­sesti yhtei­söl­lisen asumisen asuk­kaiksi. Jakson aikana selvi­te­tään, mikä asumis­muoto on asiakkaan tarpeita vastaava.

- Koti­kummun uusista asuk­kaista osa jatkoi arvioin­ti­jakson jälkeen yhtei­söl­li­sessä asumi­sessa ja osa tarvitsi enemmän hoitoa ja hoivaa, joten heille sopiva asumis­muoto oli ympä­ri­vuo­ro­kau­tinen palve­lua­su­minen. Jos asukkaan palve­lu­tarve lisääntyy, ei hänen tarvitse muuttaa. Ympä­ri­vuo­ro­kau­tinen hoito ja hoiva voidaan antaa kaikkiin yksi­köiden asun­toihin, palve­lue­si­hen­kilö Mia Poutanen kertoo.

Asukkaat ja heidän lähei­sensä ovat olleen hyvin tyyty­väisiä Miun kotiu­tu­minen ‑jaksoon. 

- Muutto asumis­pal­ve­luihin on iso muutos. Läheiset ovatkin kiitel­leet sitä, että asukkaat on otettu ajan kanssa vastaan arvioin­ti­jak­solla. Hyvää palau­tetta on saatu myös siitä, että asukkaita on kuultu ja heidän toivei­taan, tavoit­tei­taan ja odotuksia on kuunneltu ja huomioitu. Läheisten osal­lis­ta­minen on ollut tärkeää, jotta he pysyvät mukana muutok­sessa ja uudessa arjessa. Tämä helpottaa esimer­kiksi puoli­soiden arjen jatku­mista, jos toinen jatkaa edelleen asumista yhtei­sessä kodissa ja toinen muuttaa asumi­syk­sik­köön, Hirvonen kertoo.

Kotikumpu palve­lujen lähei­syy­dessä

Kotikumpu sijaitsee keskus­tassa aivan palve­lujen ytimessä. Terveys­pal­velut, kirkko, kaupat, kahvilat ja ravin­tolat ovat aivan asumi­syk­sikön tuntu­massa. Palve­lujen läheisyys mahdol­listaa monen­laista tekemistä asuk­kaiden kanssa. 

- Eräs asuk­kaamme oli todella iloinen, kun hän pääsi pitkästä aikaa valit­se­maan ja shop­pai­le­maan itselleen mieluisia vaatteita. Hän pitää shop­pai­lusta, mutta ei ollut päässyt tekemään sitä pitkään aikaan. Asukkaat voivat myös käydä ostamassa omia eväitä lähei­sestä kaupasta. Ja olemme käyneet myös teras­silla virvok­keilla ja jätskillä. Tästä on niin helppo mennä ja tulla, iloitsee viri­keoh­jaaja Minna Kaasinen.

Koti­kum­mussa on kiin­ni­tetty huomiota myös piha-alueisiin ja isoihin teras­seihin, joilla voi nauttia ulkoil­masta, vaikka vuoteesta.

- Koti­kummun piha-alue on viihtyisä istu­tuk­si­neen ja leväh­dys­penk­kei­neen. Pihalla on mahdol­lista grillata ja nauttia samalla elävästä tulesta. Muutama ulko­kun­to­sa­li­lai­tekin löytyy aktii­vista arkea yllä­pi­tä­mään. Puutar­han­hoi­dosta kiin­nos­tu­neet asukkaat ovat jo ideoineet, mitä voimme laittaa pihalle kasvamaan ensi kesänä. Piha mahdol­listaa monen­laista touhua, Kaasinen kertoo.

Ulkoa­lueiden lisäksi tilojen toimi­vuu­teen on kiin­ni­tetty huomiota myös sisällä. Jokai­sella asuk­kaalla on oma huone, jossa on wc ja suihku. Osassa asun­noissa on myös keittiö. Yhtei­sissä tiloissa mahtuu puuhas­te­le­maan koko talon väen kanssa. 

- Meille on jo muodos­tunut koko talon yhteinen tapahtuma eli perjan­tai­bingo, jossa voi voittaa myös palkin­toja. Meillä on kori, josta palkinnon voi sitten valita. Korissa on ollut mm. keksejä, aurin­ko­rasvaa ja limpparia. Bingosta on tullut meille jo perinne. Moni muis­ti­sai­ra­sa­su­kaskin muistaa jo minut nähdes­sään bingon ja kysyy, että onko tänään bingoa, Kaasinen naurahtaa.

Koti­kum­mussa työs­ken­telee moniam­ma­til­linen henki­löstö. Asuk­kaiden arjen tukena on sairaan­hoi­tajia, sosi­aa­lioh­jaaja, lähi­hoi­tajia, hoiva-avustajia, viri­ke­työn­te­ki­jöitä ja fysio­te­ra­peut­teja.