Hyvin­voin­tialue käyn­nistää talous­ar­vion valmis­te­luun liittyvät yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote käyn­nistää yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut osana vuoden 2025 talous­ar­vion ja vuosien 2026–2028 talous­suun­ni­telman valmis­telua. Taustalla on hyvin­voin­tia­lueen heiken­tynyt talou­del­linen tilanne, jonka takia ensi vuoden talous­ar­vion enna­koi­daan toden­nä­köi­sesti sisäl­tävän myös henki­lös­töön vaikut­tavia talouden sopeut­ta­mis­toimia. Hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­litus päätti neuvot­te­lujen käyn­nis­tä­mi­sestä kokouk­ses­saan 25. syyskuuta.

Kyseessä ovat talous­ar­vion valmis­te­luun liittyvät yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut, joilla ei ole henki­lös­tö­vai­ku­tuksia. Neuvot­telut ovat laki­sää­teiset, ja niillä turvataan henki­löstön vaiku­tus­mah­dol­li­suudet ennen vuoden 2025 talous­ar­viosta päät­tä­mistä.

Talous­ar­vion valmis­te­luun liit­ty­vien yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen tarkoi­tuk­sena on kuulla henki­löstön näke­myksiä siitä, kuinka sopeut­ta­mis­toi­mien henki­lös­tö­vai­ku­tukset voisi välttää tai kuinka niitä voisi lieventää. Neuvot­telut käydään työnan­tajan ja henki­löstön edus­ta­jien välillä.

Talous­ar­vion valmis­te­luun liittyvät yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut eivät tarkoita henki­löstön lomaut­ta­misia tai irti­sa­no­misia kuluvan vuoden aikana. Vuoden 2025 sopeut­ta­mis­toi­men­pi­teet ja niiden mahdol­liset henki­lös­tö­vai­ku­tukset tarken­tuvat talous­ar­vio­val­mis­telun aikana. Talous­ar­vio­en­nus­teen perus­teella hyvin­voin­tia­lueen sopeut­ta­mis­tarve on vuonna 2025 noin 30 miljoonaa euroa ja vuonna 2026 noin 47 miljoonaa euroa.

Hyvin­voin­tia­lue­joh­tajan esitys vuoden 2025 talous­ar­viosta käsi­tel­lään alue­hal­li­tuk­sessa 27. marras­kuuta ja alue­hal­litus vie esityksen alue­val­tuuston päätet­tä­väksi 11. joulu­kuuta. Jos vahvis­tet­tuun talous­ar­vioon sisältyy talouden tasa­pai­not­ta­mis­oh­jelman seurauk­sena henki­lös­tö­vai­ku­tuksia, päätet­täi­siin tuotan­nol­lis­ta­lou­del­listen yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen käyn­nis­tä­mi­sestä erikseen alue­hal­li­tuk­sessa 18. joulu­kuuta.

Taustalla oleva lain­sää­däntö

Neuvot­te­lujen taustalla on laki työnan­tajan ja henki­löstön välisestä yhteis­toi­min­nasta kunnassa ja hyvin­voin­tia­lu­eella (13.4.2007/449). Lain 4. pykälän mukaan yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut on käytävä, jos talous­ar­vio­eh­do­tuk­sessa edel­ly­te­tään sellaisia toimen­pi­teitä, joiden toteut­ta­minen toden­nä­köi­sesti aiheut­tai­sivat irti­sa­no­misia, osa-aikais­ta­misia, lomau­tuksia tai merkit­täviä heiken­nyksiä palve­lus­suh­teiden ehdoissa. Kuntien ja hyvin­voin­tia­lueiden yhteis­toi­min­nasta säädetään eri laissa kuin yksi­tyi­sellä sekto­rilla, ja siksi hyvin­voin­tia­lu­eella neuvot­te­lusta käytetään termiä yhteis­toi­min­ta­neu­vot­telut eikä muutos­neu­vot­telut, kuten yksi­tyis­sek­to­rilla.

Aiempi tiedote aiheesta ja hyvin­voin­tia­lueen talous­en­nus­teesta: 20.9. Hyvin­voin­tia­lu­eella esitetään yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lujen käyn­nis­tä­mistä osana vuoden 2025 talous­ar­vion valmis­telua

Alue­hal­li­tuksen 25.9.2024 kokouksen pöytä­kirja on julkaistu Siun soten Dynasty-tieto­pal­ve­lussa: Esitys­listat ja pöytä­kirjat (dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net)