Ensi­hoidon virtu­aa­liyk­sikön toimin­nasta arviointi

Vuoden 2023 touko­kuussa toimin­tansa aloit­ta­neesta ensi­hoidon virtu­aa­liyk­sikön toimin­nasta on tehty talou­del­linen arviointi. Kyseessä on Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten tilan­ne­kes­kuk­sesta käsin virtu­aa­li­sesti toimiva ensi­hoidon erityi­syk­sikkö, joka on erikois­tunut tekemään puhe­li­mitse hoidon tarpeen arviointia ja käsit­te­le­mään siten ensi­hoidon kiireet­tömiä D‑tehtäviä.

– Taustalla virtu­aa­liyk­sik­kö­ko­kei­lussa on ensi­hoidon poti­laiden tavoi­teajan paran­ta­minen sekä tarkoi­tuksen mukaisen avun järjes­tä­minen koko maakun­taan, ensi­hoidon palve­lu­pääl­likkö Päivi Heikkinen kertoo.

Kiireet­tömät D‑tehtävät eivät vält­tä­mättä vaadi perin­teisen ensi­hoi­to­yk­sikön paikalle menoa, vaan tehtävä voidaan hoitaa puhe­li­mitse antamalla kotihoito-ohjeet tai ohjata tehtävä tarkoi­tuk­sen­mu­kai­selle yksikölle esimer­kiksi koti­hoi­dolle, koti­sai­raan­hoi­dolle, ensi­hoidon yhden hoitajan yksikölle tai sosiaali- ja krii­si­päi­vys­tyk­seen. Tarvit­taessa potilas ohjataan menemään omin avuin tai taksilla oman alueen terveys­a­se­malle tai yhteis­päi­vys­tyk­seen. Tavoit­teena on palve­lu­verkko uudis­tuksen myötä myös mahdol­listaa virtu­aa­liyk­si­kölle vastaan­ot­toai­kojen varaa­misen terveys­a­se­mille.

Virtu­aa­liyk­si­köllä on saata­villa laajemmat poti­las­tiedot hoidon tarpeen arvioin­tiin kuin perin­tei­sellä ensi­hoi­to­yk­si­köllä, lisäksi heillä on tilan­ne­kes­kuk­sessa mahdol­li­suus moniam­ma­til­li­seen päätök­sen­te­koon sekä konsul­taa­tio­verkko on laajempi. Virtu­aa­liyk­sikkö toimii tällä hetkellä vuoden jokaisena päivänä klo 8–21 yhdellä päivys­tä­jällä kerral­laan.

Virtu­aa­liyk­sikkö hoitaa vuodessa noin 3500 kiiree­töntä ensi­hoidon D‑kiireellisyysluokan tehtävää. Mikäli virtu­aa­liyk­sikön toimintaa ei olisi, nämä tehtävät olisi täytynyt hoitaa perin­tei­sillä ensi­hoi­to­yk­si­köillä, jolloin ensi­hoi­to­yk­si­köiden määrää olisi täytynyt lisätä.

Talou­del­linen ja toimin­nal­linen arviointi

Ensi­hoi­to­pal­velun kulje­tuk­sista saamat Kela-korvaukset poistuvat vuoden 2026 alusta alkaen, joka kannustaa vält­tä­mään tarpee­tonta ajoa. Virtu­aa­liyk­sikkö osana ensi­hoidon toimintaa muodostaa kumu­la­tii­vi­sesti vajaan 1,7 miljoonan euron sääs­tö­po­ten­ti­aalin vuoden 2030 loppuun mennessä verrat­tuna tilan­tee­seen, jossa perin­teisiä ensi­hoi­to­yk­sik­köjä olisi lisätty.

Nykyi­sel­lään erityi­sesti Joensuun alueella ensi­hoi­to­yk­si­köiden säily­tyk­seen käytet­tävät tilat ovat jo täynnä, joten perin­teisten ensi­hoi­to­yk­si­köiden lisää­minen vaatisi myös tilojen lisää­mistä. Tilojen lisää­misen kustan­nusta ei ole huomioitu talou­del­li­sessa arvioin­nissa, joten todel­li­suu­dessa kustan­nus­sääs­tö­po­ten­ti­aali voi olla tässä arvioin­nissa laskettua korkeampi.

– Arvioinnin tulokset ovat suuntaa antavia. Kentältä tulevan tiedon lisäksi seurataan taloutta ja toiminnan vaiku­tuksia. Arvioin­nissa yhdis­te­tään siis kaksi eri näkö­kulmaa – toiminta ja talous, erityis­asian­tun­tija Jenna Parviainen kertoo.

– Kyseessä on tiedolla johta­minen, jonka avulla olemassa olevia resurs­seja pyritään käyt­tä­mään parhaalla mahdol­li­sella tavalla. Oikea apu saapuu paikalle, kun sitä tarvitaan, Jenna jatkaa.

Virtu­aa­liyk­sikkö toimii hyvin­voin­tia­lueen yhtei­sessä tilan­ne­kes­kuk­sessa, joka valittiin Siun soten vuoden 2024 asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suus­teoksi tänä vuonna. Virtu­aa­liyk­sikön toiminta rahoi­te­taan 2024 ja 2025 hyvin­voin­tia­lueen toiminnan kehit­tä­mi­seen varatusta valtion­ra­hoi­tuk­sesta. Toiminnan vakiin­nut­ta­mi­sesta tehdään päätökset ensi­vuoden aikana.

Hyvin­voin­tia­lueen turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunta käsitteli kokouk­ses­saan 19.9.2024 hyvin­voin­tia­lueen tilan­ne­kes­kuksen toiminnan arviota. Linkki pöytä­kir­jaan: https://​dynas​ty​jul​kaisu​.pohjois​kar​jala​.net/​V​a​t​e​J​u​l​k​/​c​g​i​/​D​R​E​Q​U​E​S​T​.​P​H​P​?​p​a​g​e​=​m​e​e​t​i​n​g​&​i​d​=​2​0​2​4​100516