Alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat: Hyvin­voin­tia­lueet ovat ratkaisu – eivät ongelma

Hyvin­voin­tia­lueiden halli­tusten puheen­joh­tajat kokoon­tuivat 5.–6.9.2024 Lappeen­ran­nassa. Kokouk­sessa laadit­tiin oheinen kannan­otto.
 

Suoma­laisen yhteis­kunnan vahvuuk­siin on kuulunut luottamus julkiseen valtaan. Sen perustana on myös julkisten toimi­joiden keski­näinen rakentava, tarpeen mukaan kriit­ti­nenkin mutta kuitenkin tosi­asioihin perustuva vuoro­pu­helu.

Alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat kantavat suurta huolta kärjis­ty­neestä keskus­te­lu­ym­pä­ris­töstä. Yleistä keskus­telua luon­nehtii hyvin­voin­tia­lueiden syyl­lis­tä­minen ja epäon­nis­tu­neeksi leimaa­minen.

Keskus­te­lussa esitetyt arviot hyvin­voin­tia­lueista ovat irtau­tu­neet monin osin tosi­asioista ja perus­tuvat mieli­ku­viin. Esimer­kiksi luot­ta­mus­hen­ki­löiden määrä on kansal­li­sesti vähen­tynyt eikä lisään­tynyt uudis­tuksen myötä. Samalla päätök­sen­teko on aiempaa avoi­mempaa.

Hyvin­voin­tia­lueet ovat ratkaisu, ei ongelma. Uusien mahdol­li­suuk­sien hyödyn­tä­minen vaatii aikaa. Nyt on keski­tyt­tävä palve­luiden sisällön ja toimin­ta­ta­pojen uudis­ta­mi­seen, eikä uusiin hallinnon uudis­tuk­siin. Speku­lointi alueiden yhdis­tä­mi­sellä ei tuo ratkai­suja tähän tilan­tee­seen.

Kärkevän julkisen keskus­telun vaiku­tukset näkyvät. Ihmisten luottamus tervey­den­huol­toon on heiken­tynyt. Hyvin­voin­tia­lueet ovat suuria työnan­tajia. Henki­löstö tekee merki­tyk­sel­listä työtä. Syyt­te­levä julkinen keskus­telu nakertaa henki­löstön moti­vaa­tiota ja julkisten työnan­ta­jien veto­voimaa.

Huono kierre pitää katkaista. Julkisten toimi­joiden keski­näinen luottamus pitää palauttaa. Siksi alue­hal­li­tusten puheen­joh­tajat edel­lyt­tävät kaikilta toimi­joilta raken­tavaa vuoro­vai­ku­tusta.

Julkisten toimi­joiden välistä epäluot­ta­musta ja krii­si­pu­hetta lietsova ilmapiiri on haital­linen suoma­laisen yhteis­kunnan menes­tyksen, jopa koko­nais­tur­val­li­suuden kannalta. Kyse on myös Suomen kyvystä toimeen­panna vaativia, pitkä­jän­teisiä reformeja ja ylläpitää krii­sin­kes­tä­vyyttä.

Hyvin­voin­tia­lueiden poliit­tiset päättäjät tekevät parhaansa kustan­nusten kasvun hillit­se­mi­seksi. Tämä ei kuiten­kaan ole mahdol­lista ennen kuin sosi­aa­liset perus­oi­keudet ja julkisen talouden kantokyky saadaan tasa­pai­noon.

Hyvin­voin­tiyh­teis­kunnan ytimessä on ihmisten luottamus siihen, että palve­luita saa silloin kun on tarve ja hätä. Tätä me kaikki toimijat raken­namme yhdessä.

Juha Mustonen
Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen alue­hal­li­tuksen puheen­joh­taja
[email protected]