Vuoden 2024 ensim­mäisen puolik­kaan häly­tykset – hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­lai­toksen osavuo­si­kat­saus 2024

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen pelas­tus­lai­tok­sella on ensim­mäisen puolen vuoden 2024 aikana ollut yhteensä 19 142 tehtävää, näistä pelas­tus­toimen tehtäviä on ollut 1 594 ja ensi­hoidon 17 548 tehtävää.Tehtävämääriä, pelas­tus­lai­toksen osavuo­si­kat­sausta ja laki­sää­teisten tehtävien turvaa­mista käsi­tel­tiin Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunnan kokouk­sessa.

Pelas­tus­toi­mella on ollut häly­tys­teh­täviä ensim­mäisen puolen vuoden aikana yhteensä 1 210 kappa­letta ja hyvin­voin­tia­lueen toimin­tojen yhdis­tä­mi­seen liittyviä tehtäviä 384 kappa­letta. Pelas­tus­toimen tehtävät ovat vähen­ty­neet noin 1,6 prosenttia edel­li­seen toimin­ta­vuoden vastaa­vaan ajan­koh­taan verrat­tuna.

Tuli­pa­loista on aiheu­tunut alku­vuoden aikana poik­keuk­sel­lisen suuret henki­lö­va­hingot. Tuli­pa­loissa on meneh­tynyt ensim­mäisen puolen vuoden aikana neljä henkilöä ja louk­kaan­tunut 13 henkilöä. Lisäksi onnet­to­muuk­sista on aiheu­tunut 2,1 miljoonan euron omai­suus­va­hingot. Muissa onnet­to­muuk­sissa on louk­kaan­tunut yhteensä 100 henkilöä ja yksi henkilö on meneh­tynyt. Pelas­tus­laitos on pelas­tanut 25 henkilöä onnet­to­muuden tai tulipalon aiheut­ta­masta vaara­ti­lan­teesta. Pelas­tus­lai­toksen pelas­taman omai­suuden arvon arvioi­daan olevan noin 13,3 miljoonaa euroa.

Ensi­hoi­to­pal­ve­lulla on ollut 16 280 hätä­kes­kuksen välit­tämää tehtävää ja koko hyvin­voin­tia­lueen toimin­toja tukevia tehtäviä 1 268 kappa­letta. Hätä­kes­kuksen välit­tämät tehtävät ovat vähen­ty­neet 3,3 prosenttia. Ensi­hoidon niin kutsu­tulla virtu­aa­liyk­si­köllä on puolen vuoden aikana ollut 1 719 tehtävää.

Pelas­tus­lai­toksen valvonta- ja koulu­tus­teh­tävät ovat toteu­tu­neet suun­ni­tel­mien mukai­sesti. Ensim­mäisen vuosi­nel­jän­neksen aikana suori­tet­tiin 1 259 valvon­ta­teh­tävää, mikä on 70 prosenttia koko vuodelle asete­tusta tavoit­teesta.

Myös inves­toinnit etenevät

Inves­toinnit niin kalustoon kuin pelas­tus­a­se­miin ovat keskeinen osa turval­li­suuden varmis­ta­mista koko alueella. Tavoit­teena on vahvistaa opera­tii­vista toimin­ta­kykyä sekä parantaa henki­löstön työolo­suh­teita.

Outo­kummun uusi sote- ja pelas­tus­a­sema vihitään käyttöön elokuun lopussa ja Liperin pelas­tus­a­seman perus­kor­jaus valmistuu tämän vuoden marras­kuun loppuun mennessä. Lisäksi Karvion ja Valtimon pelas­tus­a­se­ma­hank­keiden suun­nit­telu on käyn­nis­tynyt. Myös Heinä­veden pelas­tus­a­se­ma­hank­keen suun­nit­telu käyn­nis­te­tään tämän syksyn aikana.

Tavoit­teena laki­sää­teinen palve­lu­taso

Pelas­tus­lai­toksen toimet laki­sää­teisten palve­lujen saavut­ta­mi­seksi etenevät suun­ni­tel­mien mukai­sesti. Näitä ovat muun muassa olleet toimin­ta­val­miusajan paran­ta­minen ja henki­löstön työai­ka­muu­tokset. Osana laki­sää­tei­syyden tavoit­telua pelas­tus­laitos on palkannut lisää ensi­hoi­tajia Outo­kummun ja Nurmeksen päivys­tä­ville pelas­tus­a­se­mille. Lisä­re­surs­soinnit ja työai­ka­muu­tokset ovat osaltaan vähen­tä­neet henki­löstön työkuor­mi­tusta ja paran­ta­neet henki­löstön hyvin­vointia. Tämä näkyy jo tällä hetkellä henki­löstön työky­ky­pe­räisten pois­sao­lojen merkit­tä­vänä vähe­ne­mi­senä. Samalla yhteis­työtä on tiivis­tetty koti­hoidon kanssa.

Turval­li­suuden ja varau­tu­misen lauta­kunnan pöytä­kirja 21.08.2024